logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z portami com i lpt dla aplikacji Dos-owych w Win XP

kongo 10 Lut 2007 21:35 2930 9
REKLAMA
  • #1 3554049
    kongo
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Witam! W komputerze z zainstalowanym Win.XP używam programu z pod DOS-a uprzednio dokonalem zmian w plku system win.XP.Ale mam problem program Dos-owy obsluguje drukarke fiskalną i igłową z czym ma problemy
    objawiające sie przerwami w drukowaniu lub zawieszniem drukowania w dukarce fiskalnej.Znalazłem w internecie program PORT-TALK udostępniający zasoby sprzętowe Com i Lpt..Instrukcja do nie go jest w języku tylko angielskim.Nie wiem jak go zainstalować i tp..Proszę o pomoć.Z programu z pod Dosa nie chcę rezygnowac bo jest o.k.
    Z góry dzięki
    Dariusz K.
  • REKLAMA
  • #2 3554117
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Spróbuj Userport'a
  • REKLAMA
  • #4 3554399
    Radek102
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Marcinzabrze napisał:
    xp wogole ma problemy zprogramami spod dosa wiec moze ci to nie dzialac

przestań pisać bajki ja instaluje Programy dososkie pod XP i nie ma problemu
    kongoCo to za program podejrzewam że to coś w stylu Subiekta?
  • #5 3554656
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 3555319
    kongo
    Poziom 14  
    To jest program do wystawiania faktur i paragonów i prowadzenia magazynu Drukuje z drukarki igłowej f.vat -drukarka seikoscha sp2400 podłączona do LPT 1 i drukarki fiskalnej Posnet DF301 podłączonej do portu COM1 .,Tak wię jest to program operujący na bazach danych DBF, W skrócie do niego na pulpicie ustawiłem tryb zgodności z win 98.ale to nie wiele dało. Podczas drukowania z drukarki igłowej drukarka zatrzymuję sie a drukuję dobrze po wyjściu z programu.Drukarka fiskalna czasami wogóle nie odpowiada na druk
    paragonu.Komputer to celeron 900mhz a płyta główna to K7SEM

Dodano po 20 [minuty]:

Skąd ten program useport ściągnąć i jak w moim przypadku się nim poslugiwać ?
  • REKLAMA
  • #8 3556357
    kongo
    Poziom 14  
    Dzięki za pommoc jeszcze tylko pytanie czy trzeba zainstalować najpierw port manager lt a następnie userport ? Rozumiem ,że program odblokuje na stałe LPT1 I COM ?
  • #9 3556660
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Wydaje mi się żę najpierw Userport a później menedżera.
  • #10 3559282
    kongo
    Poziom 14  
    Witam! Zainstalowałem program Userport w/g instrukcji po uruchomieniu programuprzyciskiem Start jest komunikat "Driver dose not exist C:\windows\system32\Driwers\UserPort.sys.Czy trzeba najpierw zainstalować program obsługujący PortManager LT?

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows XP występują problemy z obsługą programów działających pod DOS-em, które bezpośrednio odwołują się do portów COM i LPT, co skutkuje przerwami lub zawieszaniem drukarek igłowych i fiskalnych podczas drukowania. Program używany do fakturowania i obsługi magazynu drukuje na drukarce igłowej Seikosha SP2400 podłączonej do portu LPT1 oraz na drukarce fiskalnej Posnet DF301 podłączonej do portu COM1. Standardowe metody sterowania portami w DOS nie działają w XP ze względu na ograniczenia systemu. Rozwiązaniem jest użycie narzędzia UserPort, które odblokowuje dostęp do portów sprzętowych COM i LPT w Windows XP, umożliwiając poprawną komunikację z urządzeniami. UserPort wymaga instalacji sterownika (UserPort.sys) oraz często współpracy z programem PortManager LT. Instalacja powinna rozpocząć się od UserPort, a następnie PortManager LT. Problemy z komunikatem o braku sterownika wskazują na konieczność poprawnej instalacji obu komponentów. Program UserPort można pobrać z internetu, np. ze strony http://programator.elektroda.net/PMLT.htm. Ustawienie trybu zgodności programu DOS z Windows 98 nie rozwiązuje problemów z drukowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA