logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka Oki Page 4w - problem z podajnikiem papieru, nie wciąga kartek

Mioda1 10 Lut 2007 16:09 2180 10
REKLAMA
  • #1 3552692
    Mioda1
    Poziom 2  
    Mam drukarke Okipage 4w (dostalem ja w „spadku” od znajomego) i zupelnie nie wiem jak ten problem ugryzc. Wczesniej uzywalem tylko „iglowek”:

Nie dziala mi mianowicie podajnik papieru. Kiedy wrzuce jej 1 kartke to jej nie ciagnie. Czujnik jest w porzadku bo drukarka zaczyna krecic bebnem i drukowanie trwa. Mechanizm drukujacy „uwaza” ze kartka jest. Natomiast niedomaga sam system wciagania kartki.
    Dodatkowo w sytacji gdy kartke sam z gory popcham (dostatecznie mocno i daleko) to w pewnym momencie drukarka ja lapie i zadrukowywanie konczy się pomyslnie.
    Do tego, kiedy wkladam kartke przez podajnik reczny z przodu obudowy, nie ma najmniejszych problemow.

Co może być nie tak? Kiedy zagladam do podajnika to nie widze zadnych uszkodzen mechanicznych. Może te blaszki sa niepodoginane – nie wiem. Zauwazylem tam tez taki wiszacy 0,5cm szerokosci plocienny, czarny pasek jakby z „perforacjami”, który bezladnie wisi. Może on powinien być jakas „petla” zakrecony na tym gumowym, zabkowanym walcu znajdujacym się zaraz za nim? Czy ten pasek jest u mnie zerwany?
    A może brakuje mi w srodku jeszcze czegos? Mam tylko „blaszki” i na przeciwleglej sciance „przezroczysty, plastykowy listek” oraz przelozony przez niego wspomniany czarny pasek :-)

Jeżeli chciałbym zajrzec do walka wciagajacego, to jak się do niego dobrac? Musze rozkrecac calosc i odczepiac bebny od elektroniki? Tak się zastanawiam czy po zdjeciu obudowy nie daloby się tam dostac po wyjeciu tonera – pod nim jest czesc która mysle daloby się odczepic... Z tym ze nie wiem jak :-)

PS> Jeżeli laserowka brudzi mi kartke w rownych odstepach – plama jest nawet przy drukowaniu kartki „bez tekstu” to jest to wina walka na tonerze, bebna czy jakiegokolwiek innego walka? Jak to mogę naprawic – w ogole można?
    Dzieki
  • REKLAMA
  • #2 3553427
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Za duzo kombinujesz :D

Istota prawidlowego poboru papieru jest dobra rolka poboru i separator. Z opisu jaki zrobiles jasno wynika ze drukarka jest dobra. Wystarczy tylko wymienic rolke poboru papieru i separator - a bedzie dzialala jak powinna.

Te plamki to od bebna. Wymienic musisz modul.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3553826
    Mioda1
    Poziom 2  
    Dzieki za odpowiedz.
    A powiedzialbys mi jeszcze ktora to czesc jest tym "separatorem"? Czy to te blaszki czy cos innego?
    ---------------------------------------------------------------------------------------
    czy cardridge to jest ten caly element w ktorym jest umieszczany proszek tonera? chodzi o ta "wyjmowana czesc"? Ja mozna rozebrac?
  • #4 3554348
    elserwisant
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Mioda1 napisał:
    czy cardridge to jest ten caly element w ktorym jest umieszczany proszek tonera? chodzi o ta "wyjmowana czesc"? Ja mozna rozebrac?

Tak to ten zespół, rozebrać, wyczyścić, poskładać i nie szukaj pojemnika na zużyty toner jak pisze kolega wyżej bo go tam nie ma :D

I jeszcze 2 uwagi:
    - zostało wprowadzone na forum, żeby pisać poprawnie (zwłaszcza polskie znaki).
    -nie wyśmiewaj kolegi za ten odkurzacz, bo ja używam od wielu lat i nigdy nie było problemu (wystarczy często zmieniać worki i filtry). Jednak faktycznie czasami lubi "kopnąć" przy wyciąganiu tonera :D
  • #5 3555002
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6170
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Drukarki, kserokopiarki i plotery
  • REKLAMA
  • #6 3555355
    gandalf.s
    Mioda1 napisał:
    Dzieki za odpowiedz.
    A powiedzialbys mi jeszcze ktora to czesc jest tym "separatorem"? Czy to te blaszki czy cos innego?

Tym "separatorem" jest czesc - dokladnie pod rolka pobierajaca papier. Jest to plaski plastik z przyklejonym korkiem lub paskiem gumy - nie kojarze dokladnie jak to jest w Oki (czy guma czy korek) ale na 90% guma. Niestety czesci tych nie da sie wymienic nie rozbierajac calego urzadzenia.

Napisz gdybys mial z czyms problem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3557554
    Mioda1
    Poziom 2  
    wielkie dzieki!
    W koncu wiem o co dokladnie chodzi:)
    Rzeczywiscie dostrzeglem taka czesc przy "wybebeszaniu" drukarki.
    Jaka jest jednak istota tej czesci?
    W sumie to prostokatny kawalek gumy w plastikowej ramce, zamocowany na sprezynce...
    Duzo slyszalem ze problem moze tkwic wlasnie w tym separatorze - czy wobec tego nie mozna go jakos "regenerowac"? Rozciagnac sprezynke etc?
    Jak w ogole ma on dzialac?
    ....................................................................
    11 Lut 2007 20:09
    Przepraszam za te polskie litery... :-P
    Zastanawiałem się czy nie rozebrać tego cardridge`a i go wyczyścić - drukarka mi brudzi w stałych odstępach.
    Ale obawiam się tego kroku:
    1. Usłyszałem że brudzenie to może być wina wypalonego bębna na który czyszczenie nie pomoże.
    2. Łatwo przy rozbieraniu trwale uszkodzić cardridge :-(

Czy moje obawy są uzasadnione?
  • #8 3557621
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 3558700
    gandalf.s
    Separator najlepiej wymienic na nowy. Regeneracja czyli wymiana tylko paska - skuteczna jest przy HP w Oki wystepuja tylko oryginaly i jako caly separator.

Jesli chodzi o kasete to nie wystepuje sam beben OPC. Tylko w calosci jako modul. Musicz kupic tez oryginal - zamienniki nie wystepuja.
    Mozesz sprubowac wyczyscic bez rozbierania (obracasz sama rura) - ale daremny trud. Jesli mechaniczne uszkodzenie to tylko pogorszysz.

Pozdrawiam
  • #10 3558888
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Mam pod swoim nadzorem jedną 4W, którą czyszczę co jakiś rok (dużo drukuje). Operacja trwa 10 minut. Najpier zdejmuję podajnik z tyłu (na zatrzaski, odkręcam 2 śrubki na tyle obudowy, otwieram pokrywę, przesuwam prowadnice papieru max do środka i już mogę zdjąć obudowę. Zdjęcie obudowy za pierwszym razem nie jest całkiem łatwe - trzeba se najlepiej najpierw dobrze popatrzyć, gdzie jaki klips ale nie ma problemu. Zdejmuje się z otwartą klapą, lekko wygina się tylną ściankę aby przeszły prowadnice papieru. Następnie tylko wyjęcie plastikowego (dużego) elementu podającego papier i już widzimy rolkę i separator. Wszystko wystarczy tylko przeczyścić, wymiana nie jest konieczna (chyba, że drukarka ma z 300 000 stron przebiegu). Separator składa się z przezroczystego elementu (wyciągany od strony wałka) oraz włochatego ;) paska jaki można wyciągnąć od strony tonera (siedzi na zaczepie). Separator czyszcimy chusteczką umoczoną w denaturacie (włochaty element - delikatnie i wzdłuż włókien) tak samo jak wałek. Wałek czyścimy dość mocno dociskając chusteczkę - tak, aby zszedł błyszczący nalot. Wałek można obracać w jedną stronę więc idzie to szybko. Trzeba tylko dość dobrze dopciskać aby efekt był trwały. Na końcu czyścimy plastikowy element podajnika - konkretnie kawałek korka wklejony u dołu oraz dobrze przeczyścić całe wnętrze. Składamy drukareczkę i możemy cieszyć się jej poprawną pracą. Cała operacja jak napisałem to po nabyciu wprawy trwa kilkanaście minut.
  • #11 3579838
    Mioda1
    Poziom 2  
    Udało się!
    Podajnik w OKI OkiPage 4W naprawiony :)

Pomyślałem, że ktoś w przyszłości mógłby mieć podobny problem – dlatego umieszczę tutaj krótki opis tego, jak to naprawić:

1. Odkręcić 2 śrubki na tylnej ściance obudowy, przesunąć maksymalnie do środka 2 prowadnice papieru na podajniku i przy otwartej klapie drukarki ściągnąć obudowę.
    Trzyma się ona na 2 tylnych śrubach oraz na 2 ząbkach z przodu obudowy – zaraz przy podstawie ok. 7cm od krawędzi drukarki.
    2. Wyciągnąć podajnik. To duży element na którym zamontowane są prowadnice papieru. Trzyma się on na 2 ząbkach do których należy się dostać od przodu. Są to 2 kremowe ząbki zamocowane w czarnej obudowie w której zawija się papier – zaraz nad płytką z elektroniką.
    3. Czyścimy spirytusem/denaturatem/”medycznym środkiem do odkażania przy wkłuciach” – ja tego używałem (80% etanolu) – przezroczysty, plastikowy „listek” przez który przełożony jest czarny, zwisający pasek (0,5cm szerokości) oraz wspomniany przed chwilą paseczek.
    4. Należy także wyczyścić rolkę wciągającą i znajdujący się pod nią separator. Nie ma do niego łatwego dostępu, gdyż zaraz nad nim jest rolka...
    Odkręciłem wiec płytkę zakrywająca koła zębate na bocznej ścianie drukarki i wysunąłem to do którego jest zamocowany pręt z rolką wciągającą. Dzięki temu można wyczyścić zarówno prostokątną gumę na separatorze jak również sam dostęp do walka jest łatwiejszy.
    U mnie części te były bardzo brudne, wiec przed czyszczeniem szmatką nasączoną alkoholem przetarłem oba elementy dodatkowo drobniutkim papierem ściernym.

No i to tyle. Wciąga papier, aż milo. Wszystkim zainteresowanym życzę powodzenia!

PS> Co do brudzenia papieru: Niestety nic nie udało mi się zdziałać. Problem leży w bębnie światłoczułym/części dozującej toner/brudnych LED. Tak przynajmniej myślę. Wszystko to siedzi w cartridge`u... A ktoś mi kiedyś wspomniał, że otwierając go łatwo o nieodwracalne zniszczenie. Trochę się wiec boje to zrobić. Póki co, ciemność nadruków ustawiłem na Light i jest trochę lepiej – przynajmniej w stosunku do niektórych zabrudzeń:)
    A jeżeli zna ktoś na to jakiś sposób to bardzo proszę o poradę na mojego maila:)
    Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Problem z podajnikiem papieru w drukarce OkiPage 4W polega na tym, że rolka poboru papieru nie wciąga kartek, mimo że czujnik wykrywa papier i mechanizm drukujący działa prawidłowo. Przyczyną jest najczęściej zużyta rolka poboru oraz separator – element pod rolką pobierającą papier, wykonany z plastiku z gumowym paskiem na sprężynie. Separator nie jest łatwo wymienialny bez rozebrania urządzenia, a regeneracja poprzez rozciąganie sprężyny jest nieskuteczna. Zaleca się wymianę całego modułu separatora na oryginalny, gdyż zamienniki nie występują. Czyszczenie separatora i rolki denaturatem lub alkoholem medycznym może poprawić działanie, jeśli zużycie nie jest duże. Podajnik papieru można zdjąć po odkręceniu dwóch śrubek z tyłu obudowy i przesunięciu prowadnic papieru, co umożliwia dostęp do rolki i separatora. Wymiana lub czyszczenie tych elementów przywraca prawidłowe pobieranie papieru. Dodatkowo, kaseta z tonerem i bębnem (moduł) jest integralna i wymieniana jako całość; rozbieranie jej jest ryzykowne i niezalecane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA