logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik VW Caddy 6K9 919 033 - migająca kontrolka temperatury i piksele

wojtekvento 12 Lut 2007 21:19 2939 7
REKLAMA
  • #1 3561762
    wojtekvento
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Mam problem z licznikiem do VW. Mam Vw Caddy, licznik mam z zegarem - oznaczenie 6K9 919 033. Kupiłem używany licznik od VW Golfa benzyna - oznaczenie 1H0 919 860. Wszystkie wskaźniki - łącznie z obrotomierzem działają, ALE, miga mi lapmka kontrolna temperatury cieczy, oraz nie wyświetlają się wszystkie "piksele" na wyświetlaczu przebiegu.
    Nie wiem jak sobie poradzić z tą lampką, czy w VW Golfie jest dodatkowy czujnik, którego u mnie brakuje i dlatego tak się dzieje, czy też może coś walniętego jest w liczniku??
    No i drugie pytanko: czy za brak wyświetlania wszystkich "pikseli" najczęściej odpowiedzialny jest sterownik, czy też może sam panel ciekłokrystaliczny??

dzięki za pomoc. Wojtek

Właśnie sprawdziłem, po włączeniu zapłonu (bez odpalania) kontrolka temperatury nie mruga. Natomaist po odpaleniu po około 10sekunach zaczyna mrugać...... - może to coś rozjaśni....
  • REKLAMA
  • #2 3561891
    Arek84
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    za niewyswietlanie najczesciej jest odpowiedzialny sam licnzik (ekran) NAJCZESCIEJ, choc zadaaja sie bledy spowodowane czym innym
  • REKLAMA
  • #3 3561922
    wojtekvento
    Poziom 10  
    właśnie też tak kombinowałem, mam przecież ten drugi licznik który siedział pierwotnie, ale ma tasiemki przesunięte a ten z obrotomierzem na całej szerokości. jak myślicie, czy to są takie same typy (a tylko część "pinów" nie jest wykorzystywana), czy też może są to inne typy ekraników.

No i dalej pozostaje problem migającej kontrolki temp. Proszę o pomoc, bo na rano autko musi być złożone....

KUrcze chyba sam tego nie pokonam, jeszcze małe sprostowanie: po zasileniu licznika (bez odpalenia auta) po około 14sekundach zaczyna mrugać kontrolka od temperatury. W zbiorniczku wyrównawczym nie widzę żadnego czujnika poziomu cieczy. Jaki może być powód tego mrugania????
  • REKLAMA
  • #4 3562368
    tomaszekg999
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    a czy na starym liczniku masz tez takie obiawy z ta cziecza poniewaz sprawdzałem schemat to tu raczej zadnej róznicy nie ma
  • #5 3562392
    wojtekvento
    Poziom 10  
    właśnie na starym liczniku wszystko jest OK

Jeszcze sprawdziłem to podejrzane wejście numer 2 na liczniku - ze wskaźnika poziomu cieczy (mam to wejście wykorzystane, choć nie widzę żadnych przewodów wokół zbiorniczka wyrównawczego - ale to szczegół).
    Sprawdziłem rezystancję pomiędzy wejściem nr2 a masą i jest przerwa, więc może tutaj jest przyczyna....
    Co sądzicie???
  • #6 3562411
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    kupiłeś niestety uszkodzony licznik
  • #7 3562433
    wojtekvento
    Poziom 10  
    Myślicie, że szkoda na niego czasu?

W sumie to tylko ta lampka migocze, no i wyświetlacz przebiegu...
  • REKLAMA
  • #8 3567002
    wojtekvento
    Poziom 10  
    dziś znowu wracam z tematem. Z tym że jednak usterkę polegającą na miganiu kontrolki temperatury naprawiłem. W Caddy brakowało jednego czujnika temp (w stosunku do Golfa), więc rezystor 1k pomiędzy pinami 2 i 3 w złączu licznika załatwił sprawę, teraz jeszcze pozostaje usterka polegająca na NIE WYŚWIETLANIU wszystkich pikseli na ekranie licznika kilometrów.

Czy spotkał się już ktoś z Was z takim przypadkiem?
    Czy nadpisanie pamięci pomoże?? - dodam że wszystkie wskaźniki działają poprawnie, tylko ekran licznika kilometrów pokazuje krzaki

dodatkowe spostrzeżenie:

ekran przebiegu sterowany jest z płytki licznika za pomocą 24linii (12 górna tasiemka, 12 dolna tasiemka). Za sterowanie odpowiada układ (u mnie na płycie nie ma możliwości odczytania - jest zalany). Lecz każda z tych 24 linii po zasileniu licznika znajduje się na potencjale 7,89V.....

Co to może znaczyć? Co to za układ, jeśli tym ekranem steruje jakiś mały procek, to może brak jest resetu?? albo brak w okolicy kondensatora żeby napięcie zasilające układ nie pulsowało??

Co myślicie??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy licznika VW Caddy o oznaczeniu 6K9 919 033, który został zastąpiony licznikiem z VW Golfa benzyna (1H0 919 860). Po wymianie wskaźniki i obrotomierz działają poprawnie, jednak kontrolka temperatury cieczy zaczyna migać po około 10-14 sekundach od uruchomienia silnika, a na wyświetlaczu przebiegu nie wyświetlają się wszystkie piksele. W Caddy brakowało czujnika temperatury obecnego w Golfie, co spowodowało miganie kontrolki; problem rozwiązano poprzez zastosowanie rezystora 1kΩ między pinami 2 i 3 w złączu licznika. Brak pełnego wyświetlania pikseli najczęściej wynika z uszkodzenia samego panelu LCD licznika, choć możliwe są też błędy sterownika. Ekran przebiegu sterowany jest przez 24 linie sygnałowe (12 na górnej i 12 na dolnej tasiemce), a układ sterujący jest zalany i nieczytelny. Po zasileniu linie te mają potencjał około 7,89 V, co może wskazywać na brak resetu lub uszkodzenie układu sterującego. Wcześniejszy licznik nie wykazywał tych problemów, a rezystancja na wejściu poziomu cieczy była przerwana, co mogło być przyczyną migania kontrolki. Ostatecznie licznik z Golfa okazał się uszkodzony, a problem migającej kontrolki został rozwiązany poprzez symulację czujnika rezystorem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA