Napisane było, że końcówka więc domyślnie wziąłem tranzystory końcowe. W tego typu konstrukcjacjch często stosowane były pary komplementarne BDP495/496 lub 2N3055/BDX18 w obudowach TO-3 natomiast BD911/912 są w obudowach TO-220. Gdyby miały się nie wyrabiac termicznie to można zastosować po dwa tranzystory w każdej gałęzi zasilania.
Jeśli natomiast chodzi o zamianę BD139/140 na BD911/912 to niekoniecznie to musi działać. Wzmocnienie tych par tranzystorów jest różne i mogą one prawidłowo nie wysterować stopnia końcowego.
Znalazłem w internecie, ze bd911/912 są dobrymi zamiennikami dla bdp 285/286. BD-ki będą na takich radiatorach http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=D01 te D01. Dla lepszego chłodzenia z tyłu tych radiatórów dołożę blaszki ze starych i tranzystory posmaruję pastą termo przewodzącą. Myślę,że to wystarczy. Jako tranzystory użyję nieśmiertelne 4xkd502 ,użyłbym kd503, ale mam 4 sztuki parowanych kd502 Tesli, więc użyję ich. Tak w ogóle to nie uściśliłem mojego problemu. To jest spalony Eltron 30, a ja postanowiłem go naprawić i pójść o krok dalej ,czyli przerobić na wersję 100. Jak skończę na pewno opiszę, co pozmieniałem w moim eltronie z dokładnymi opisami i zdjęciami, bo widziałem, ze opisu takiej przeróbki jeszcze nie ma. Zgromadziłem już prawie wszystkie potrzebne części, czekam jeszcze tylko na trafo (toroid 200W 2x28V). Jeszcze takie małe pytanie. Jakiej wartości emitery zastosować? Mam 4 radiatory jak w 30-stce i każdy tranzystor będzie miał swój. Myślałem nad 0.27R 5W albo 0.39R jednak straciłbym wtedy trochę wzmocnienia. Co byście mi doradzili?
Mam jeszcze małe pytanie odnośnie chłodzenia. Kupiłem 2 takie radiatory http://tme.pl/radiator-typu-h-dlugosc-100mm-2xto3/arts/pl/a05/hs-201.html W każdym z nich jest miejsce na 2 tranzystory. Czy 2 takie radiatory wystarczą do schłodzenia 4 kd502. Posiadam jeszcze 2 oryginalne od eltrona 30 także włożenie 4 radiatorów nie jest problemem. Jak waszym zdaniem lepiej zrobić? Czy 2 radiatory z tme dadzą radę?
✨ Tranzystory BD911/BD912 mogą być stosowane jako tranzystory sterujące w wzmacniaczu Eltron 100U, jednak ich parametry różnią się od oryginalnych tranzystorów stosowanych w końcówkach mocy, takich jak BDP495/496 czy 2N3055/BDX18. W przypadku problemów z obciążalnością termiczną zaleca się zastosowanie po dwóch tranzystorów w każdej gałęzi z rezystorami wyrównawczymi o wartości 0,1–0,3 Ω w emiterach. Wzmocnienie BD911/912 różni się od BD139/140, więc ich zamiana nie zawsze będzie prawidłowa. Jako alternatywę do sterujących poleca się tranzystory 2SD669/2SB649, a do końcówek 2SC5200/2SA1943, które cechują się dużą wytrzymałością. Do chłodzenia tranzystorów BD911/912 proponowane są radiatory typu D01 z dodatkową pastą termoprzewodzącą i ewentualnymi blaszkami poprawiającymi odprowadzanie ciepła. Rezystory emiterowe o wartości 0,27 Ω 5W są odpowiednie do zastosowania w tej konstrukcji. W kwestii chłodzenia 4 tranzystorów KD502 można użyć dwóch radiatorów HS-201 (2xTO-3), jednak dostępność oryginalnych radiatorów Eltron 30 umożliwia zastosowanie większej liczby radiatorów dla lepszego rozpraszania ciepła. Autor planuje przeróbkę Eltron 30 na wersję 100U, wykorzystując parowane tranzystory KD502 oraz transformator toroidalny 200W 2x28V. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.