logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Liteon CD: Spadki bufora i wolne nagrywanie płyt - jak to naprawić?

tomekk1 12 Lut 2007 17:16 2041 10
REKLAMA
  • #1 3560460
    tomekk1
    Poziom 12  
    Mam nagrywarke cd Liteon. Zawsze podczas nagrywania poziom bufora nagrywarki wahał się pomiędzy 95-99%. Ostatnio jednak podczas nagrywania poziom waha sie pomiedzy 20-99% i dodatkowo koło 40% nagrania płyty nagrywarka bardzo zwalnia i do konca nagrywa płyte bardzo powoli. Plyta z predkością 40 nagrywała mi się zwykle koło 3 min. teraz nagrywa się koło 8 min.
  • REKLAMA
  • #2 3560488
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    to nie jest wina buforu nagrywarki tylko bajzlu na dysku, zdefragmentuj dysk/partycje i zobacz ustawienia DMA w menadżerze urządzeń ...
  • REKLAMA
  • #3 3560631
    K4Li
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Zobacz czy masz ustawione DMA na nagrywarce, bo czasami przestawia się na PIO. Update biosu zrób. Sam żałuje, że kupiłem.Cd-rw robili lepsze niż LG, ale z DVD jest odwrotnie :/ Na początku tak samo skakał mi bufor, później zaczęły sie problemy z nagrywaniem minusów, teraz to tylko nagrywa cd i odczytuje je :|
    Koledze to jeszcze plusy nagrywa :)
    Sprzedaj ją jak najszybciej! :D bo długo nie pociąnie.
  • #4 3560659
    badboy84
    Poziom 43  
    K4Li napisał:
    Zobacz czy masz ustawione DMA na nagrywarce, bo czasami przestawia się na PIO. Update biosu zrób. Sam żałuje, że kupiłem.Cd-rw robili lepsze niż LG, ale z DVD jest odwrotnie :/ Na początku tak samo skakał mi bufor, później zaczęły sie problemy z nagrywaniem minusów, teraz to tylko nagrywa cd i odczytuje je :|
    Koledze to jeszcze plusy nagrywa :)
    Sprzedaj ją jak najszybciej! :D bo długo nie pociąnie.

masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem ? przeciez on pisze o
    nagrywarce cd-rw, mam taką 32x12x40x do tej pory i chodzi jak nowa ;)
    ale nagrała może ze 300 płyt a może nie
  • #5 3560882
    tomekk1
    Poziom 12  
    Gdzie jest to ustawienie DMA w menadżerze urządzeń?
  • REKLAMA
  • #6 3560923
    badboy84
    Poziom 43  
    Kontrolery IDE ATA/ATAPI i albo Podstawowy albo Pomocniczy kanał w zależności od tego gdzie masz podłączoną nagrywarke, ale raczej wszystko powinno byc ustawione na DMA, zakładka "Ustawienia zaawansowane"
  • REKLAMA
  • #7 3561080
    tomekk1
    Poziom 12  
    Pisze mi tam w podstawowym kanale IDE Tryb transferu: DMA jeżeli dostępne, biężący tryb transferu tryb PIO i przy urządzeniu podrzędnym tak samo.
  • #8 3561324
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Usuń ten kanał i zrestartuj komputer.
  • #9 3575868
    tomekk1
    Poziom 12  
    Ale tego kanału nie da się usunąć można go jedynie wylączyć.
  • Pomocny post
    #10 3576026
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Na danym kanale prawoklik i w rozwiniętym menu Odinstaluj.
  • #11 3576251
    tomekk1
    Poziom 12  
    Dzięki tronic1. Wszystko już chodzi dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z nagrywarką Liteon CD polega na niestabilnym poziomie bufora podczas nagrywania oraz znacznym spowolnieniu procesu nagrywania, które wcześniej przebiegało szybko (około 3 minuty przy prędkości 40x), a obecnie trwa około 8 minut. Przyczyną nie jest sam bufor nagrywarki, lecz problemy z dyskiem twardym, takie jak fragmentacja oraz nieprawidłowe ustawienia trybu transferu IDE. Zalecane jest zdefragmentowanie dysku i sprawdzenie ustawień DMA (Direct Memory Access) w Menadżerze urządzeń systemu Windows, ponieważ nagrywarka może pracować w trybie PIO, co znacznie obniża wydajność. W przypadku wykrycia trybu PIO, należy odinstalować kanał IDE, do którego podłączona jest nagrywarka, a następnie zrestartować komputer, co wymusi ponowną konfigurację i przywrócenie trybu DMA. Po zastosowaniu tych kroków nagrywarka powinna działać prawidłowo, a problem z buforem i prędkością nagrywania zostanie rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA