logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z wyświetlaniem obrazu wideo (zielony obraz)

lukaszkrucz 11 Lut 2007 18:07 7157 4
REKLAMA
  • #1 3557065
    lukaszkrucz
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam,

Rzecz dość dziwna... komputer pracuje bezproblemowo, stabilnie i jak na swój wiek dosyć szybko (konfiguracja niżej). Problem wygląda następująco - w trakcie odtwarzania dowolnego pliku wideo (format dowolny mpeg, avi, rm, qt, itp...) także podczas włączenia podglądu z kamery internetowej obraz wyświetlany czy to na pełnym ekranie czy też w oknie po chwili wypełnia się kolorem zielonym (jeśli obraz wyświetlany jest w oknie zmienia się jedynie okno wideo, pozostała część jest poprawna np. obramowanie okna, interfejs użytkownika etc...) Sprawa dotyczy obrazu wyświetlanego w dowolnym programie (WMP, QT, WINAMP, itp...) oraz np. wideo wyświetlanego w przeglądarce internetowej...

Konfiguracja komputera

Płyta - DFI AK74EC (najnowszy bios, AGPx4, zintegrowany dżwięk 5xPCI, 1xAGP, 1xISA ;), 1xAMR, ATA100, 4xUSB1,1)
    Procesor - AMD Duron 700Mhz
    RAM - 256MB SDRAM 133Mhz
    Video - Palit, GeForce FX 5200 128MB/128bit
    Podłączone dwa dyski twarde po 20GB każdy (Pri.Master oraz Pri.Slave)
    Napęd DVD-RAM/R/RW (jako Sec.Master)
    Modem, Ethernet, Bluetooth.
    Zasilacz 300W (słaby?)
    System M.Windows XP SP2

Sterowniki graf. najnowsze, pozostałe sterowniki domyślne z systemu operacyjnego (gwarantują najlepszą wydajność... zmiana na producenta pogarsza wydajność systemu a nie usuwa problemu) DX9c

W systemie mam zainstalowane (wyłącznie) kodeki "K-lite Full" (największy instalator...) - podaję jeśli to może mieć znaczenie

Problem mam od ponad roku... jeśli nie dłużej... nie pojawia się często ale wyskakuje w dziwnych sytuacjach i strasznie mnie irytuje... (pomaga dopiero restart aplikacji wideo) a w przypadku korzystania z wideokonferencji to staje się bardzo denerwujące...

Próbowałem wymiany sterowników, re-konfiguracji sprzętu (kilka kart graficznych - ten sam problem), re-instalacja systemu... i nic.

Dodam iż wymieniony problem nie istnieje na "Ubuntu 6,06,1 LTS" (zainstalowany na drugim dysku)

W BIOS mam wyłączone ustawienia "Side Band" oraz "AGP Fast Write - boję się to włączać gdyż na starszej karcie (GF2MX) wywołało to dziwne skutki... a czy aktualna karta wspiera tę funkcje nie wiem (zero informacji od producenta)

Proszę o pomoc i dziękuję za poświęcenie mi uwagi.

Pozdrawiam... Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 3557113
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Spróbuj zmienić kodeki.
  • REKLAMA
  • #3 3557164
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Problem z wyświetlaniem obrazu w trybie overlay.Sprawdź czy masz mozliwość wyłączenia tego trybu w odtwarzaczu.Karty graficzne wymieniałeś więc to nie problem sprzętowy.Side Band i Fast Write możesz włączyć.Zasilacz nie wiadomo.Powinneś zmierzyć napięcia miernikiem.Jaka temperatura GPU na k.grafiki ?
    http://www.starsoftmultimedia.com/pl/manual/MediaPlayerExp/overlay.html
  • REKLAMA
  • #4 3558476
    kernel_panic
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zainstaluj odpowiednie dekompresory.
    Pozdrawiam.
  • #5 3558729
    lukaszkrucz
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam ponownie,

Kodeki wymieniałem przez ten czas wielokrotnie, jednak nie przynosiło to poprawy.

Próbowałem przełączyć wyświetlanie pomiędzy tzw (wg pewnego giganta) "przełącznikiem trybu pełnoekranowego", "nakładkami" (choć nie wiem co to ostatnie w ogóle oznacza/zmienia). Po eksperymentuję jeszcze z ustawieniami indywidualnymi w dekoderach może wcześniej coś pominąłem...

Znajomy powiedział mi, że to może być typowe zachowanie gdy ma się w systemie zainstalowanego QT (posiadam wersje 7).

Dwie wymienione opcje w BIOS załączyłem - wzrosła nieco szybkość grafiki w wymagających programach (większe fps o kilka klatek)

Temperatura procesora karty graficznej (mam zamontowany czujnik temperatury - zrobione podczas letnich upałów jakieś dwa lata temu) wykazuje od 25 do 38 stopni. Myślę, że temperatura jest w normie.
    Procesor komputera nie przekracza 45stopni... czasem porwie do 50... ale to zwykle z winy zakrycia czymś komputera (bałaganiarz ze mnie)

Będę informował na bieżąco o wynikach, jeśli ktoś ma jakiś pomysł lub zetkną się z podobnym problemem, proszę pisać.

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Dodano 14 lutego:

Niestety, wymiana sterowników, kodeków, przełączanie koderów w tryb safe-mode nie pomogło.

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Bardzo dziękuję za ewentualną pomoc.
REKLAMA