logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5100 – bardzo cichy dźwięk i zakłócenia po podaniu sygnału na wejście

owoc_lesny 10 Lut 2007 15:07 1911 7
REKLAMA
  • #1 3552486
    owoc_lesny
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Cześć. mam taki problem. jak podłącze do sieci owego radmora to wszystko jest niby ok ale po podaniu sygnału na wejście i podłączeniu głośników słychać gzwięk ale bardzo cicho i z wielkimi zakłuceniami. Co może być powodem??
    P.S.
    Sorry ale nie użyłem szukajki bo chyba nie działa
    To wyskakuje jak klikam szukaj:
    BŁĄD
    Żądany URL nie może zostać sprowadzony

--------------------------------------------------------------------------------

Podczas sprowadzania URL-a: http://szukaj.elektroda.net/search.php? 

wystąpił następujący błąd: 

Nie można zrealizować połączenia 
    System zwrócił następującą wartość: 
        (111) Connection refusedSerwer źródłowy lub sieć mogą być nieczynne. Spróbuj ponowić żądanie później. 

--------------------------------------------------------------------------------

Generated Sat, 10 Feb 2007 14:00:31 GMT by w3cache.lexell.com.pl (squid/2.5.STABLE14) 
  • REKLAMA
  • #2 3552824
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3552867
    owoc_lesny
    Poziom 11  
    Sorry ale nie każdy jest kąpletnie ciemny. Nie jestem mistrzem elektroniki ale napewno nie podłączyłbym źle przewodu, próbowałem z resztą na wiele sposobów i nic. Jakieś inne bardziej inteligentne pomysły??

P.S.
    Na początku ten sam przewód działał.
  • REKLAMA
  • #4 3552983
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 3553031
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 3556281
    owoc_lesny
    Poziom 11  
    Mariopi napisał:
    Na początek bezpieczniki (oprawki).

Bezpieczniki są ok bo wszystkie wymieniłem.
    Cytat:
    zasilacz do przeglądu.
    Tu jest problem bo nie wiem jakie napięcia powinny być na poszczegulnych wyprowadzeniach z uzwojenia wtórnego.
    Cytat:
    No i normalna procedura przy renowacji wiekowego sprzętu.

Co miałeś dokładnie na myśli??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3561019
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 3565885
    owoc_lesny
    Poziom 11  
    Dzięki za wszystkie rady, już się zabieram do roboty.
    Mariopi napisał:
    naprawdę twierdzę, że warto poświęcić trochę czasu i pieniędzy na jego odrestaurowanie. Sam do dzisiaj posiadam prywatnie model R 5102 z przyciemnianymi wskaźnikami.

Też mi się tak wydaje i dlatego właśnie zamierzam go ożywić.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza Radmor 5100, który po podaniu sygnału na wejście i podłączeniu głośników generuje bardzo cichy dźwięk z dużymi zakłóceniami. Pierwszą sugestią była wada kabla sygnałowego DIN-5, często problematycznego ze względu na różne konfiguracje połączeń i możliwość złego lutowania, co powoduje przesłuchy zamiast prawidłowego sygnału. Autor jednak wykluczył błędne podłączenie kabla, ponieważ przewód działał poprawnie wcześniej i był testowany na różne sposoby. Kolejną rekomendacją było sprawdzenie bezpieczników i zasilacza, co jest standardową procedurą przy renowacji starszych urządzeń. Bezpieczniki zostały wymienione i są sprawne, ale autor nie zna prawidłowych napięć na wyjściach uzwojenia wtórnego transformatora. Wskazano możliwość pobrania schematu Radmora 5100 z forum elektroda.pl, co ułatwia diagnostykę. Zalecane jest także sprawdzenie i wymiana kondensatorów elektrolitycznych oraz ceramicznych KCP, które często powodują zakłócenia w torze audio i częstotliwości radiowej. Przy renowacji warto również wymienić przepalone żaróweczki na diody LED, dostosowując rezystory zasilające. Ogólnie Radmor 5100 i 5102 są uważane za modele przyjazne do serwisu i warte odrestaurowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA