logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 - prawy kanał gra ciszej, problem z wzmocnieniem dźwięku

andrzej1750sq 01 Mar 2009 22:27 7662 34
REKLAMA
  • #1 6223951
    andrzej1750sq
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Radmor 5102 prawy kanał gra ciszej z każdego zródła.Dopiero jak przełącznik głośników zrobię w pozycję ''0'',a potencjometr od wzmocnienia do końca na poz.''10''to wtedy wskazniki wyrównują się ale tylko na kilka sekund i widać jak prawy kanał słabnie i gra ciszej.Co robić?
  • REKLAMA
  • #2 6224168
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Najprawdopodobniej przełączniki do czyszczenia. Spróbuj użyć Kontakt S
    W potencjometrach też można spodziewać się pogorszenia styków ścieżek i suwaków
  • REKLAMA
  • #3 6226714
    andrzej1750sq
    Poziom 11  
    Mam jeszcze jeden problem z radmorem programy radiowe same się przełączają losowo.Wyjąłem je z obudowy ,czyściłem denaturatem nie pomogło.proszę o radę.
  • REKLAMA
  • #4 6227732
    elek555
    Poziom 37  
    Jeśli długo nie pracował i leżał w podwyższonej wilgotności do jest całkiem realne że trzeba go dobrze wysuszyć bo moze być jeszcze wewnatrz sporo wilgoci.
  • #5 6227921
    andrzej1750sq
    Poziom 11  
    Mam go od 80r. od dobrych ośmiu lat zaczęły się problemy z prawym kanałem i z przeskakującymi programami radiowymi to go wyniosłem do piwnicy.Od miesiąca mam go w domu jak jest suche powietrze to sensory trzymają stacje radiowe jak otworzę okno i wilgotność powietrza wzrośnie to programy przeskakują jak chcą.Dawniej tego nie było (radmor stoi w tym samym domu i miejscu pokoju co w roku 80).

Dodano po 2 [minuty]:

Spróbuje użyć Kontakt S do potencjometru i przełączników.
  • #6 6228010
    elek555
    Poziom 37  
    W takim razie warto zacząć od odkurzacza, suszarki i porzadnych oględzin :)
  • #7 6228291
    andrzej1750sq
    Poziom 11  
    Dzięki tak zrobię.
  • #9 6230729
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Na płytce przedwzmacniacza nie ma bezpieczników... . Za ciche granie na pewno nie jest odpowiedzialny żaden z zasilaczy. Najprawdopodobniej wyschły kondensatorek w preampie na wyjściu, albo coś z kablami.
  • #10 6230977
    radiotom
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Sorry,miałem na myśli płytkę wzmacniacza mocy i bezpieczniki B1001 I B1002,zdażał się też uszkodzony kondensator C1001-4,7uF/16v,na tej samej płytce.Nalot na bezpiecznikach i ich podstawkach powoduje spadek napięcie przez co niewłaściwie wysterowuje wzmacniacz.
  • #11 6231058
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Wzmacniacz jest wysterowywany sygnałem wejściowym a nie napięciem zasilania. Problemy z nim, objawiają się charczeniem. Poza tym praktycznie się nie zdarza, żeby uszkodzona oprawka bezpiecznika powodowała spadek napięcia, ona po prostu przestaje łączyć i koniec.
  • #12 6233985
    radiotom
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Faktycznie Maz rację pomyliłem usterki ,gdyby bezpieczniki były wadliwe to sprzęt by charczał,ale istnieje prosta metoda aby znależć punkt zaczepienia.Trzeba zamienić płytki wzmacniacza mocy(pwm)miejscami,jeżeli cały czas gra źle ten sam kanał to wiadomo że usterka jest gdzieś wcześniej ,czyli gdzieś na przedwzmacniaczu,jeżeli źle będzie grał drugi kanał to usterka znajduje się na płytce pwm.
  • #13 6236124
    michal5102
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Mam pytanie dotyczące kondensatora sprzęgającego C 1001 - na schemacie w jednym kanale jest pojemność 4u7/16 V , a w drugim 47u/16V . Jak powinno być w rzeczywistości ?
  • #15 6241200
    michal5102
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Dzięki , nie dawało mi to spokoju , bo ten błąd powtarzał się na kolejnych schematach nowszych modeli .
  • #16 6294979
    skoti123
    Poziom 22  
    Ocena: 22
    Witam, u mnie też jeden kanał gra ciszej i jest to wina pre-ampa, bo jak zamienię kable wchodzące do końcówek to zmienia się ciszej grający kanał.
    Wymieniłem wszystkie kondensatory na płytkach od reg. głośności i reg. barwy tonu, dodatkowo mam dwie płytki od reg. barwy tonu i na obu jest to samo, czyżby płytka od reg. głośności? Jak się upewnić i co z tym zrobić?
    Dodam jeszcze, że od kiedy go przywróciłem do użytkowania był ten problem, kupiłem na allegro płytę od reg. głośności i barwy tonu i robiłem różne kombinajce...
    Teraz jako, że mam dużo elementów elektronicznych pomyślałem, że przecież to musi być albo kondziorek albo jakiś tranzystor, ew. potencjometr, no bo co?
    Dodam, że gdy włacze radio jest tak samo...
    Pozdrawiam i czekam na jakieś propozycje.
  • #18 6299839
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    U mnie występowały problemy z przełącznikami kontur i -20dB wymieniłem je bo strasznie mnie drażniło losowe przyciszanie kanału ;) Wymieniłem korpusy i blaszki zostawiłem "palce" . Trochę trzeszczy mi jeszcze potencjometr balansu ale jest kolosalna poprawa. Na szczęście potencjometr głośności działa wyśmienicie i nic nie trzeszczy w sumie i tak nim nie kręcę ale nie muszę go wymieniać .
  • #19 6299916
    elek555
    Poziom 37  
    Nie oczekuj ze ktoś przez net zmierzy za ciebie czułość poszczególnych stopni w obu kanałach. Generator, oscyloskop i po bólu. Jeśli jest to poza twoim zasięgiem serwis albo złom.
  • #20 6300239
    skoti123
    Poziom 22  
    Ocena: 22
    elek555 napisał:
    Jeśli jest to poza twoim zasięgiem serwis albo złom.

Chodziło mi coś bardziej w stylu może np. zamienienia na płytce reg. głośności tranzystorów, są 4, po 2 na kanał może je przelutować nawzajem?
    Które piny na płytkach PWM służą do doporowadzenia sygnału? W5 i W6? Chodzi mi aby podać np. z kompa bezpośrednio podać sygnał (niski) na końcówki i mieć 100% pewności, że końcówki są dobre.
    Zamieniałem wtyczki do nich dochodzące, ale...
  • #21 6300349
    elek555
    Poziom 37  
    wchodź na W7 stopni końcowych, jeśli C1011 1n są ceramiczne to je wymień na monolity
  • #23 6300547
    skywalker
    Poziom 22  
    Jeśli zamiana wtyczek nie przyniosła zamiany głośności w kanałach i stan pozostał niezmienny to należy sprawdzić jedynie sam wzmacniacz tj końcówkę mocy być może znajduje się na niej jakiś wadliwy element.
  • REKLAMA
  • #25 6301775
    elek555
    Poziom 37  
    skoti123 napisał:
    W7 '+' sygnału, W6 masa? Jutro sprawdzę.
    C1011 są orginalne, nie mam aktualnie w domu 1n monolita...
    Co z pomysłem dotyczącym tranzystorów?

- nie chodzi o jego oryginalność czy kolor, tylko o fakt że kondensatory ceramiczne z okresu PRL lubiły przy wzroście temperatury przewodzić i profilaktycznie warto je wymienić.
  • #26 6302149
    skywalker
    Poziom 22  
    skoti123 napisał:
    elek555 napisał:
    Jeśli jest to poza twoim zasięgiem serwis albo złom.

Chodzi mi aby podać np. z kompa bezpośrednio podać sygnał (niski) na końcówki i mieć 100% pewności, że końcówki są dobre.
    Zamieniałem wtyczki do nich dochodzące, ale...

Zmylił mnie ten opis , płytka przedwzmacniacza nie jest jakoś specjalnie "trudna" można pokusić się o wymianę wszystkich kondensatorów również elektrolitów Elwa.
  • #28 6303568
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    No to masz coś w przedwzmacniaczu uszkodzone, a przełącznik wejść sprawdzałeś? kable sprawdzałeś?
  • #29 6303734
    skywalker
    Poziom 22  
    Skoro jest tak i na "radiu" to musi to być któryś z potencjometrów bo wątpię iż nastąpiło uszkodzenia tranzystorów przedwzmacniacza wystarczy zamiast potencjometru wlutować dzielnik z dwóch rezystorów aby nie było " na full" i sprawdzić , najlepszy jest oczywiście oscyloskop ale jak się nim nie dysponuje to jedyna metoda.

Podsumowanie tematu

✨ Radmor 5102 ma problem z prawym kanałem grającym ciszej niezależnie od źródła sygnału. Po ustawieniu przełącznika głośników na "0" i potencjometru wzmocnienia na maksimum, poziomy wyrównują się tylko na kilka sekund, po czym prawy kanał słabnie. Przyczyną mogą być zabrudzone przełączniki i potencjometry, które warto wyczyścić preparatem Kontakt S. Wskazane jest także sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych i ceramicznych w przedwzmacniaczu, zwłaszcza kondensatora sprzęgającego C1001 (4,7uF/16V), oraz ewentualna wymiana tranzystorów BD139/140 i 2N3055 w końcówkach mocy. Zalecane jest testowanie sygnału sinusoidalnego na wyjściach końcówek mocy oscyloskopem, aby zlokalizować usterkę. Częstym problemem są utlenione styki przełączników i zużyte potencjometry, które mogą powodować nierównomierne wzmocnienie kanałów. Wymiana lub czyszczenie elementów ruchomych oraz kontrola prądu spoczynkowego końcówek mocy może poprawić działanie. Problemy z losowym przełączaniem programów radiowych mogą wynikać z wilgoci w urządzeniu, co wymaga jego dokładnego osuszenia. Zamiana kabli i płytek regulacji głośności i barwy tonu pomaga w diagnozie, wskazując na uszkodzenia w przedwzmacniaczu. W przypadku braku dostępu do oscyloskopu i generatora sygnału, diagnoza jest utrudniona, a serwis lub wymiana potencjometrów i przełączników jest rekomendowana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA