logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór głośników 16 cm do Mitsubishi Carisma z Blaupunkt GTA400 i Pioneer DEH4700MP

kikan 12 Lut 2007 17:21 2307 18
REKLAMA
  • #1 3560480
    kikan
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam wszystkich serdecznie.mam samochod mitsubishi carisma(starsza) Hb i orginalnie w tym samochodzie niema miejsca na glosniki z przodu,w zwiazku z czym nalezy ciac tapicerke.
    za pomoca pierscieni z mdf chce wmontowac tam te 16(odseparowany zestaw),ktore chce napedzac wzmacniaczem blaupunkt gta400 600w,radio pionier deh4700mp.w bagazniku bedzie subofer 2x25cm w zamknietej skrzyni(wlasnej konstrukcji ze slabymi glosnikami bushmann 25cm)
    ze 100zl musze wydac na wygluszenie drzwi matami,wiec potrzebuje niedrogich glosnikow o sporej mocy ktore zagraja glosno,z basem i w mozliwej jakosci.(ma to byc odseparowany zestaw)
    rozwazam kupno tych,co o tym myslicie?czekam na jakies propozycje
  • REKLAMA
  • #2 3560531
    bull
    Poziom 13  
    Mam takie głośniki i woofery są całkiem dobre, ale wysokotonowe mi nie przypadły do gustu, zresztą dużo podobnych opini na ten temat słyszałem.
    Jeżeli jednak lubisz "ostre" wysokie tony, to ten zestaw cię zadowoli.
  • #3 3560572
    kikan
    Poziom 10  
    wysokie tony mozna przykrecic wzmacniaczem lub radiem,ale jak nie maja mocy to nic sie nie poradzi .......
  • REKLAMA
  • #4 3560734
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Prykręcić się da ale.......one brzmią nieprzyjemnie(nie wiem jak to określić -chłodno,klinicznie ,sucho ....krzykliwie brrrrr).Poszukaj PBs6c lub Helix Blue 62.
  • #5 3560764
    kikan
    Poziom 10  
    a te powerbass i helix maja sporo mocy?
  • #6 3560873
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    PBs6c lub Helix Blue 62 raczej sie nie sprawdzi bo widac ze kolega lubi mocno przywalic - a to glosniki raczej do delikatniejszego grania. Wiec tutaj raczej PB L6C spelnil by swoje zadanie. Co do Hertz-ow jak pisza koledy tweeter kluje po uszach niesamowicie. Mozna probowac go troche stlumic na zwrotnicy, wymienic kondensator na dobry MKT lub ustawic je tak by nie walily bezposrednio w uszy.
    W sumie jak zalezy ci na duzej mocy to w tej cenie raczej bedzie trudno znalezc cos co da rade dobrze zagrac...
  • #7 3560879
    bull
    Poziom 13  
    pawerbass PBs6c mają 70 w rms, czyli w sam raz pod wzmacniacz..
    kosztują lekko ponad 300 zł i w tej cenie ciężko będzie znaleść coś lepszego
    wejdz na essa.com.pl
  • #8 3560955
    kikan
    Poziom 10  
    jesli powerbass rozni sie tylko tweterami to moge je zmienic bo mam w domu jakies mac audio :D
    wiadomo ze od 16 niema co zaduzo wymagac,bo to nie 30cm,ale sa jakies co maja wiecej mocy.
    a co myslicie o takiech zestawach alpiny,phonocar,magnat ?
  • #9 3561028
    tplewa
    Poziom 39  
    bull napisał:
    pawerbass PBs6c mają 70 w rms, czyli w sam raz pod wzmacniacz..
    kosztują lekko ponad 300 zł i w tej cenie ciężko będzie znaleść coś lepszego
    wejdz na essa.com.pl

tjaa i te glosniki mimo swojej ceny maja bardzo poprawne brzmienie. Jednak jak kolega lubi przywalic tzn. jakis hiphop, techno itp. to moga zaczac nie wydalac. Dla takiego grona sluchaczy czylu mp3 i jazda na max-a sa wlasnie L6C.
  • #10 3561056
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Tak da czadu z Blau GTA400 (45W rms na kanał).Co do tych tweeterów Hertza ,moim zdaniem są nie reformowalne (szkoda kasy na nowe kondy).
  • REKLAMA
  • #12 3561117
    kikan
    Poziom 10  
    on ma tylko 45rms malo:cry:
    to mzoe skusze sie na te powerbass s6-c
  • #13 3561516
    bull
    Poziom 13  
    kikan napisał:
    jesli powerbass rozni sie tylko tweterami to moge je zmienic bo mam w domu jakies mac audio :D
    wiadomo ze od 16 niema co zaduzo wymagac,bo to nie 30cm,ale sa jakies co maja wiecej mocy.
    a co myslicie o takiech zestawach alpiny,phonocar,magnat ?

Jeżeli masz tweetery, to widziałem na alledrogo same woofery hertz dsk za 135 zł. Jeżeli lubisz głośno bardzo muzy słuchać to będzie dobra rozwiązanie, bo hertze mają dobrą efektywność 93db
  • #14 3561585
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    Co z tego że mają jak muszą byc dobrze zasilone żeby mogły dobrze grac.
  • REKLAMA
  • #15 3561621
    kikan
    Poziom 10  
    oj nie bardzo glosno bo glowa boli,no ale wiadomo glosnik o mniejszych mozliwosciach po podglosnieniu szybciej sie uszkodzi.
    mam oferte kupna PB s6-c za 250zl to chyba dobra cena wiec juz niech beda
  • #16 3561631
    czarnymati
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    A glosniczki Phase 165.20 ??
  • #17 3561648
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    Są bardzo dobre ale potrzebują już konkretnego napędu żeby mogły grac przyzwoicie , jedynym zastrzeżeniem jest to że tweeter mógł by byc bardziej łagodniejszy.
  • #18 3561687
    tplewa
    Poziom 39  
    PB s6-c tak jak mowilem to dobry wybor, jednak dalej nie okresliles gatunku muzyki. To bardzo fajne glosniki jak by sie pozakrywalo nazwe firmy to spokojnie mozna 99% ludzi wcisnac ze to tanszy zestaw Dego lub Rainbow :)
    Jednak one maja woofer celulozowy wiec do lupanki sie zbytnio nie nadaja, bez dobrego wytlumienia i filtra w okolicach 60Hz przy lupance moga popierdywac...
  • #19 3561775
    kikan
    Poziom 10  
    te phase sa zapewne podan 300zl.ja tym blaupunktem na 1/3 mocy napedzalem suboter blau gtb 300 a ma nie dac rady glosnikom eeeeee

2,5mm przewody do zestawu tych glosnikow wystarcza po ok 5-6metrow dlugosci?

slucham przewaznie hiphopu,dyskotekowej

kolego jeszcze tego 200sx nie sprzedales? ;d

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru głośników 16 cm do Mitsubishi Carisma z wykorzystaniem wzmacniacza Blaupunkt GTA400 (600W) i radia Pioneer DEH4700MP. Ze względu na brak fabrycznych miejsc montażowych z przodu, planowane jest cięcie tapicerki i zastosowanie MDF-owych pierścieni do montażu odseparowanego zestawu głośnikowego. Wśród proponowanych modeli głośników pojawiły się Powerbass PBs6c, Helix Blue 62, Powerbass L6C, Hertz DSK oraz Phase 165.20. Powerbass PBs6c mają moc RMS około 45W przy 4 omach i efektywność około 93 dB, co czyni je odpowiednimi do współpracy z wzmacniaczem Blaupunkt, choć ich wysokotonowe elementy bywają krytykowane za ostrość i nieprzyjemne brzmienie. Powerbass L6C są polecane do mocniejszego grania, np. hip-hopu czy techno, ze względu na większą wytrzymałość na wysokie poziomy mocy. Głośniki Hertz mają wysoką efektywność, ale tweeter bywa uważany za męczący dla ucha i trudny do korekty. Phase 165.20 wymagają mocniejszego napędu i mają łagodniejszy tweeter. Wskazano również na konieczność wygłuszenia drzwi matami oraz stosowania odpowiednich filtrów i tłumienia, aby uniknąć niepożądanych rezonansów przy niskich częstotliwościach. Do podłączenia głośników sugerowano przewody o przekroju 2,5 mm² na długości około 5-6 metrów. Całość ma współgrać z subwooferem 2x25 cm w zamkniętej skrzyni własnej konstrukcji z głośnikami Bushmann. Dyskusja podkreśla kompromis między mocą, jakością dźwięku i budżetem, wskazując Powerbass PBs6c jako rozsądny wybór w przystępnej cenie około 250-300 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA