arelektroda napisał: Właśnie ukończyłem naprawę przecinarki CUT40. Działa bez zastrzeżeń. Wcześniej naprawiałem DEDRĘ 200 też z dobrym skutkiem bo działa do dnia dzisiejszego. Mogę potwierdzić to co napisali niektórzy koledzy, że spawarki typu AIRW 160 w tym Dedra 160, 200 czy też Cut 40 itp. posiadają wspólne moduły co daje możliwość wykonania z nich spawarek lub przecinarek. Ten typ w swojej przetwornicy posiada trzy transformatory łączone równolegle w spawarkach a szeregowo w przecinarkach. Przecinarka dodatkowo posiada układ zajarzania łuku oraz sterowania zaworem powietrza. te dwa dodatkowe układy znajdują się na płycie prostownika.
Odpowiadając na pierwszy post można jednoznacznie stwierdzić, że nie da się wykorzystać wprost spawarki jako przecinarki ale można zmienić spawarkę w przecinarkę przebudowując moduł zasilacza poprzez połączenie szeregowe transformatorów tak jak to zrealizowano w przecinarce CUT 40, dobudowanie prostego układu zajarzania zasilanego z przetwornicy głównej tak jak w CUT 40, dobudowanie układu sterowania zaworem oraz zmianie rezystora wyjściowego regulacji prądu z 160 czy też 200A na 40A.
Jeżeli jest ktoś zainteresowany to mogę służyć pomocą. Schemat jonizatora CUT 40 do znalezienia w internecie.
Osobiście pracuję już nad przebudową mojej naprawionej przecinarki tak aby zasilać ją z sieci trójfazowej chociaż pracuje poprawnie na ~230V.
Nie zgadzam się także z opiniami typu "Chiński sprzęt jest tani ale nietrwały ." Ja swoją Dedrę 160 czy też JLT210AC/DC eksploatuję od kilku lat i jestem zadowolony.
I tu masz rację bo rzeczywiście nie każdy sprzęt chiński jest nietrwały ale są modele co tylko ładnie wyglądają .
Sam używam przecinarki Sherman Cut 70
Jeśli kogoś interesuje budowa przecinarki to mam troszkę gratów np. cały palnik CB 30 wraz z przewodem ,dławik , sterowanie ,odwadniacz , sterowanie elektrozaworem .
Zrobiłem przecinarkę działała ale trafiły się dwie przecinarki po bardzo atrakcyjnych cenach to źródło z tej zrobionej po przezwojeniu trafa wykorzystałem do migomatu .