Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radmor 5102 prawy kanał gra ciszej

andrzej1750sq 01 Mar 2009 22:27 7095 34
  • #1
    andrzej1750sq
    Level 10  
    Radmor 5102 prawy kanał gra ciszej z każdego zródła.Dopiero jak przełącznik głośników zrobię w pozycję ''0'',a potencjometr od wzmocnienia do końca na poz.''10''to wtedy wskazniki wyrównują się ale tylko na kilka sekund i widać jak prawy kanał słabnie i gra ciszej.Co robić?
  • #2
    elek555
    Level 37  
    Najprawdopodobniej przełączniki do czyszczenia. Spróbuj użyć Kontakt S
    W potencjometrach też można spodziewać się pogorszenia styków ścieżek i suwaków
  • #3
    andrzej1750sq
    Level 10  
    Mam jeszcze jeden problem z radmorem programy radiowe same się przełączają losowo.Wyjąłem je z obudowy ,czyściłem denaturatem nie pomogło.proszę o radę.
  • #4
    elek555
    Level 37  
    Jeśli długo nie pracował i leżał w podwyższonej wilgotności do jest całkiem realne że trzeba go dobrze wysuszyć bo moze być jeszcze wewnatrz sporo wilgoci.
  • #5
    andrzej1750sq
    Level 10  
    Mam go od 80r. od dobrych ośmiu lat zaczęły się problemy z prawym kanałem i z przeskakującymi programami radiowymi to go wyniosłem do piwnicy.Od miesiąca mam go w domu jak jest suche powietrze to sensory trzymają stacje radiowe jak otworzę okno i wilgotność powietrza wzrośnie to programy przeskakują jak chcą.Dawniej tego nie było (radmor stoi w tym samym domu i miejscu pokoju co w roku 80).

    Dodano po 2 [minuty]:

    Spróbuje użyć Kontakt S do potencjometru i przełączników.
  • #7
    andrzej1750sq
    Level 10  
    Dzięki tak zrobię.
  • #9
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    Na płytce przedwzmacniacza nie ma bezpieczników... . Za ciche granie na pewno nie jest odpowiedzialny żaden z zasilaczy. Najprawdopodobniej wyschły kondensatorek w preampie na wyjściu, albo coś z kablami.
  • #10
    radiotom
    Level 14  
    Sorry,miałem na myśli płytkę wzmacniacza mocy i bezpieczniki B1001 I B1002,zdażał się też uszkodzony kondensator C1001-4,7uF/16v,na tej samej płytce.Nalot na bezpiecznikach i ich podstawkach powoduje spadek napięcie przez co niewłaściwie wysterowuje wzmacniacz.
  • #11
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    Wzmacniacz jest wysterowywany sygnałem wejściowym a nie napięciem zasilania. Problemy z nim, objawiają się charczeniem. Poza tym praktycznie się nie zdarza, żeby uszkodzona oprawka bezpiecznika powodowała spadek napięcia, ona po prostu przestaje łączyć i koniec.
  • #12
    radiotom
    Level 14  
    Faktycznie Maz rację pomyliłem usterki ,gdyby bezpieczniki były wadliwe to sprzęt by charczał,ale istnieje prosta metoda aby znależć punkt zaczepienia.Trzeba zamienić płytki wzmacniacza mocy(pwm)miejscami,jeżeli cały czas gra źle ten sam kanał to wiadomo że usterka jest gdzieś wcześniej ,czyli gdzieś na przedwzmacniaczu,jeżeli źle będzie grał drugi kanał to usterka znajduje się na płytce pwm.
  • #13
    michal5102
    Level 12  
    Mam pytanie dotyczące kondensatora sprzęgającego C 1001 - na schemacie w jednym kanale jest pojemność 4u7/16 V , a w drugim 47u/16V . Jak powinno być w rzeczywistości ?
  • #15
    michal5102
    Level 12  
    Dzięki , nie dawało mi to spokoju , bo ten błąd powtarzał się na kolejnych schematach nowszych modeli .
  • #16
    skoti123
    Level 22  
    Witam, u mnie też jeden kanał gra ciszej i jest to wina pre-ampa, bo jak zamienię kable wchodzące do końcówek to zmienia się ciszej grający kanał.
    Wymieniłem wszystkie kondensatory na płytkach od reg. głośności i reg. barwy tonu, dodatkowo mam dwie płytki od reg. barwy tonu i na obu jest to samo, czyżby płytka od reg. głośności? Jak się upewnić i co z tym zrobić?
    Dodam jeszcze, że od kiedy go przywróciłem do użytkowania był ten problem, kupiłem na allegro płytę od reg. głośności i barwy tonu i robiłem różne kombinajce...
    Teraz jako, że mam dużo elementów elektronicznych pomyślałem, że przecież to musi być albo kondziorek albo jakiś tranzystor, ew. potencjometr, no bo co?
    Dodam, że gdy włacze radio jest tak samo...
    Pozdrawiam i czekam na jakieś propozycje.
  • #18
    skywalker
    Level 22  
    U mnie występowały problemy z przełącznikami kontur i -20dB wymieniłem je bo strasznie mnie drażniło losowe przyciszanie kanału ;) Wymieniłem korpusy i blaszki zostawiłem "palce" . Trochę trzeszczy mi jeszcze potencjometr balansu ale jest kolosalna poprawa. Na szczęście potencjometr głośności działa wyśmienicie i nic nie trzeszczy w sumie i tak nim nie kręcę ale nie muszę go wymieniać .
  • #19
    elek555
    Level 37  
    Nie oczekuj ze ktoś przez net zmierzy za ciebie czułość poszczególnych stopni w obu kanałach. Generator, oscyloskop i po bólu. Jeśli jest to poza twoim zasięgiem serwis albo złom.
  • #20
    skoti123
    Level 22  
    elek555 wrote:
    Jeśli jest to poza twoim zasięgiem serwis albo złom.


    Chodziło mi coś bardziej w stylu może np. zamienienia na płytce reg. głośności tranzystorów, są 4, po 2 na kanał może je przelutować nawzajem?
    Które piny na płytkach PWM służą do doporowadzenia sygnału? W5 i W6? Chodzi mi aby podać np. z kompa bezpośrednio podać sygnał (niski) na końcówki i mieć 100% pewności, że końcówki są dobre.
    Zamieniałem wtyczki do nich dochodzące, ale...
  • #21
    elek555
    Level 37  
    wchodź na W7 stopni końcowych, jeśli C1011 1n są ceramiczne to je wymień na monolity
  • #22
    skoti123
    Level 22  
    W7 '+' sygnału, W6 masa? Jutro sprawdzę.
    C1011 są orginalne, nie mam aktualnie w domu 1n monolita...
    Co z pomysłem dotyczącym tranzystorów?
  • #23
    skywalker
    Level 22  
    Jeśli zamiana wtyczek nie przyniosła zamiany głośności w kanałach i stan pozostał niezmienny to należy sprawdzić jedynie sam wzmacniacz tj końcówkę mocy być może znajduje się na niej jakiś wadliwy element.
  • #24
    skoti123
    Level 22  
    Pare postów wyżej napisałem:
    " u mnie też jeden kanał gra ciszej i jest to wina pre-ampa, bo jak zamienię kable wchodzące do końcówek to zmienia się ciszej grający kanał. "
    :P
  • #25
    elek555
    Level 37  
    skoti123 wrote:
    W7 '+' sygnału, W6 masa? Jutro sprawdzę.
    C1011 są orginalne, nie mam aktualnie w domu 1n monolita...
    Co z pomysłem dotyczącym tranzystorów?

    - nie chodzi o jego oryginalność czy kolor, tylko o fakt że kondensatory ceramiczne z okresu PRL lubiły przy wzroście temperatury przewodzić i profilaktycznie warto je wymienić.
  • #26
    skywalker
    Level 22  
    skoti123 wrote:
    elek555 wrote:
    Jeśli jest to poza twoim zasięgiem serwis albo złom.

    Chodzi mi aby podać np. z kompa bezpośrednio podać sygnał (niski) na końcówki i mieć 100% pewności, że końcówki są dobre.
    Zamieniałem wtyczki do nich dochodzące, ale...


    Zmylił mnie ten opis , płytka przedwzmacniacza nie jest jakoś specjalnie "trudna" można pokusić się o wymianę wszystkich kondensatorów również elektrolitów Elwa.
  • #27
    skoti123
    Level 22  
    Już je wymieniłem, na obu płytkach. A nawet wymieniłem na 3 płytkach, bo mam dwie od reg barwy tonu i której nie wsadze ciągle źle.
  • #28
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    No to masz coś w przedwzmacniaczu uszkodzone, a przełącznik wejść sprawdzałeś? kable sprawdzałeś?
  • #29
    skywalker
    Level 22  
    Skoro jest tak i na "radiu" to musi to być któryś z potencjometrów bo wątpię iż nastąpiło uszkodzenia tranzystorów przedwzmacniacza wystarczy zamiast potencjometru wlutować dzielnik z dwóch rezystorów aby nie było " na full" i sprawdzić , najlepszy jest oczywiście oscyloskop ale jak się nim nie dysponuje to jedyna metoda.
  • #30
    skoti123
    Level 22  
    Płytki od reg. głośności też mam dwie, ale w jednej się rozlecialy przyciski, ale przelutowałem z niej potencjometr i dalej to samo.
    Jutro koniec szkoły więc coś popróbuje i napisze.
    Dzięki za sugestie.