Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zestaw odseparowany 16cm do 500zl - doradźcie jaki

TomLib 20 Sep 2006 19:47 5098 22
    TomLib
    Level 19  
    Witam,
    ciągle borykam sie z problemem nagłośnienia Passata B4 KOMBI. No więc jak narazie mam Pioneer DEH-7400MP, wzmak Blaupunkta GTA470 (4x75W 4Ohm RMS) i suba zrobionego na STX AP30... okolo 43Hz. Pozostaje problem glosników. Na przód bylem nastawiony na PowerBass CK6 ale zakonczono ich produkcje i teraz pozostaje mi chyba L-seria bo S podejrzewam ze cienkawa. No ale to prawie 500zl więc mam już wybór w Infinity, Rainbow i ... ? Wiec może nie PB bedą najlepszym wyborem. Dodam że mam wersje auta bez głośników w drzwiach wiec dystanse i wytlumienie bede we własnym zakresie robil. Przód zamierzam podpiąc pod własnie tego Blaupunkta i sub do jego pozostałych kanałów w mostku.

Nie ukrywam że zależy mi troche na dźwięku z tyłu. Dlatego że często podróżują osoby na tylnich siedzeniach. Wiem że zepsuje mi to przednią scene no ale przecież zawsze moge je w radiu wyciszyć gdy nie potrzebne. Głośniki te mam wlasnie zamiar podpiąć pod radio. I teraz nasuwa mi sie pytanie które głośniki wybrać? Przedział tak do 130-150zl.
    Phonocar, Pioneer...?

Teraz kwestia wytłumienia drzwi. Rozumiem że wewnetrzene otwory trzeba zakleic ale czy wytłumienie pokrycia drzwi jest tak konieczne?

Sorki ze tak sie rozpisalem ale to moje pierwsze powazne car-audio i nie chce sie na nim rozczarowac.

Proszę o pomoc! Pozdrawiam
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Ja stawiam na Rainbow http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=127182278 nie zawiedziesz się.Jak ci się sprawuje ten AP pod GTA470 ,nie za mało mocy?Na tył(choć robię to z niechęcią) kup Phonocar Titanium(niby jedwabna kopółka w coaxialach).Na necie znajdziesz całe fotostory jak wygłuszyć drzwi.
    TomLib
    Level 19  
    dzieki za odp i Twoja sugestie. Proszę jednak ciagle o kolejne wypowiedzi.

Sub sprawuje się nawet spoko (niby to te teoretyczne 210W RMS), tylko oczekiwałem takiego dłuższego mocnego basiku. A teraz bass jest mocny ale dosyć szybki, energiczny. Czy można to jakoś zmienić na strojeniu czy taka juz charakterystyke tego glosnika? Moze poprawi to jak zamontuje tego Pioneer'ka bo narazie na jakims starszym mi to dziala, napięcie i instalacja napewno oki :)
    wojtus87
    Level 21  
    na przod phase evo pcs 165
    mukade
    Level 31  
    Do 500zł też polecam rainbowy. Ja montowalem je tylko raz ale efekt mi sie podobal. Graly na serio przyjemnie. TO byla seria csx - Czyli to co slx deluxe tylko z innym kickiem. Dorwiesz je za 550zł od uzytkownika "dobry warsztat" na allegro. Pozdro
    TomLib
    Level 19  
    a czy te PowerBass L-seria bedą gorsze od nich? Poprzednie serie bardzo chwalono i o tych tez slyszy sie pochlebne opinie :)
    qscgu
    Level 34  
    co do APka to proponuje zmienic mu obudowe na 55L a bedziesz mial dluzszy basik, ew 60L
    Rademal
    Level 20  
    co do powerrbassów nie polecam mam i charczą wooferki
    TomLib
    Level 19  
    szkoda ze dopiero teraz o tej pojemnosci sie dowiedzialem :( Mam niestety ladnie wykonczona 43l bo tak wszyscy mi radzili. A może jakoś tunelem by ją zestroil?

Dzieki za wypowiedz o PB! A który masz kolego model?
    TomLib
    Level 19  
    czyli wychodzi ze mam brac PHASE PCS 165.20 ? Szkoda ze ta firma tak malo znana. Szkoda ze nie mam w okolicy porzadnego sklepu zebym mogl odsluchac co jak gra bo by bylo po problemie!

Jeszcze jakies sugestie?
    crazy_88
    Level 42  
    phase jest bardzo dobrym producentem niestety malo znanym u nas w karaj zreszta jak wiekszosc tego typu firm przetwornik jest postawiony na klase i wiernosc dzwieku i to sie chwali:)
    dejot
    Level 17  
    Rademal wrote:
    co do powerrbassów nie polecam mam i charczą wooferki

Bo wooferki 16,5 cm to nie subwooferki i każde grające bez filtrów HP, pełnym pasmem przy większej głośności zaczną zniekształcać. Nawet takie za 3000zł i więcej. Pasmo wooferów powinno być ograniczone od dołu przy ok. 60-80Hz filtrem HP we wzmaku.
    Nie wspomnę już że na to ma również duży wpływ zasilanie z przyzwoitego zewnetrznego wzmaka (nie z radia) oraz dobrze wytłumione i przede wszystkim uszczelnione drzwi.
    Woofery mają czysto odtwarzać średni i wyższy bas oraz część tonów średnich. Bas najniższy trzeba uzupełnić z subwoofera a nie wyciskać go na siłe z małych 16-tek. One nie są do odtwarzania tego najniższego zakresu pasma.
    W opakowaniu jest kartka z takim czymś jak TO
    link2jack
    Level 18  
    Ja mam POWER BASS PB-BK6-v.2 (70rms) podłączone do wzmaka (80rms) Fakt ze cena ich to 280zł. Ale dąze do tego iż nie wiem czemu RADELAL je odradza. Moze wrzucil je pod samo radio i sie dziwi ze charczą :) ja na nie nie moge narzekac - grają w/g mnie swietnie! A jesli ktos mialby flote by zakupic wyższe modele to jaknajbardziej polecam!
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Rademalowi (jako jedynemu)wzmak monacora spalił 3 głośniki (PODOBNO) więc mogą mu PB "charczeć" :-) .
    grzywkin
    Level 11  
    Ja kupiłem 2 miesiące temu powerbassy L-6C i mam je podłączone do radia pionieer 1430r który ma wewnętrzny wzmacniacz tylko 4X25 RMS i grają naprawde dobrze i czysto, już się boje jak je podłącze do wzmaka uDemension glow na którego zbieram kase - jeżdżę poldkiem, drzwi wygłuszyłem tylko matą dekarską, czyli wytłumienie mam takie minimalne, silnik samochodu jak to w poldkach jest głośny
    a dźwięk naprawde zagłusza wszystko ;). oczywiście nie podkręcam głośniej niż na 15 stopień głośności ( z 30) bo później słychać że brakuje mocy i nie chce ich zepsóć, a uwieżcie mi że jak ktoś jedzie ze mną to jeżeli nie lubi głośnego techno to ścisza bo nie może wytrzymać, dodam że nie znam się bardzo dobrze na car audio ale potrafię odróżnić czysty dźwięk od łupanki, dla początkującego uczącego się car audio audiofila(w tej półce cenowej) wystarczą pod samo radio, a z czasem dokupi się wzmacniacz i efekt jeszcze lepszy ;)

Dodano po 1 [godziny] 44 [minuty]:

zapomniałem dodać że grają czystym i miękkim basikiem ;) i również szybkim jak trzeba - czasem brakuje średnich ale one są stworzone do techno
    siwekj
    Level 15  
    Grzywkin to skoro znasz się tak dobrze na caraudio to doradź mi czym mam się sugerować przy wyborze głośników. Chce kupić zestaw głośników do drzwi do passata B4. Drzwi już wytłumiłem tak jak to proponowali ludzie na elektrodzie. Obecnie mam jakieś boschmanny ale żadna rewelka, tradio pioneer chyba DEH-P3630MP niby 4x50 W nie wiem czy RMS czy ABS czy WBS :)bo się kompletnie na tym nie znam. Chciałbym podłączyć te głośniki tylko pod to radio nie przez żaden wzmacniacz bo się nie znam na tym i nie mam kasy na wzmacniacz. Myślałem o sinuslve sl160 ale może jest coś co by lepiej grało pod moim radiem za kaske do 300-350zł? Oglądałem różne głośniki o różnych pasmach przenoszenia i mocy i nie mam zielonego pojęcia na co mam zwracać uwagę. Jedne mają lepsze pasmo przenoszenia i wiecej mocy a są dużo tańsze od innej firmy (teoretycznie z gorszymi parametrami bo nie wiem czy są gorsze) ale czy w rzeczywistości lepiej grają?? Proszę rozjaśnij mi trochę mój zaciemniały umysł odnośnie głośników i doradź co kupić:)
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    siwekj wrote:
    Grzywkin to skoro znasz się tak dobrze na caraudio to doradź mi czym mam się sugerować przy wyborze głośników. Chce kupić zestaw głośników do drzwi do passata B4. Drzwi już wytłumiłem tak jak to proponowali ludzie na elektrodzie. Obecnie mam jakieś boschmanny ale żadna rewelka, tradio pioneer chyba DEH-P3630MP niby 4x50 W nie wiem czy RMS czy ABS czy WBS :)bo się kompletnie na tym nie znam. Chciałbym podłączyć te głośniki tylko pod to radio nie przez żaden wzmacniacz bo się nie znam na tym i nie mam kasy na wzmacniacz. Myślałem o sinuslve sl160 ale może jest coś co by lepiej grało pod moim radiem za kaske do 300-350zł? Oglądałem różne głośniki o różnych pasmach przenoszenia i mocy i nie mam zielonego pojęcia na co mam zwracać uwagę. Jedne mają lepsze pasmo przenoszenia i wiecej mocy a są dużo tańsze od innej firmy (teoretycznie z gorszymi parametrami bo nie wiem czy są gorsze) ale czy w rzeczywistości lepiej grają?? Proszę rozjaśnij mi trochę mój zaciemniały umysł odnośnie głośników i doradź co kupić:)

Dobrymi głośnikami w tej kategorii cenowej są głośniki Tonsil Speed 1700S i mocniejsze Hertz DSK 165, obydwa zestawy głośników wymagają wzmacniacza, ale i bez niego będą dobrze grać.
    herdi
    Level 23  
    TomLib wrote:
    Jeszcze jakies sugestie?

A czego ty wlaściwie słuchasz, czego oczekujesz i jaki jest twój gust muzyczny, bo nie wiem czemu wszyscy Ci wtykają cokolwiek byle Ci doradzić a nikt nie zapyta o najwaznejszą kwestię?
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Herdi "TomLib" już chyba miesiac śmiga na nowych głośnikach,a "siwekj" robi wykopki :-)
    herdi
    Level 23  
    powalla wrote:
    Herdi "TomLib" już chyba miesiac śmiga na nowych głośnikach,a "siwekj" robi wykopki :-)

hahahahahhha no ładnie