logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pali sie kontrolka od ESP i mruga kontrolka od świec żarowyc

mdm82 09 Lut 2007 23:08 31497 12
REKLAMA
  • #1 3550573
    mdm82
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Historia mojego problemu wyglada nastepujaca. Któregos razu( jeszcze latem) umyłem samochód i po skonczeniu z nim chciałem odjechac i nagle zapliły sie kontrolki ESP i świec zarowych. Samochód wogóle nie reagował na pedał gazu. Pojechałem do serwisu. Tam po podłączeniu VAG-a wymieniili mi pedął gazu i wszytko było ok. Za tydzień sytuacjia po umyciu sie powtórzyła. Pojechałem do nich aby sprawdzili co jest nie tak. A oni mi na to ze znoau ten pedał. Ale ze nie miałem kasy musiałem odmówic natychmiastowej wyminanie. Gdy chciałem juz odjezdzac okazało sie ze usterka sama sie naprawiła. W nastepnym tygodniu postanowiłem sprawdzic co sie dzieje. Rozebrałem kokpit pod kierownica any sprawdzic czy nie leje sie któredys woda na okablowanie i pedał gazu. Lałem wode i nic suchutko. gdy chciałem odpalic samochód znowu wskazywało usterke. Jeździłem z tym tak od wakacji wiedzac aby nie lac na soamochód zaduzo wody pod czas mycia aby sie ten bład nie pojawił. Odziwo przejechałem raz około 200km w ulewe i bład nie wystąpił. ALe gdy przyszła zima bład zaczął pojawiac sie nagminnie.
    Czy wie ktos co to jest??
    Jak sobie z tą usterka poradzic??
    Audi A4
    2002
    1,9 Tdi AWX(130KM)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3550768
    SZIK
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Twój problem jest nad pedałem gazu rozkręć skrzynkę na podszybiu z lewej patrząc z boku wewnątrz skrzynki obok sterownika silnika po prawej masz kostki wypnij białą ,a na stykach zobaczysz swój problem
    ,nie zapomnij na końcu sprawdzić resztę kostek i uszczelnić skrzynki
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 3550891
    mdm82
    Poziom 2  
    jesli to to co piszesz, to masz u mnie dobra flaszke:)
  • REKLAMA
  • #4 3551627
    lucik
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Ale nie rozumiem dlaczego tydzien po wymianie pedału chcą znowu kasę za ponowną jego wymianę. A gwarancja? Jeżeli podjęli się wymiany pedału bez sprawdzenia co było przyczyną jego uszkodzenia to ich problem i ich koszty.
  • #5 3552027
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    a czego można spodziewać się po serwisie vw/audi??????
  • REKLAMA
  • #6 3552353
    jajasiu
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    grzebacz napisał:
    a czego można spodziewać się po serwisie vw/audi??????

Tego samego co po serwisie citroena ,peugeota.renaulta...?
  • #7 3553314
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    oczekiwałem takiej reakcji polaków zapatrzonych w te marki.pracowałem w kilku serwisach.reno żle wspominam,najlepiej ford i peugeot/citroen.
    audi-ręke trzyma Kulczyk,wiadomu komu płacisz+za tzw.marke ,ale:http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci_dnia/news/fiat-jak-porsche,862865,415
  • #8 3554189
    mdm82
    Poziom 2  
    jedno głupie pytanie, ta skrzynka w której znajduja sie kostki to jest po tej stronie co kierownica, a mam sie do niej dostac... któredy??. Bo z mojego punktu widzenia to przez maske a ie od srodka samochodu
  • #9 3554247
    jajasiu
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    W komorze silnika, strona kierowcy plastykowa osłona sterownika silnika.
  • #10 3558101
    SZIK
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    mdm82 napisał:
    jedno głupie pytanie, ta skrzynka w której znajduja sie kostki to jest po tej stronie co kierownica, a mam sie do niej dostac... któredy??. Bo z mojego punktu widzenia to przez maske a ie od srodka samochodu

od strony komory silnika na podszybiu, będziesz miał problem z jedną śrubką bo dostęp jest utrudniony trzeba zdjąć wycieraczki i podszybie chyba ,że ktoś już rozkręcał i zaczep jest oberwany dlatego woda dostaje się do środka
  • #11 4476176
    gabrielluton
    Poziom 1  
    Ocena: 7
    audi A6(2002) mój problem polega na tym że przy chamowaniu zapala mi się kontrolka ESP i (ABS) i sporadycznie podczas jazdy zapala się kontrolka swiec żar.Czy zurzyte klocki chamulcowe mogą być powodem zapalania się ESP,(ABS)
  • #12 13425789
    ponislaw
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Cześć.
    Jeżeli mogę podepnę się pod temat bo ja dzisiaj miałem taką przygodę.
    Postanowiłem jechać rano na myjnie umyć auto po umyciu odjechałem na bok aby po wycierać autko po myciu i po wszystkim wsiadam odpalam i jadę a tu zaświeca się kontrolka esp i nie reaguje na pedał gazu. A i woda mi się wylała na wycieraczkę z pod pedałów i woda mi stała koło akumulatora więc ściągnąłem wodę ale teraz zauważyłem że woda dostała się do skrzynki(w komorze silnika) od strony kierowcy po podłączeniu pod kompa wyskoczyły dwa błędy:
    - 777 czujnik położenia pedału gazu- G79 nieprawidłowy sygnał -błąd sporadyczny
    - 1375 Zawór stała wartość na wyjściu lub zwarcie do plusa - błąd sporadyczny
    co mogę zrobić oprócz wyczyszczenia i wysuszenia?
    Jakie mogą być koszty naprawy tych błędów
  • #13 13425826
    polo
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Cytat:
    audi A6(2002) mój problem polega na tym że przy chamowaniu zapala mi się kontrolka ESP i (ABS) i sporadycznie podczas jazdy zapala się kontrolka swiec żar.Czy zurzyte klocki chamulcowe mogą być powodem zapalania się ESP,(ABS)

Wyłącznik stopu do wymiany

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zapalających się kontrolek ESP i świec żarowych oraz braku reakcji samochodu na pedał gazu po myciu auta, co wskazuje na usterkę elektryczną związaną z wilgocią. Po wymianie pedału gazu problem powracał, a diagnoza wskazywała na zalanie wodą skrzynki z kostkami elektrycznymi znajdującej się na podszybiu od strony kierowcy, obok sterownika silnika. Zalecane jest rozkręcenie tej skrzynki, odłączenie białej kostki i sprawdzenie styków pod kątem korozji lub wilgoci oraz uszczelnienie obudowy. Dodatkowo pojawiły się błędy diagnostyczne: 777 (czujnik położenia pedału gazu G79 - nieprawidłowy sygnał) oraz 1375 (zawór stała wartość na wyjściu lub zwarcie do plusa). Wskazano również na możliwą konieczność wymiany wyłącznika stopu. Dostęp do skrzynki jest utrudniony, wymaga zdjęcia wycieraczek i podszybia. Dyskusja porusza także kwestie gwarancji i jakości serwisu, a także porównania marek samochodów pod kątem obsługi serwisowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA