logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pinologia wtyczki zasilacza do laptopa ZDS Noteflex 486 DX2 12V

Artekw 17 Wrz 2003 16:42 1823 12
  • #1 329682
    Artekw
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Ostatnio wszedłem w posiadanie laptopa ZDS Noteflex. To taki stary sprzęcior 486 DX2. No ale w każdym razie nie mam do niego zasilacza.
    Podobno ten laptop jest zasilany na 12V ale wtyczka jest ostro pokopana. (przypomna nieco wyglądem wtyczkę S-video)
    Czy ktoś może zna pinologię takiej wtyczki... a może ktoś ma jakiś stary zasilaczyk :D
    Pozdrawiam
    Artek
  • #2 329969
    apstynent
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    z tyłu laptopka powinno pisać jaki dokładnie zasilacz jest potrzebny
    zdobycie zasilacza do starego laptopa to masakra, sam szukam do swojego i już wiem, że na pewno przekroczy to koszt laptopa (nawet gdybym sam go robił w co przy moich umiejętnościach wątpię:))
  • #3 330099
    Artekw
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    No cóż. podobno do mojego laptopka zasilacza tam nie było, ale ostatnio magazynier (chyba niepełnosprawny umysłowo) wywalił na śmietnik całe masy sprzętu komputerowego. A tam po takim wywalaniu towar leży max 10 minut, bo zaraz znika.
    Cały ten sprzęt powinien pojawić się na wolumenie w niedzielę, więc można poszukać...
    Pozdrawiam
  • #4 330247
    apstynent
    Poziom 22  
    heh, u mnie w mieście jest taki jakby złom elektroniczny, ale zawsze co lepsze rzeczy już są albo wykupione albo ukradzione; ciężko jest tam znaleźć coś dobrego i sprawnego, a jak juz to żądają za to kosmicznych pieniędzy
  • #5 333764
    apstynent
    Poziom 22  
    witam
    na stronie http://www.shoplaptop.net/acpowadforas7.html znalazłem zasilacz, jakiego wymaga mój laptop; może warto poszukać tam? nie chodzi oczywiście o kupno (cena 52$ to dla mnie troche duzo:)) ale o sprawdzenie co to ma być dokładnie za sprzęt
    ewentualnie http://www.shopbattery.net/acpowadforas6.html (tam też jest takie coś co mam zamiar zrobić albo zdobyć:))
  • #6 333897
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    jak cos to moglbys podlaczyc zasilanie tam gdzie bateria, pewnie itak jest calkiem padnieta, albo jesli nie to ladowac ja na zewnatrz. mi sie troche lapek pokopal i sie modul zasilania spieprzyl prawie calkowicie, o slabej bateri infrmuje dopiero wtedy kiedy juz przestaje dzialac, a wczesniej bylo to na jakies 2 minuty przed tym krytycznym punktem. raczej nie znajde do tego takiego modulu, chyba zeby ktos wiedzial gdzie szukac, bateria juz padnieta, jak podlaczam zasilacz to cos tam nie laczy wiec jedyne rozwiazanie zasilacz (12V wiec wzialem zwykly ATX) pod baterie. sprawa sie komplikuje w nowszych typach gdzie bywa 7 stykow:D i nie wystarczy napiecie podlaczyc tam gdzie trzeba, ale w starszym nie powinno byc problemu. aha i swojego 486 z zasilaczem kupielm za 270 wiec chyba nie tak strasznie duzo, ale niekompletne da sie kupic taniej, sa rozne okazje. zasilacz mozna samemu zrobic ale najlepiej (z niewiadomo czy sprawnym) sprzetem robic zasilanie przez baterie i kombinowac.
  • #7 333987
    apstynent
    Poziom 22  
    no w sumie to kolega ma rację odnośnie podpięcia w miejscu baterii: laptopkowi to wszystko jedno, jemu tylko prądu trzeba :)
    szczęściarz z Ciebie że masz 12V :) u mnie 24V to problem, chociaż kumpel dzisiaj stwierdził że zasilanie od dysku ma 24V, muszę to sprawdzić - idea odpalania laptopa przez kabelek od zasilania dysku jest całkiem interesująca
  • #8 334432
    zyraf
    Poziom 26  
    jakto przez kabelek od dysku? chodzi ci o podpiecie zasilania do pinow zasilania w dysku? jesli cos to raczej 5V:D i podejzewam ze wystartuje, ale nic nie zrobisz. dysk i czesc cyfrowa czyli procek zastartuje, ale na matrycy sie nic nie wyswietli i chyba nie tylko. bo czesc zasilajaca (w moim AST na plycie glownej, uszkodzona) nie tylko zmienia napiecie na takie jakie trzeba ale tez steruje np. matryca i chyba nietylko, tez moj ast startuje wlasnie przy zasileniu go 5V, pipa bios ze jest jakis error ale nie znalazlem w tabelce bipow tego biosa co to moze byc.podejzewam ram ale jesli zasilanko jest powalone to mi to nic nie pomoze, z lapka (przy podlaczeniu 24V tam gdzie trzeba) sie zadymilo i 2 scalaczki poszly, wczesniej ktos tam juz grzebal nieco, dziwi mnie to ze te 2 calkiem zjarane (w paru kawalkach byly:D) a reszta sprawna, wymienilem i tak sobie jest. podejzewam ze zwalony ma uP MC68H705B5, problem by byl ze znalezieniem wsadu do niego... wogole stwierdzilem ze jak kupowac lapka to jakiejs popularnej firmy bo do tego mozna kupic latwo cos np. na allegro ale niestety ja juz kupilem optimusa:D ale za jakis czas kupie pewnie cos jak P300 czy podobne i wtedy bede patrzyl jaka firma.
  • #9 334788
    apstynent
    Poziom 22  
    racja, ja teraz żałuję że kupiłem AST i to w dodatku z francuską klawiaturą, zastanawiam się czy nie wystawić tego na allegro i kupić czegoś lepszego (albo chociaż bardziej markowego) bo już od początku mam z nim kłopoty
  • #10 334814
    zyraf
    Poziom 26  
    a co to konkretnie jest i za ile kupiles/ewentualnie sprzedasz? bo moze jak to starszy sprzet to bym wzial (za jakis czas...) bo lubie takie zeczy. napisz jakie to ma parametry i co to dokladniej jest i w jakim stanie. jesli nie zaplaciles duzo to nie jest strata, problem sie pojawia kiedy kupisz jakis sprzet np za 700 i potem polowe teo bedzie cie kosztowalo dodanie ramu... a ram do ast jest drogi (szukalem)
  • #11 334828
    apstynent
    Poziom 22  
    to jest AST Acentia 900N 486dx/2 50mhz, ram=8mb, hdd=340mb, keyb. francuski, matryca 10,4''; to jest mój pierwszy laptop i na razie chce się nim troche pobawić :)
    a kupiłem go za psie pieniądze na necie za 50zł+przesyłka=66,50
  • #12 335130
    zyraf
    Poziom 26  
    a matyca kolorowa? jesli sprzet w pelni sprawny (tylko brak zasilacza) to 50zl to naprawde malo... sam dysk mozna drozej kupic:D na klawke mozna by polecic nakleji, moze nie najlepiej to wyjdzie ale jakos moze byc :wink: jak sie postarac. jak juz zasilanko zalatwisz to mozesz tam spoko wzucic w95 bez dodatkow, prostrze programiki beda spox chodzic, ja lapka uzywam najczesciej do czytania FAQow (ale troche 640X480 malo:D) i projektowania plytek/schematow w programikach areslite i isislite ver4.10, chodzi nawet dobrze. da sie tez (troche wolno) przegladac pdf acrobatem 4.05, ale winda 3.11 chodzi mniodzio. 486 sa wg poprostu super:D chetnie dostal bym jakiegos 8086 do zabawy, troche gierek sie znajdzie przeznaczonych na niego (pinbal z '87). chyba tez tak jak ja lubisz starsze sprzety :)
    a przy tej cenie cokolwiek firmowego sie nie oplaca kupowac (bo bedzie 5razy drozej niz lapek:( ), ale sam w sobie do prostrzych zadan wystarczy
  • #13 335144
    apstynent
    Poziom 22  
    pod baterią: koło ważniejszych danych o sprzęcie jest napisane że matryca to "10,4cala color", więc myślę że tak jest rzeczywiście; na razie widziałem go jak pracuje w DOSie, więc nie wiem czy to prawda :)
    a kupiłem go bo chciałem mieć w końcu jakiegoś laptopka i rzeczywiście lubię stare sprzęty: mają w sobie to "coś" czego się nie da opisać, no a poza tym znalazłem ostatnio stronę http://www.the-underdogs.org/ gdzie jest masa starych gierek (nawet z lat 80-tych), szkoda tylko że jak już jakąś zassam, to w pliku .zip jest nieoczekiwany błąd :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy laptopa ZDS Noteflex 486 DX2 zasilanego napięciem 12V, którego oryginalna wtyczka zasilacza jest uszkodzona i przypomina wtyczkę S-video. Użytkownicy podkreślają trudności w znalezieniu oryginalnego zasilacza do tak starego sprzętu, sugerując poszukiwania na lokalnych złomach elektronicznych lub wśród wycofanego sprzętu komputerowego. Proponowane rozwiązania obejmują zasilanie laptopa bezpośrednio przez miejsce baterii, co jest możliwe w starszych modelach, oraz samodzielne wykonanie zasilacza lub użycie zasilacza ATX 12V. Wskazano, że w nowszych laptopach liczba styków i sterowanie zasilaniem jest bardziej skomplikowane, co utrudnia takie rozwiązania. W dyskusji pojawiły się także informacje o modelu AST Acentia 900N 486DX/2 50MHz z matrycą 10,4 cala kolorową, 8MB RAM i dyskiem 340MB, który jest podobnym sprzętem użytkowanym przez jednego z uczestników. Wspomniano o problemach z modułem zasilania i uszkodzeniami scalaków przy nieprawidłowym zasilaniu. Podano linki do stron z zasilaczami do laptopów, choć ceny są wysokie. Ogólnie, starsze laptopy 486 są cenione do prostych zadań i zabawy, ale znalezienie oryginalnych części i zasilaczy jest wyzwaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA