logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić Windows XP jako domyślny system w menu GRUB przy dual boot z Ubuntu?

sentus1 11 Lut 2007 12:08 2366 4
REKLAMA
  • #1 3555510
    sentus1
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam!
    Chciałbym się dowiedzieć co trzeba zrobić aby ustawić w menu bootowania automatycznie Windowsa na pierwszym miejscu, bo jak na razie mam kernela.... :P i nie chce mi się przeskakiwać prawie za każdym razem na sam dół ;]
    Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 3555563
    x3r
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Nie jestesmy jasnowidzami. Jakiego uzywasz bootloadera?
  • REKLAMA
  • #3 3555625
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    Witam!

Jak Ubuntu to pewnie Grub. Zajrzyj tu http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=263704 -->> musisz wyedytować w trybie administratora ten plik /boot/grub/menu.lst poszukaj w nim pozycje default 0 i zmień to 0 na cyfrę odpowiadającą pozycji WinXP w menu startowym Gruba np.: jeśli masz w menu:
    kernel jakiś tam
    memtest
    winxp
    to zmieniasz na 2 (liczysz od zera).
    Miałem to samo i też zmieniałem (u siebie na 6) :-)
  • REKLAMA
  • #4 3556062
    sentus1
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    ok, jak wyedytować to w trybie administratora? bo nie chce mi sie nadpisać plik ;/

Dodano po 6 [minuty]:

Jak ustawić Windows XP jako domyślny system w menu GRUB przy dual boot z Ubuntu?
    Mianowicie coś takiego :|
  • Pomocny post
    #5 3556101
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    Uruchamiasz konsolę (terminal) i w konsoli wpisujesz: sudo gedit /boot/grub/menu.lst potwierdzasz Enterem, zapyta cię wtedy o hasło i dalej już chyba nie muszę tłumaczyć :-)

Powodzenia
REKLAMA