logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Port COM 2. System go nie widzi. Płyta FIC VA-503+.

conkore 12 Lut 2007 20:37 1701 9
REKLAMA
  • #1 3561490
    conkore
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie wszystkich.
    Jestem posiadaczem płyty głównej "FIC VA-503+". Mam problem z portem COM2, a mianowicie system operacyjny go nie widzi i nie mozna przez niego nic robić. Taśma z niego jest podłączona do płyty głównej tak samo jak taśma z portu COM1. Moje pytanie to, co może byc tego przyczyna i jak ja usunąć. Może trzeba ten port jakoś ustawić w biosie, albo potrzebuje jakiegos sterownika? Nie wiem dlatego pytam. Prosiłbym o szczegółowy opis co mam zrobić lub jak go ustawic by był widoczny przez sys. operacyjny i był użyteczny.
    Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

PS. Dołanczam znaleziony w internecie opis tej płyty.
    Załączniki:
    • a4_4.pdf (314.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • a4_3.pdf (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • a4_2.pdf (716.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VA-503+A2Sh1.zip (1.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3561542
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3561557
    conkore
    Poziom 14  
    Jest właczony w Integrated Peripherals na 2F8/IRQ3
  • #4 3561920
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sprawdź w menadżerze urządzeń czy takowy wystepuje.
  • #5 3570624
    conkore
    Poziom 14  
    Witam serdecznie ponownie. Dziękuje za wszystkie nadesłane narazie odpowiedzi. Prosiłbym jednak o dalsze propozycje z rozwarzaniem wszystkich mozliwych rozwiazań mojego problemu.
    Z góry poraz kolejny dziękuję.
  • REKLAMA
  • #6 3570666
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    To może podaj co do tej pory ustaliłeś.Taśma jest dobra ? Oryginalna od tej płyty czy przypadkowa ?
  • #7 3570684
    pol121
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Przede wszystkim na jakim systemie pracujesz jezeli jest to 98se to nie powinno byc problemu jezeli jednak używasz XP to musisz uzyc specialnego programu do właczenia tegoż portu
  • #8 3578375
    conkore
    Poziom 14  
    Witam. Pracuje na sys. Win 98se. Taśma czy jest orginalna??? tego to nie wiem ale wiem ze sprawna, i podpieta do płyty głównej tak jak tasma z COM1. Co jeszcze płyte główna podałem w mojej pierwszej wypowiedzi. Proszę o wiecej porad. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 3578953
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Taśmy do podłączania COM występowały z dwoma, różnymi przeplotami.
    Czyli należy spróbować z inną taśmą, lub pobawić się z przelutowaniem kabelków.
    Schemat połączeń był na Elektrodzie kilka dni temu.
  • #10 3607256
    conkore
    Poziom 14  
    Witam serdecznie. Problem rozwiazany. Przyczyna był inny przeplot. Przelutowałem tasmę i smiga. Dzieki za wszystkie porady. Pozdrawiam

P.S. temat uwazam za zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył niewidoczności portu COM2 na płycie głównej FIC VA-503+ w systemie Windows 98 SE. Port był włączony w BIOS-ie (Integrated Peripherals, adres 2F8/IRQ3), a taśma podłączona prawidłowo, podobnie jak do portu COM1. Sprawdzono obecność portu w menadżerze urządzeń oraz stan taśmy, która była sprawna, lecz nie wiadomo było, czy oryginalna. Ostatecznie przyczyną problemu okazał się inny przeplot przewodów w taśmie do portu COM2. Po przelutowaniu taśmy port zaczął działać poprawnie i był widoczny w systemie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA