logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens S65 - brak komunikacji po przerwanym flashowaniu, jak naprawić?

artt1 10 Lut 2007 18:11 999 8
REKLAMA
  • #1 3553190
    artt1
    Poziom 11  
    Witam.
    Podczas flashowania zawiesił mi się komputer, telefon oczywiście nie chcę się włączyć. Problem w tym, że nie mogę teraz wgrać flasha bo żaden program (x65flasher, v_klay, papuautil) nie jest wstanie się z nim połączyć.
    Co robić?
  • REKLAMA
  • #2 3553274
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    Musisz zrobić TP i w taki sposób spróbować połączyć sie z telefonem.
  • REKLAMA
  • #3 3553479
    artt1
    Poziom 11  
    Znalazłem takie zdjęcie odnośnie TP
    http://allsiemens.com/testpoints/siemens-S65.htm
    Rosyjskiego nie znam, podejżewam jednak że podłączenie jednej diody wystarczy. Jeśli tak to której??
    Znalazłem także takie zdjęcie
    http://www.bestgsm.pl/img/tp_siem/s65.jpg
    Jak widać jest to ten sam punkt co na wczesniejszym zdjęciu, jednak nie pokazane jest gdzie podpiąć drugi koniec diody. Czy musi on być podpięty w miejsce wskazane na pierwszym zdjęciu czy też można (a to by było znacznie łatwiejsze) połaczyć go po prostu z masą??
  • REKLAMA
  • #4 3553501
    Pschemek
    Poziom 23  
    Ocena: 14
    do masy
  • #5 3557143
    artt1
    Poziom 11  
    Robie TP ale w PapuaUtils dowiaduje się tylko
    Auto Ignition...
    Boot not loaded!
    Boot released.
  • #6 3560354
    artt1
    Poziom 11  
    Jeszcze jedno pytanko. Byc może udałoby mi się połączyć z telefonem przez "x65 flasher" gdybym wpisał mu ręcznie IMEI, Hash i ESN. Znam tylko IMEI. Wiem że przez PU da się te numery odczytac, ale w PU mam problem jak wyżej. Mam jednak zapisany na dysku Fullflash tego telefonu sprzed awarii.
    Czy istnieje jakikolwiek sposób na wyciągnięcie tych numerów z tego Fullflasha??
  • REKLAMA
  • #7 3610348
    artt1
    Poziom 11  
    W końcu udało mi sie zrobić TP (nowsza wersja PU rozwiązała problem). Stworzyłem WinSwupa przez PU, jednak nie chce się on wgrać. Wyskakuje komunikat "Cant connect to Mobile with BootstrapLoader on Com 1" lub (jeśli w czasie łaczenie wcisnę przycis ON) "Nothing received after BOT-Block1".
    Ma ktoś pomysł co robić dalej???
  • #8 3610523
    telekomuna
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    w tej sytualcji to chyba tylko martech cie ratuje, 30 minut i powinno byc zrobione.
  • #9 3619305
    artt1
    Poziom 11  
    Jednak nie. Udało się wgrać poprzez zrobienie TP podczas łaczenia z telefonem w WinSwupie. Telefon ożył.
    W każdym razie dzieki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas przerwanego flashowania telefonu Siemens S65, urządzenie przestało się włączać, a standardowe programy do flashowania (x65flasher, v_klay, papuautil) nie nawiązywały z nim komunikacji. Rozwiązaniem okazało się wykonanie test point (TP) – podłączenie diody do odpowiedniego punktu testowego i masy, co umożliwiło nawiązanie połączenia z telefonem. Początkowo pojawiały się komunikaty błędów typu "Boot not loaded" i problemy z odczytem IMEI, Hash i ESN, które można było częściowo rozwiązać dzięki nowszej wersji PapuaUtils. Po utworzeniu pliku WinSwup i wykonaniu TP podczas łączenia, udało się wgrać oprogramowanie i przywrócić działanie telefonu. Wskazano również, że w przypadku trudności można rozważyć użycie narzędzia Martech, które umożliwia szybkie przywrócenie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA