logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić siłę sygnału w dekoderze Echostar DSB 717 i jaki DiSEqC wybrać?

Kajos75 11 Lut 2007 12:14 4541 5
REKLAMA
  • #1 3555533
    Kajos75
    Poziom 11  
    I mam pytania
    1) Mam Jakosc sygnalu= 82%
    Sila sygnalu= 60%
    Czy to jest dobrze czy jakos idzie jeszcze zwiekszyc sile sygnalu?
    2) Chce zalozyc sobie zeza na Astre a pozniej moze na inne satelity.
    Jaki mam kupic diseq ? 1.0 czy 2.1 a moze inny?
    Co do wielkosci taleza to mam 60 cm ale czytalem ze na zachodzie kraju wystarczy.Mieszkam w okolicy Pily.
    Dzieki za odpowiedzi !:D
  • REKLAMA
  • #2 3555568
    walek79
    Poziom 11  
    witam.z jakoscia niejest jeszcze tak zle,ale proponowal bym zalozyc wiekszy talez z uwagi na to ze chcesz miec wiecej konwerterow.wtedy napewno jakosc sie poprawi.powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 3557036
    maximus77
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    witam

1. 60% na czaszy 60 to dobry wynik dla polsatu 50% w zupełności wystarcza do bezproblemowej pracy dekodera (deszcz czy śnieg nie spowodują zakłóceń odbioru). Jak zmienisz czasze na 80 lub 90 cm to poziom sygnału możesz zwiększyć na ok 90% ale jakości obrazu to na pewno nie polepszy.

2. jak chcesz dołożyć tylko astre to czaszy na twoim miejscu bym nie zmieniał (szkoda kasy), astra ma mocniejszy sygnał od HB wiec mozesz spokojnie na nią zezować na tej czaszy co masz. Jak chcesz więcej konwerterów to conajmniej czasza 80cm.

Zgodnie z instrukcją dołączoną do tego dekodera (jedna z ostatnich stron)
    diseqc powinien być wersji 1.2 (1.0 też może być kompatybilność wstecz)ale ważnym jest również dopasowanie diseqa (nie co do wersji a co do firmy, bo jedne przełączają a drugie mają problemy :)) osobiście polecam Interstary lub Vipery
  • REKLAMA
  • #4 3557385
    grzesiulek5
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    antena 60 cm jest troszkę za mała do układu zeza.Jeśli jest to antena z CP to tym bardziej gdyż dwa konwertery stanowią nieco za duży ciężar dla tego cacka i zdaża się ze ją odkształcają przez co traci geometrię.Zamontuj antenę większą i solidniej wykonaną a nie będzoesz miał problemów.Co do opadów to mógłbym polemizować gdyż wszystko zależy od ich intensywności
  • REKLAMA
  • #5 3557560
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Podam od siebie:

Talerz 60cm + monoblok, całość ustawiona na Astrę i HB. Uzyskiwane wyniki to:

ASTRA - siła 99%, jakość 99%
    HOTBIRD - siła 99%, jakość 99%
    Tuner: Ferguson 6318
    Położenie: Poznań

Więc nie jest regułą że dla mocnego sygnału potrzebna jest duża czasza bo inaczej sie nie da; owszem, jest dobra, ale nie jest wymagana. Da się, to kwestia dobrego ustawienia anteny. I na małym talerzu bez kłopotu możesz montować zez. Będzie działać.
  • #6 3558218
    Kajos75
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedzi:D
    Talez mam 15 letni (gdzie teczasy gdzie na astrze bylo 64 kanalow a na 1 byl Screensport zamiast RTL2:D)Jest pokryta jakims takim tworzywem ale wyglada lepiej jak nie jedna od cyfry/wizji
    Konwerter oczywiscie jest nowy kupiony do polsatu a ten stary wlasnie chce wykorzystac do astry (chyba ze nie bedzie odbieral to kupie oczywiscie nowy)
    Pozdrawiam
REKLAMA