logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co mogło się spalić po podłączeniu panelu USB w komputerze?

Karol9333 09 Lut 2007 20:10 1360 11
REKLAMA
  • #1 3549669
    Karol9333
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam dziś jak co dzień włączyłem komputer i po chwili zobaczyłem że coś się pali, ale szybko wyłączyłem komputer .
    Włączyłem go po 10 minutach i wszystko chodziło normalnie .
    Jedyne co zmieniałem to próbowałem podłączyć panel złączy USB w obudowie .
    Trzeba było zakryć 4 piny nie wiedziałem jak to zrobić więc strzeliłem co gdzie podłączyć
    .
    Dym był spory, a mimo wszystko procesor, ram karta graficzna dysk działają, nagrywarka też działa.
    Chciałem dodać że mam Semprona 3000, który pracuje na 3100RMP to raczej dużo.
    Czy można jednogłośnie określić co się spaliło ?
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3549692
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Skoro dym był spory to może jakiś elektrolit?
  • Pomocny post
    #3 3549703
    michu71
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Jesli zle podlaczyles piny od USB to mogles spalic kontroler wlasnie od tego portu komuter bedzie pracowal normalnie ale mozesz miec problem z urzadzaniami pracujacymi wlasnie na USB
  • REKLAMA
  • #4 3549712
    Karol9333
    Poziom 12  
    tzn tam wychodziły 2 kable bo obudowa posiada 2 usb i tylko 1 podłączyłem czy mimo dymu 2będzie działał ??

Dodano po 1 [minuty]:

mam jeszcze pytanie co to jest ten elektrolit i co miałeś na myśli ??
  • #5 3549753
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Kondensator elektroliczny gdy się pali wydziela dużo dymu.
  • REKLAMA
  • #6 3550017
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2840
    witam,
    kiedys tez podlaczylem odwrotnie panel usb i dym leci z kondensatora na tym panelu, a nie z czegos na plycie.. ale o dziwo dzialal ten sledz nadal.
  • #7 3550622
    Karol9333
    Poziom 12  
    ok wielkie dzięki ale aby mi ten panel usb działał musze podłączyć te 4 piny tylko niewiem w jakiej koleiności do wyboru mam.
    -3piny złączone w koleiności (czerwony oznaczony +
    biały oznaczony port -,zielony oznaczony port + )
    -1pin czarny oznaczony -
  • #8 3550858
    jack260
    Poziom 11  
    Słuchaj,weż instrukcję płyty głównej zajżyj doniej tam masz wszystko opisane.Aco do dymu,obejżuj kable do USB od panela przedniego może być któryś podpieczony.

Błędy!!
    [jankolo]
  • #9 3550932
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Obejrzyj plyte glowna w okolicy zlacza, do ktorego podlaczales panel.
  • REKLAMA
  • #10 3550952
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    jakbys podal nazwe płyty to by sie znalazlo manuala do niej . zreszta jesli masz ksiazeczke do nie to tam bedzie narysowane
  • #11 3551067
    x98pl
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Zapewne podlaczyles czarny kabel (-) z panelu (ktory z reszta polaczony jest obudowa - masa) do pinu +5 na plycie glownej. W wyniku tego przewod ten rogrzal sie i przypalil izolacje, z ktorej leci bardzo duzo dymu.
  • #12 3551080
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Sądzę z całą pewnością że podłączałeś te USB którego gniazda są montowane na tej samej płytce co gniazda karty muzycznej.
    Jeśli gniazda karty muzycznej są dobrze podłączone to żle podłączałeś usb. Tak samo na odwrót.
    W gruncie rzeczy jeśli wszystko działa to przysmażyłeś kable ponieważ podłączyłeś plus pięć wolt z masą poprzez kable do karty muzycznej.
    Pozdrawiam.
    Marcin.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po podłączeniu panelu USB do płyty głównej komputera pojawił się dym i zapach spalenizny, co wskazuje na uszkodzenie elementu elektronicznego, najprawdopodobniej kondensatora elektrolitycznego lub izolacji przewodów. Problem powstał w wyniku błędnego podłączenia pinów USB, zwłaszcza podłączenia przewodu masy (-) do pinu +5 V na płycie głównej, co spowodowało przegrzanie i przypalenie izolacji. Mimo to komputer i podzespoły (procesor Sempron 3000+, RAM, karta graficzna, dysk, nagrywarka) działają poprawnie. Uszkodzeniu mógł ulec kontroler USB lub elementy na panelu przednim. Zaleca się sprawdzenie instrukcji płyty głównej w celu prawidłowego podłączenia 4-pinowego złącza USB oraz wizualną inspekcję płyty głównej i kabli pod kątem uszkodzeń. Kondensatory elektrolityczne podczas spalania wydzielają dużo dymu, co potwierdza obserwacje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA