logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SV4002h – wolne uruchamianie, dziwne dźwięki, BIOS nie widzi dysku

Krzysztof87 10 Lut 2007 11:36 1660 8
  • #1 3551718
    Krzysztof87
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Ostatnio zaczął bardzo wolno uruchamiać się system, a dysk zaczął wydawać dziwne dźwięki przy włączaniu komputera. Kilkakrotnie zdarzyło się że znikło polecenie botowania dysku w biosie. Przetestowałem dysk programem HD Tune i wyszło że SMART OK, bad sektorów brak, jedyne co to trochę niepokoi mnie wykres z benchmark. I tu pytanie czy to oznaki ze dysk pada? Czy mogę być spokojny o dane bo wszystkiego nie da rady zarchiwizować? Bardzo proszę o pomoc

Samsung SV4002h – wolne uruchamianie, dziwne dźwięki, BIOS nie widzi dysku

Pozdrawiam
  • #2 3551750
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3552198
    Krzysztof87
    Poziom 11  
    Nirvanowiec napisał:
    1 Sprawdz styk elektroniki dysku z silnikiem
    2 Wymin szelke

styki sprawdzone wyglądają ok
    Jeśli szelka to to ta taśma łącząca dysk z płytą główną to podmieniłem na nową i nic to nie dało wyniki takie jak w zał
  • #4 3552591
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    dysk przetestować programem SpeedFan, podać zrzut zekranu z parametrów SMART,
    potem połaczyć się z internetem z baza speedFana i wklejić odpowiedz na temat tego dysku.
    Testowanie powierzni dysku wykonac programem Victoria 4.2 API, jeśli to jest dysk systemowy to zmienic w victorii PIO na API.

http://hdd-911.com/index.php?option=com_docman&task=docclick&Itemid=31&bid=78&limitstart=0&limit=15
  • #5 3553670
    PiotrUnioII
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    mam też taki dysk, i problem podobny, tyle ze dziś mój dysk wogóle już sie nie uruchomił. "Błąd odczytu z dysku"- przy starcie. Dysk połączony do innego systemu ma dzialającą tylko jedną partycję. Druga nie dziala. Ostatecznie usunolem partycje w FDISK, po czym przestał wogle dzialac. ponowne uruchomienie FDISK objawia sie napisem błlęd zapisu na dysku. Instalator WIN XP wogóle juz nie radzi sobie z problemem. Przy prubie instalacji blokuje sie i wyłancza "w trosce o dobro komputra";)
  • #7 3554957
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Spróbuj programem wdclear wyczyścić wsio.. ciekawe czy przejdzie test zapisu bez błędów.. możliwe że siada mechanika..albo elektronika
  • #8 3555659
    Krzysztof87
    Poziom 11  
    Dioda miga 3 razy
    Przetestowałem dysk hutil"em i wszystkie testy pass
    Formata zrobić nie da rady bo nie mam jak zarchiwizować ponad 30Gb danych
    Chyba jednak dam sobie spokój i wymienię dysk na nowy. Co Państwo sądzicie o Seagate ST3160811AS ?
  • #9 3555731
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Chyba format to jedyne wyjście dla niego...
    Spróbuj jeszcze odpalić MHDD (2xF4) i zobacz, czy niektóre sektory nie mają opóźnień... raczej mają...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem Samsung SV4002h, który powoduje bardzo wolne uruchamianie systemu oraz wydaje dziwne dźwięki przy starcie komputera. BIOS czasami nie wykrywa dysku jako urządzenia bootującego. Test SMART wykonany programem HD Tune nie wykazał błędów ani uszkodzonych sektorów, jednak wykres benchmarku budzi niepokój. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie styków elektroniki dysku i taśmy łączącej dysk z płytą główną, co zostało wykonane bez poprawy. Rekomendowano dalsze testy programami SpeedFan (do analizy SMART i połączenia z bazą danych) oraz Victoria 4.2 API (do testowania powierzchni dysku). Pojawiły się sugestie użycia narzędzia wdclear do testu zapisu i MHDD do wykrycia opóźnień sektorów. Migająca dioda sygnalizuje błąd (3 mignięcia). Formatowanie dysku jest utrudnione ze względu na brak możliwości archiwizacji danych (ponad 30 GB). W końcu rozważana jest wymiana dysku na nowy model Seagate ST3160811AS. Inny użytkownik opisuje podobne problemy z dyskiem, który przestał działać i nie jest wykrywany przez instalator Windows XP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA