logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować XP na nowo, nie tracąc Ubuntu i GRUB?

03 Sty 2008 11:24 5032 8
REKLAMA
  • #1 4652430
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 4652447
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Po prostu po instalacji XP uruchom komputer z płytki instalacyjnej Ubuntu i wybierz naprawę MBR.
  • #3 4652479
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4652515
    Adamo8
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Nie ma naprawy mbr w Ubuntu.
    Musisz zrobić tak:
    Jest co prawda bootowalna płytka do naprawy Gruba a zwie się SuperGrub, ale nie zawsze jest pod ręką kiedy potrzeba i w dodatku trzeba ją ściągnąć z sieci a sieci wtedy nie ma.
    A więc:
    To opis do płytki Ubuntu Live (taką akurat mam) ale powinno działać także z innymi dystrybucjami Live. Komendy znalezione w sieci przekazuję więc dalej, aby każdy mógł skorzystać z metody.

Jeśli nie pamiętamy jakie właściwie mamy partycje na dysku (numeracja i system plików) to po odpaleniu systemu z płytki możemy to sprawdzić graficznym programem qparted lub wydając w terminalu polecenie:
    Kod:
    sudo cfdisk /dev/hda

U mnie partycja z Linuksem to hda6 i tak niżej będzie, ale każdy musi podstawić swoją partycję z Linuksem. Pamiętajmy że Grub trochę inaczej widzi partycje, ale od tego jest Google.
    Następnie w konsoli wpisujemy (każda linia osobno i oczywiście Enter):
    Kod:
    sudo mkdir /mnt/root
    sudo mount -t ext3 /dev/hda6 /mnt/root
    sudo mount -t proc none /mnt/root/proc
    sudo mount -o bind /dev /mnt/root/dev
    sudo chroot /mnt/root /bin/bash
    sudo grub

Powinniśmy zobaczyć taki wpis:
    Kod:
    grub>

Czyli na razie wszystko jest OK. Wpisujemy dalej:
    Kod:
    find /boot/grub/stage1

Pokaże nam co zostało znalezione. Jedziemy dalej:
    Kod:
    root (hd0,5)
    setup (hd0)

Po restarcie powinniśmy mieć Gruba zainstalowanego i dostęp do obydwu systemów.
    Sposób został przeze mnie wypróbowany po przeinstalowaniu Windowsa i zadziałał, odzyskałem dostęp do Ubuntu.
    Mam nadzieję że nic nie pokręciłem z komendami, piszę częściowo wg notatek i trochę z pamięci, ale wydaje się że jest wszystko OK. Jakiś Linuksowiec może to sprawdzić. _________________
  • #5 4652595
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 4653134
    kwarki
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Z instalacji windowsa nie zmienisz rozmiaru Swapa linuxowego, mozesz zmniejszyc (utworzyc na nowo) partycje ze swapem. Po tej operacji musialbys na nowo zkonfigurowac linuxa (utworzyc mu partycje swap).

Linux bez swapa sie nie uruchomi, a z instalki windowsa swapa nie zrobisz.

Moglbys sprobowac zrobic to za pomoca programu partition magic pod windowsem.
  • REKLAMA
  • #7 4653684
    dagothur
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ja gdy musiałem przeinstalować WindowsXP to robiłem kopię MBR za pomocą programu dd zgrywałem ją na dyskietkę a następnie uruchamiałem komputer komputer z knoppix LiveCD i wgrywałem go z powrotem na hdd. Sposób ten działa jeśli nie zmieniasz partycji na której jest zainstalowany windows.
  • REKLAMA
  • #8 4654869
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 4655012
    Adamo8
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Jeśli nie zmienisz punktu montowania partycji to powinno pójść. Dane montowania partycji są w pliku /etc/fstab i raczej warto zrobić kopię pliku na wszelki wypadek. Warto również dokładnie zapisać dane partycji przed zmianami aby w razie czego przywrócić identyczny rozmiar partycji.
    Nigdy nie próbowałem zmiany rozmiaru swapa choć zmieniałem rozmiar /home i partycji z winda bez żadnych problemów.

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku konieczności ponownej instalacji Windows XP na komputerze z dual bootem Ubuntu i GRUB, po instalacji XP należy uruchomić system z płyty Live Ubuntu i ręcznie przywrócić GRUB, gdyż Ubuntu nie posiada opcji "naprawa MBR". Można to zrobić montując partycję z Linuksem i reinstalując GRUB z terminala. Alternatywnie, można użyć narzędzia SuperGrub do naprawy bootloadera. Zmiana rozmiaru partycji swap Linuxa podczas instalacji Windowsa wymaga ostrożności – Linux potrzebuje partycji swap do działania, a jej zmiana wymaga odpowiedniej rekonfiguracji systemu, np. edycji pliku /etc/fstab. Do zmiany rozmiaru partycji swap można użyć narzędzi takich jak Partition Magic lub programów dostępnych na LiveCD, jednak należy zachować kopię konfiguracji i danych partycji. W kwestii konfiguracji portu LPT pod Linuxem do programowania mikrokontrolerów (np. za pomocą avrdude lub uisp), port zwykle oznaczany jest jako lp0 i należy go wskazać parametrem -P podczas programowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA