logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z kodekami - komputer zawiesza się po otwarciu filmu

xaver23 25 Sty 2007 10:11 3801 35
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego komputer zawiesza się po otwarciu filmu i jak to naprawić?

Zawieszanie się przy odtwarzaniu filmu najczęściej wynika z konfliktu sterowników/kodeków albo problemu sprzętowego, więc zacznij od czystej instalacji sterowników chipsetu płyty głównej, sterowników karty graficznej i jednego pakietu kodeków oraz użyj prostego odtwarzacza typu Media Player Classic lub VLC [#3518387][#3486548][#3492174] Jeśli to nie pomoże, sprawdź pamięć RAM każdą kość osobno programem MemTest86+ i uruchom komputer na minimalnej konfiguracji, z jedną kością RAM i bez zbędnych kart rozszerzeń [#3487574][#3517150][#3558227] Wątek sugeruje też kontrolę zasilacza: podaj jego producenta i model, sprawdź napięcia miernikiem i obejrzyj, czy nie ma spuchniętych kondensatorów [#3487637][#3517150] Skoro problem pojawił się po zmianie karty i grzebaniu w BIOS-ie, warto też zresetować CMOS przez wyjęcie baterii na kilka sekund i ponownie ustawić BIOS [#3491127][#3486548] Jedna z podpowiedzi wskazuje też, że winna może być karta dźwiękowa lub jej sterowniki, więc można je tymczasowo wyłączyć i sprawdzić film jeszcze raz [#3487574][#3492174]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3485129
    xaver23
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    kupiłem nowy komputer
    płytkę główna ASUS P4S8X i mam GeForce 'a6200 i jest mało duży problem obojętnie jakie nie zainstalowałem sterowniki to nie działają mi filmy... Może to coś z biosem?? Bo raz u mnie kumpel pod moją nieobecnośc pomieszał tam coś że niby będzie lepiej i wogóle... ale teraz podczas włączania filmu komputer pada pomaga tylko ctrl+alt+del choć i tym czasem jest z tym problem.

Ma ktoś pomysł co to może być??
  • REKLAMA
  • #2 3485340
    Przekopek
    Poziom 12  
    Za odtwarzanie filmów w głównej mierze odpowiedzialne są kodeki, potem dopiero sterwnik karty graficznej. Jeśli masz win xp to polecam k-lite codec pack, jak będą problemy zmien na inny pakiet
  • REKLAMA
  • #3 3485524
    xaver23
    Poziom 17  
    sprawdzałem wiele kodeków m.in. przed chwilą tego k-lite i nic komputer zaraz po załadowaniu filmu dostaje świra i się zwiesza.. więc wątpię żeby zależało to od kodeków.. coś z sprzętem tylko nie mam zielonego pojęcia co to jest...
  • #4 3485765
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Uruchamiasz je z dysku czy z płyty.. możliwe, że masz problemy z dyskiem albo z napędem.. Czy zawiasy tylko występują podczas odtwarzania filmów?
  • #5 3485855
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 74
    Sprobuj zmienic sterowniki do karty graficznej
  • #6 3486488
    xaver23
    Poziom 17  
    zmieniałem na kilka różnych wersji i nic.. może robię jakąś gafę moja karta graficzną to Geforce 6200... m
  • #7 3486548
    Kolos666
    Poziom 12  
    Bios nie ma nic do tego
    Kodeki musisz sobie zaistalować JEDNE np. ffdshow + realalt.. + QuicktimeAlter...
    do tego player np. cinemaplayer
    Skoro gry chodzą to nie wina grafiki i sterowników
    A może masz uszkodzony film ale w jeszcze innym formacie (check avicodec)
    A może nas..... już tyle kodeków że tylko reinstalka widowsa pomoże

Ps. zaraz ktoś napisze że to zasilacz nie wyrabia

Moderowany przez jankolo:

Słowo ogólnie uznane za obelżywe zmiękczyłem

• #8 3487262
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolos666 napisał:
    A może nas..... już tyle kodeków że tylko reinstalka widowsa pomoże

A nie można tych wszystkich kodeków po prostu odinstalować i usunąć z komputera? Od kiedy deinstalację zastępuje formatowanie dysku?
  • REKLAMA
  • #9 3487430
    xaver23
    Poziom 17  
    super pomysły Panowie..... świetnie ale ja jush robiłem formata .. nie pewno to nie wina nielegalnego windowsa też.. bo takeigo mam :p żeby nie było. Filmy są dobre działają mi na DVD pod TV na kompie nie... próbowałem również odinstalować wszystkei sterowniki i zainstalować a raczej instalwoać jeden i zobaczyć czy działa sprawdziłem że są kompresowane xvidem więc tak starałem się dobierać.. ale neistety to nic nei dało.

Jak się zwieszał tak sie zwiesza... i wątpię już czy to wina softu dlatego dałem to w hardware...

Dodano po 1 [minuty]:

a co do robienia w ch** to nie robię bo i po co komuś dupę zawracać... nie dałem sobie sam radę więcpisze może też ktoś tak miał... a jak mi nie wierzysz to zapraszam chętnie.... pokaże ci jak to się dzieje...

pzdr
  • #10 3487541
    Kolos666
    Poziom 12  
    A nie można tych wszystkich kodeków po prostu odinstalować i usunąć z komputera? Od kiedy deinstalację zastępuje formatowanie dysku?

Widziałem już różne sytuacje, łącznie z taką że windows wywalał sterowniki którch producentem był sam Microsoft twierdząc że nie są podpisane, mimo iż chodziły przez wcześniejsze półtora roku i chodzą na innych kompach

Cytat:
    a co do robienia w ch** to nie robię bo i po co komuś dupę zawracać... nie dałem sobie sam radę więcpisze może też ktoś tak miał... a jak mi nie wierzysz to zapraszam chętnie.... pokaże ci jak to się dzieje...

To czemu odrazu nie napiszesz że sprawdzałeś kompresje, że jest film ok bo działa na DVD itp. Ja odpadam nie mam pojęcia co jest nie tak, zobacz co będzie po wymianie płyty główne lub dysku.
  • #11 3487574
    karhen
    Poziom 2  
    Witam.

Przy odtwarzaniu filmów najwięcej pracuje procesor i pamięć.
    Jeśli masz dwie pamięci spróbuj jedną wyciągnąć i sprawdzić, a potem drugą. Jak masz jedną, pozostaje pożyczyć od kogoś.
    Procesor - wątpię, żeby był uszkodzony - raczej może się nie wyrabiać.
    Nie podałeś jaki masz procek.

Czasami odtwarzanie filmów potrafi uniemożliwić karta dźwiękowa. Starsze proste modele obciążały procesor.

Niektóre karty sieciowe też lubią poprzeszkadzać.

Sprawdź jakie jest obciążenie procesora przy tym starcie filmu.
  • #12 3487614
    xaver23
    Poziom 17  
    w miarę róznych propozycji ludzi którzy tutaj piszą staram się wszystkie możliwości rozważać i sprawdzam wszystko co można... nie płyta główna na pewno nie... gdyż jak miałem geforce 2mmx to było okej.. napisałem również że od czasu nowej karty grafiki i mieszania w biosie coś zaczeło być nie tak ,, niczego nie ukrywałem.. ehh
  • #13 3487637
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    1. Podaj, jaki masz zasilacz: producent, model;
    2. Zmierz napięcia podawane przez zasilacz podczas odtwarzania filmu;
  • #14 3487668
    xaver23
    Poziom 17  
    już odpowiadam

aktualnie mam :
    3 Gb Ramu na ddr 33 Mhz 3 kości po 1 giga... i faktycznie kupiłem nie dawno jedną dodatkowo na allegro...
    karta sieciowa jest zintegrowana ale wykopałem już ją...

karta dzwiękowa to Creative Live 5.1 Digital Ct ...

sprawdzałem co się dzieje z prockeim jak włączam film i faktycznie zauważyłem skok pracy procesora z 4 % do 52% a potem był tylko niebieski krytyczny ekran i koniec.. zrzut pamięci fizycznej i masa tekstu....

RAM niestety moge sprawdzić dopiero jutro z rana ale zaraz gdy tylko to zobacze napiszę na elektrodzie
  • #15 3487694
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    xaver23 napisał:
    a potem był tylko neibeiski krytyczny ekran i koniec.. zrzut pamięci fizycznej i masa tekstu....

To jest klucz do rozwiązania Twojej zagadki! Podaj kody błedu i nazwę pliku, która tam powinna występować.
  • #16 3487767
    xaver23
    Poziom 17  
    teraz gdy próbuję identycznie zrobić to niestety nie wyświetla się ten błąd.. :/ komputer gdy najpierw załącze a raczej włącze panel ctrl alt del działa dośc płynie choć zużycie procka to cały czas 100% bez przerwy tzn dopóki nie wyłącze w procesach np beta playera..
  • #17 3487773
    Goral-81
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    xaver23 napisał:
    w miarę róznych propozycji ludzi którzy tutaj piszą staram się wszystkie możlwiości rozważać i sprawdzam wszystko co można... nie płyta główna na pewno nie... gdyż jak miałem geforce 2 mmxto było okej.. napsiałem rónież że od czasu nowej karty grafiki i mieszania w biosie coś zaczeło być nie tak ,, niczego nei ukrywałem.. ehh

Miałem podobny problem, z tym że filmy chodziły ok, ale za to sprzęt się restartował w różnych sytuacjach. Czasem w grach, czasem bez powodu (bez żadnego obciążenia), wymieniłem zasilacz, sprawdzałem napięcia, jednym słowem przeleciałem chyba wszystkie sugestie kolegów z fora. Dodam, że zaczeło się to dziać po wymianie GF MX 440 na GF 6600, po powrocie do GF MX 440 sytuacja wróciła do normy. Nie wiem czy to z powodu GF 6600, ale postanowilem go wymienić. W tym momencie jestem na etapie, poszukiwania nowej karty dla siebie.
  • #18 3488163
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Xaver23, zobowiązuję kolegę do poprawienia WSZYSKICH dotychczasowych błędów PRZED napisanem kolejnego postu.
  • #19 3488778
    xaver23
    Poziom 17  
    napięcie sieciowe 228 V ± 1 V

zasilacz MGB - 350 ATXP 4 12 V 350 W

VCORE VOLTAGE 1.53 V
    +3,3 V 3,24 V±0,2 V
    +5 V 5,13±0,3 V
    +12 V 11,9 V ± 0,2 V

niestety nie mam zielonego pojęcia jak zmierzyć napięcie w momencie włączenia ( załadowania filmu)...........

sprawdziłem pamięć w żadnej konfiguracji niestety nie działa poprawnie.....
  • #20 3490962
    xaver23
    Poziom 17  
    macie jakieś pomysły???
  • REKLAMA
  • #21 3491127
    dj magic
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Witam. Jeżeli ktoś ci pomieszał w biosie, to przy wyłaczonym kompie wyciągnij baterię na około 5 s, po dwa jak odpalisz kompa wejdź do biosu i poustawiaj datę i godzinę. Po 3 wejdź w tryb awaryjny Star->szukaj->*.ax Wykasuj wszystko, wejdź normalnie w system i zainstaluj ponownie kodeki.
  • #22 3492174
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Niech kolega "zassa" program VLC media player i w nim spróbuje uruchomić dowolny plik video. Jeśli się zawiesi windoza, tzn. że wina leży po stronie sterowników "obrazu" lub "dzwięku". Wtedy niech kolega wyłączy układ dzwiękowy w menadżerze urzadzeń i ponownie spróbuje uruchomić video w VLC... W ten sposób wyeliminuje nadmiar przyczyn.
  • #23 3515415
    xaver23
    Poziom 17  
    gdy włączam ten program i ładuje film to komp ma zwisa ale dzwięk z zacięciem bo zacięciem ale leci.

Gdy natomiast wyłącze coś w menegerze to ni chu chu nie pomaga...
    Załączniki:
    • Problem z kodekami - komputer zawiesza się po otwarciu filmu Clipboard02.jpg (34.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 3516609
    xaver23
    Poziom 17  
    macie jakieś pomysły na to???
  • #25 3517150
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    jak dla mnie nie wyrabia zasilacz proponuje go rozebrac i przyjrzec sie elektronice. Jak beda napuchniete kondziołki to masz odpowiedz , i bedzie szybciej niz wykonasz pomiary miernikiem.
    masz 3 kosci ram sprawdz na kazdej osobno i kazda osobno poddaj testowi pamieci MEMTEST86
    zwlaszca nie podoba mi sie ta ostatnia kupiona na allegro .
    jesli na grafie masz wentylator sprawdz czy jest czysty i czy nie jest zatarty
  • #27 3517865
    xaver23
    Poziom 17  
    windows XP proffesional ( z najnowszymi upgredami )

Odpalam m.in. Beta Playerem Best playerem all playerem, WM Playerem.. i wszędzie to samo....

zasilacz to tak jak pisałem 350 Watt tylko ale teoretycznie gdy robiłem na stronie internetowej ile potrzebuje wychodziło mi 290 Watt...

Postaram się do dwóch godzin sprawdzić ten zasilacz.. Ale czy to ma sens?? Skoro np komp po Gothic 3 nawet po kilku godzin grania jest cacy nie ma za dużej temp i nie sprawia żadnych problemów??? nie wspominając już o muzyce i programach typu Corel X3...
  • #28 3518307
    trkomputer
    Poziom 12  
    kodeki i jeszcze raz kodeki widac za dużo ich
  • #29 3518316
    Adzi31
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    u mojego kolegi było identycznie. komp nie radził sobie z odtwarzaniem filmów. Zawołał mnie żadne kodeki nie pomogły. To formatowałem mu c: i winda postawiłem od nowa. zaistalowałem wszystkie stery i kodeki i działało bez zarzutów. Co jest śmieszne miał podobną konfigurację do Twojej
  • #30 3518387
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6459
    Zaczął bym od poprawnego zainstalowania systemu a właściwie sterowników. Najpierw sterowniki płyty głównej (chipsetu), potem karty graficznej i dopiero cała reszta.

Zdecyduj się na jeden zestaw kodeków, polecam aktualny FFDShow. Jako odtwarzacz polecam Media Player Classic, choć sam FFDShow ma filtr do renderowania napisów, więc i Windows Media Player wystarczy.

Jeśli w/w procedura nie pomoże sprawdź:
    * pamięć - wspomnianym MemTest 86+
    * zasilacz - miernikiem uniwersalnym/woltomierzem a nie programowo

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nowego komputera z płytą główną ASUS P4S8X i kartą graficzną GeForce 6200, który zawiesza się podczas odtwarzania filmów niezależnie od użytych kodeków i sterowników. Próby instalacji różnych pakietów kodeków (m.in. K-Lite, FFDShow, XP Codec Pack) oraz zmiany sterowników karty graficznej nie przyniosły efektu. Podejrzenia padły na BIOS, jednak reset i przywrócenie ustawień fabrycznych nie rozwiązały problemu. Obciążenie procesora gwałtownie rośnie podczas odtwarzania filmu, co skutkuje zawieszeniem systemu i niebieskim ekranem. Sprawdzono pamięć RAM (3x1GB DDR 333 MHz), która wykazuje błędy, zwłaszcza nowo dokupiona kość. Zasilacz MGB 350W wydaje się stabilny pod względem napięć, choć brak możliwości pomiaru napięcia w momencie odtwarzania filmu. Karta dźwiękowa Creative Live 5.1 Digital może powodować konflikty, jednak wyłączenie jej w menedżerze urządzeń nie pomaga. Próby odtwarzania filmów w różnych odtwarzaczach (Beta Player, VLC, Windows Media Player) kończą się zawieszeniem systemu. Zalecane jest testowanie pamięci za pomocą MemTest86, sprawdzenie kondensatorów zasilacza, minimalizacja konfiguracji sprzętowej (odłączenie dodatkowych kart i kości RAM), a także poprawna instalacja sterowników chipsetu i karty graficznej. Problem może mieć podłoże sprzętowe, zwłaszcza wadliwa pamięć RAM lub zasilacz, choć ostateczne rozwiązanie nie zostało znalezione. Wskazano również, że nadmiar kodeków może powodować konflikty, a reinstalacja systemu z czystą instalacją sterowników i kodeków jest zalecana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA