logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polsat Cyfrowy problem z uruchomieniem... :( pomozcie

djmac 03 Sie 2007 07:18 2250 14
REKLAMA
  • #1 4141217
    djmac
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam, wczoraj zakupilem polsat cyfrowy, Wszystkie kable podlaczone, antena zamontowana na balkonie, wlaczam dekoder... ustawia sie tam cos... wlaczam tv i niestety sila sygnalu 65% tylko a drugiego *bo chyba powinien byc i drugi* Kable sprawdzałem i sa dobrze.... chyba zeby był uszkodzony na swojej długosci...

Pomóżcie mi co mam zrobić żebym mógł obejrzeć cokolwiek w tv i ustawić to jakoś... Moze dla niektórych to banalne pytanie ale szukałem w necie coś o tym i nic nie moge namierzyc... Prosze o nie usuwanie i wyrozumiałość ;)

Bede wdzieczny za jak najszybszą pomoc... :)

Aha dekoder - Echostar DSB 717
  • REKLAMA
  • #2 4141235
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam.Czy ten dekoder Echostar już odbierał programy Polsatu na tej instalacji?Opisz dokładniej.
  • REKLAMA
  • #3 4141634
    pawelelek22
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam
    Jeżeli masz tuner analogowy podłącz go i zaprogramuj TVN-a. I wtedy ustaw antenę (jeżeli już cokolwiek znajdziesz to powoli ja obkrecaj nie ze zrywem milimetr po milimetrze). Potem przełanczasz na cyfrówkę powinno śmigać. Poczytaj jeszcze w instrukcji od tunka czy nie trzeba na początku podjąć odpowiednich kroków, aby tunek ściągnął sobie listę kanałów z satelity. Jak nie dasz rady to kup miernik poziomu sygnału na allegro za 30zl

Pozdrawiam
  • #4 4141938
    djmac
    Poziom 13  
    nie no to wszystko jest nowe, pierwszy raz uzywane, a tam na antenie jest ustawianie jakiegoś kąta bo antena ma być skierowana rozumiem na południe ??
  • REKLAMA
  • #5 4141965
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Zobacz, jak są skierowane anteny Cyfry+ lub Polsatu Cyfrowego u sąsiadów i staraj się ustawić ten sam kierunek.
  • REKLAMA
  • #6 4141977
    waldekg
    Poziom 28  
    Proponuję zastosowanie się do rad podanych przez <pawelelek22>.Poczytaj trochę na forum, temat jest obszernie omawiany.
  • #7 4141980
    devilo6
    Poziom 11  
    POczytaj instrukcję, tam pisze wszystko. W konfiguracji LNB1 ma byc uniwerslany LNBF, Satelita- Hoy Bird, dalej dajesz sprawdz sygnał, tam ma byc ustawiony Hoy Bird 13 wsch, TP-12284/H, tryb szukania- siec, teraz powoli obracasz antena dla złapania sygnału lub jego poprawy. jak znjadziesz tuner zapamietuje listę programów( troche to trwa ), ale to powinno pisac w instrukcji.
  • #8 4142051
    djmac
    Poziom 13  
    a pytanie jeszcze jedno o ten sygnal.. tu sa dwa paski takie nie ? jeden na gorze jest a drugi na dole, to maja być oba jak najsilniejsze ?? bo przez chwile zlapalem oba :)
  • #9 4142070
    devilo6
    Poziom 11  
    tak oba maja byc jak najsilniejsze. Pasek u góry zawsze bedzie większy od tego na dole.

Dodano po 2 [minuty]:

pierwszy to jest sila sygnalu zgrubnie, a drugi sila sygnalu precyzyjnie
  • #10 4142103
    djmac
    Poziom 13  
    ok sile sygnalu lapie tak na 80-85% a te drugie na 14 -20 % to chyba mało ??

jakie mniej wiecej powinny być wartości minimalne do dobrego odbioru ?
  • Pomocny post
    #11 4142112
    devilo6
    Poziom 11  
    pierwszy pasek- 85- 90%, drugi- 50-60%. Najlepiej jak zostawisz sygnal taki jaki masz i sprawdzisz kanaly, jak nic nie tnie i sie nie zawiesza to spoko.
  • #12 4142288
    djmac
    Poziom 13  
    ustawiiłem :D 85 i 65% :) jakies 150-170 kanałow moze wiecej ;) nie moge policzyc :) dzieki koledzy
  • #13 4142308
    waldekg
    Poziom 28  
    Witam.Może tak Ci pomogę,najpierw postaraj się złapać maksymalny sygnał wykonując ruchy góra-dół.Potem szukaj sygnału lewo-prawo.Ale najlepiej to poszukaj kogoś doświadczonego z miernikiem sygnału.
  • #14 4143928
    djmac
    Poziom 13  
    jeszcze mam jedno pytanko - da się rozdzielić sygnał w jakiś sposób (i jaki ? ) na 2 telewizory ? jaki kabel ? jakie końcówki itd :) wszystko gdzie podlaczyc :)

aha i czy w tym drugim tv. bede miał program tylko ten co bedzie na dekoderze czy bede mógł jakoś niezaleznie w obu zmieniac??
  • #15 4144589
    waldekg
    Poziom 28  
    Witam.Można przyłączyć drugi telewizor linią kablową ,od euro dekodera do euro telewizora ale na drugim telewizorze można oglądać tylko to co na pierwszym.Do przyłączenia telewizora potrzebne będą dwie wtyki euro i kabelek dwużyłowy z każdą żyłą ekranowaną.Widziałem też komplet - wtyki euro do połączeń bezprzewodowych,za 150zł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił dekoder Polsat Cyfrowy Echostar DSB 717 i ma problem z uzyskaniem odpowiedniej siły sygnału satelitarnego (około 65%). Antena jest zamontowana na balkonie i wymaga precyzyjnego ustawienia w kierunku satelity Hot Bird 13°E. Zalecane jest powolne obracanie anteny milimetr po milimetrze, najlepiej porównując ustawienie z antenami sąsiadów korzystających z Cyfry+ lub Polsatu Cyfrowego. W dekoderze należy ustawić uniwersalny konwerter LNBF, satelitę Hot Bird, transponder 12284/H oraz tryb wyszukiwania sieciowego, co pozwoli na pobranie listy kanałów. Sygnał powinien mieć dwa wskaźniki: siłę sygnału (pierwszy pasek) i jakość sygnału (drugi pasek). Optymalne wartości to około 85-90% siły i 50-60% jakości sygnału. Po poprawnym ustawieniu anteny użytkownik uzyskał około 150-170 kanałów. W celu podłączenia drugiego telewizora można użyć kabla euro (SCART) z odpowiednimi wtykami, jednak na drugim telewizorze będzie można oglądać tylko to samo, co na pierwszym, bez możliwości niezależnej zmiany kanałów. Zalecane jest użycie miernika poziomu sygnału dla precyzyjnego ustawienia anteny lub pomoc osoby doświadczonej.
REKLAMA