logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plazma - Bester SPB 315. Możliwość cięcia plazmą?

qset 10 Lut 2007 10:06 4638 6
REKLAMA
  • #1 3551395
    qset
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Czy ktoś spotkał się ze spawarką SPB 315 z możliwością cięcia plazmą?
  • REKLAMA
  • #2 3552318
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Nie - nie słyszałem o takiej...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3554736
    &rju
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A ja owszem widzialem . Mam nawet schemat do niej , ale w wersji papierowej . I nawet mam tą spawarkę . Tyle ,że nigdy nie spotkałem się z zastosowaniem jej do cięcia plazmą . Przełącznik zakresów jest 4-pozycyjny . 1 pozycja - spawanie elektrodą , 2 pozycja jak wyżej tylko większym prądem , 3 pozycja - spawarkę można użyć jako źródło do spawania mig mag , 4 pozycja -cięcie plazmą ( po zdjęciu blokady ) . Blokada zabezpiecza spawacza przed porażeniem ? ! Zdaje mi się ,że napięcie na wtórnym jest rzędu 110V . Popatrz dobrze naelektrodzie - nie jestem pewien ,ale jest chyba schemat do tej spawarki .Pod tym samym oznaczeniem Bester produkował kilka urządzeń . A więc taką o którą pytasz ( obudowa w kształcie prostopadłościanu ,często na 4 małych kołach + dyszel , transformator zespolony z transduktorem , regulacja prądu - duży potencjometr drutowy na korpusie ceramicznym ) . Spotkałem też maszyny o tym oznaczeniu , ale z przełącznikiem zakresu prądu spawania dwupozycyjnym - reszta jak wyżej , no i maszyny w wersji : dwa duże koła + nóżki z wysuwanymi "rączkami" transformator i transduktor osobno , regulacja prądu transduktora (spawania )na tranzystorach ( chyba KD502 lub 2N3055)
  • REKLAMA
  • #4 3555825
    qset
    Poziom 11  
    Witam
    Dzięki &rju za potwierdzenie bo wydawało mi się że kiedyś coś takiego widziałem. Podejrzewam że chodzi o zmianę połączeń transduktora. I tu jeszcze jedna prośba do kolegi &rju jeśli masz możliwość to wrzuć schemat o którym piszesz. W między czasie poszukam coś na forum tylko że jest dużo modeli tych prostowników. A ja widziałem to w obudowie tzw taczki
  • #5 3557988
    &rju
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Cześć ! Przejrzałem jeszcze raz forum - informacje dotyczące tej spawarki ,która Cię interesuje znalazłem na stronie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic431455.html Pod adresem https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=154972 znalazłem schemat zamieszczony przez kol. Nstan i to jest ten schemat , który Cię interesuje . Ja mam kompletną dokumentację wraz z charakterystykami , danymi technicznymi ,ale na papierze . Mogę zrobić ksero. Jeśli Cię interesuje to daj namiary i wyślę pocztą ( nie mam skanera ) . A jeśli to nie jest super pilne to pomyślę i gdzieś zeskanuje . Zwróć też uwagę na zdjęcia dołączone na tejże stronie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=151819 . Widać na nim przełącznik zakresów . Jest to przełącznik zespolony : ten duży przełączał na wtórnym , ten mniejszy na pierwotnym . A pod adresem https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=151809 masz zdjęcie zespolonego transformatora z transduktorem .
  • REKLAMA
  • #6 3579946
    qset
    Poziom 11  
    Witam

Powinienem dac sobie radę na podstawie schematów z forum.
    Jeszcze raz podziękowania dla &rju.
  • #7 4316924
    elmari
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Bester spb 315 nie jest urządzeniem do cięcia plazmą.Jest urządzeniem do cięcia, żłobkowania elektropowietrznego.(elektrody węglowe,specjalny uchwyt z podłączeniem powietrza)[/GVideo]

Podsumowanie tematu

✨ Spawarka Bester SPB 315 jest urządzeniem przeznaczonym głównie do spawania elektrodą, spawania MIG/MAG oraz cięcia elektropowietrznego (żłobkowania) za pomocą elektrod węglowych i specjalnego uchwytu z podłączeniem powietrza. Istnieje wersja tej spawarki wyposażona w 4-pozycyjny przełącznik zakresów, gdzie czwarta pozycja umożliwia cięcie plazmą po zdjęciu blokady zabezpieczającej operatora przed porażeniem, przy napięciu wtórnym około 110 V. Jednakże nie jest to standardowa funkcja wszystkich modeli SPB 315, gdyż pod tym oznaczeniem produkowano różne urządzenia o odmiennych parametrach i przełącznikach. Dostępne są schematy elektryczne i dokumentacja techniczna, które potwierdzają możliwość cięcia plazmą w niektórych wersjach, jednak większość modeli SPB 315 nie jest typowymi przecinarkami plazmowymi, a raczej urządzeniami do cięcia elektropowietrznego. Wskazane są również źródła online z dokumentacją i zdjęciami transformatora zespolonego z transduktorem oraz przełączników zakresów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA