Nie ma naprawy mbr w Ubuntu.
Musisz zrobić tak:
Jest co prawda bootowalna płytka do naprawy Gruba a zwie się SuperGrub, ale nie zawsze jest pod ręką kiedy potrzeba i w dodatku trzeba ją ściągnąć z sieci a sieci wtedy nie ma.
A więc:
To opis do płytki Ubuntu Live (taką akurat mam) ale powinno działać także z innymi dystrybucjami Live. Komendy znalezione w sieci przekazuję więc dalej, aby każdy mógł skorzystać z metody.
Jeśli nie pamiętamy jakie właściwie mamy partycje na dysku (numeracja i system plików) to po odpaleniu systemu z płytki możemy to sprawdzić graficznym programem qparted lub wydając w terminalu polecenie:
Kod:
sudo cfdisk /dev/hda
U mnie partycja z Linuksem to hda6 i tak niżej będzie, ale każdy musi podstawić swoją partycję z Linuksem. Pamiętajmy że Grub trochę inaczej widzi partycje, ale od tego jest Google.
Następnie w konsoli wpisujemy (każda linia osobno i oczywiście Enter):
Kod:
sudo mkdir /mnt/root
sudo mount -t ext3 /dev/hda6 /mnt/root
sudo mount -t proc none /mnt/root/proc
sudo mount -o bind /dev /mnt/root/dev
sudo chroot /mnt/root /bin/bash
sudo grub
Powinniśmy zobaczyć taki wpis:
Kod:
grub>
Czyli na razie wszystko jest OK. Wpisujemy dalej:
Kod:
find /boot/grub/stage1
Pokaże nam co zostało znalezione. Jedziemy dalej:
Kod:
root (hd0,5)
setup (hd0)
Po restarcie powinniśmy mieć Gruba zainstalowanego i dostęp do obydwu systemów.
Sposób został przeze mnie wypróbowany po przeinstalowaniu Windowsa i zadziałał, odzyskałem dostęp do Ubuntu.
Mam nadzieję że nic nie pokręciłem z komendami, piszę częściowo wg notatek i trochę z pamięci, ale wydaje się że jest wszystko OK. Jakiś Linuksowiec może to sprawdzić. _________________