logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć odtwarzacz MP3 do starego radia na kasety?

xxxZIOLEKxxx 12 Lut 2007 23:09 6653 10
REKLAMA
  • #1 3562352
    xxxZIOLEKxxx
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    WITAM
    mam stare radio na kasety i postanowiłem je trochę zbuforować i wymontowałem część odtwarzającą kasety. chce teraz podłączyć podte same kable np. odtwarzacz mp3. na odtwarzaczu kaset jest płytka z której wychodzą kabelki. mam 2 takie części odtwarzające kasety i na obu płytki są identyczne tylko kable są w innym miejscu przylutowane.
    to fotka płytki przy odtwarzaczu kaset:
    jak podłączyć te 5 kabli (żółty, biały, pomarańczowy, czerwony i niebieski) żeby zamiast odtwarzacza kaset można było podłączyć np. odtwarzacz mp3 kablem jack-jack (jeżeli dobrze kojaże).

z góry dzięki :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3562524
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    heh... ja może nie z tego forum , lecz na moje jak podasz sygnał na wejście dźwięku z głowicy to będzie bum! Sygnał np. z MP3 musisz podać na wejście końcówki mocy bo on już jest przedwzmocniony. A jakie to radio przerabiasz?

C.
  • #3 3562629
    xxxZIOLEKxxx
    Poziom 11  
    jest to jakieś stare radio "Roadstar"(a raczej to co z niego zostało :) :

a to jest końcówka mocy??
    to co teraz muszę z tym zrobić ??

a pomyśleć ze tylko wymontowałem odtwarzacz kaset :D

Kto pyta nie pali radia :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3562717
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Kto pyta ten niepotrzebnie patroszy radio. Kolego, czy nie zauważyłeś że z przodu masz gniazdo typu Jack do którego możesz podpiąć własnie swojego playerka nie kombinując w tym badziewnym radiu o ile jest ono wogóle podłączone.

Dobrze pokazałeś końcówkę mocy, tak na marginesie to radio jest monofoniczne a nie STEREO, ale jaki sens jest włączać się przed nią jeśli stracisz regulacje dżwięku.

Osobiście bym je wypatroszył i złożył sobie jakiś gotowy kit wzmacniacza i zasilacza do tego playerka.

SławeK
  • #5 3565867
    xxxZIOLEKxxx
    Poziom 11  
    z tego co wiem to wejście jest do przekazywania dźwięku na słuchawki/głośniki. a jak bum połączył tak 2 radia(zwykłe sieciowe) to które z nich by wtedy grało??? chyba bym spalił oba (przynajmniej tak mi się wydaje).

pokażcie gdzie wchodzi dźwięk z radia do wzmacniacza to spróbuje się tam wlutować :)
  • REKLAMA
  • #6 3565905
    SlaweK
    Poziom 43  
    Jakie słuchawki czy głosniki, przecież masz wyraźnie napisane Compact Disc Digital Jack czyli na CD a CD to co, może do wejścia na nagrywanie na CD ? Przecież to logiczne że tam się podaje sygnał z discmana itp badziewia.

SławeK
  • #7 3566954
    dawid3ek
    Poziom 11  
    Witam, ja na twoim miejscu zakupil bym na allegro kasete z kabelkiem lub transmiter radiowy, podlaczasz to pod mp3 i ustawiasz w radiu odpowiednia czestotliwosc i dziala. Mam tak w Astrze na Blaupunkcie Car 300 mialem kasete ale nie odtwarzala, wiec zakupilem transmiter i jestem bardzo zadowolony.
  • REKLAMA
  • #8 3567331
    xxxZIOLEKxxx
    Poziom 11  
    szkoda mi kasy na rego wraka :P

zaczynam kombinowac zeby te radjo odtwarzalo plyty CD :D (znalazlem fajny opis na elektrodzie) tylko niewiem jak mam sie podlaczyc do wsmacniacza tak zeby niebylo widac kabli nawierzchu.
    w którym miejscu mam sie wlutowac ??
  • Pomocny post
    #9 3567735
    SlaweK
    Poziom 43  
    A kopnąć Was w 4 litery. Po co lutować ! Weź kabelek z wtykami Jack 3.5mm z obu stron podłącz to gniadko z przodu radia do swojego MP3 i po zabawie. Jeśli jeszcze niepourywałeś kabelków przyklejonych i jest sprawne to powinno zagrać.A że będzie mono grało to nic, bo to radio jest monofoniczne ale za to jaką moc ma, 400W

SławeK
  • #10 3568092
    xxxZIOLEKxxx
    Poziom 11  
    wiem oco ci chodzi tylko ze ja chce wmontowac do srodka cd-rom jako odtwarzacz cd :)
  • #11 3568564
    SlaweK
    Poziom 43  
    A zmieści Ci się do środka ten CDROM ? Ale kombinuj dalej, zawsze możesz podlutować się sygnalem do tego gniazdka od środka .Jesteś na dobrej drodze choć radziłbym Ci pomyśleć jak zarobić około 150zł na tym na czym się już znasz i kupić gotowca w Biedronce bo taka przeróbka trochę Ci nauczy ale pożytku to raczej mieć nie będziesz ani przyjemności.

SławeK

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia odtwarzacza MP3 do starego radia na kasety, z którego została usunięta mechanika kasetowa. Autor posiada płytkę z wyjściowymi kablami (żółty, biały, pomarańczowy, czerwony, niebieski) i chce podłączyć sygnał audio z odtwarzacza MP3 za pomocą kabla jack-jack. Uczestnicy wyjaśniają, że sygnał audio należy podać na wejście końcówki mocy wzmacniacza, a nie bezpośrednio na głowicę kasetową, ponieważ sygnał z głowicy jest słaby i wymaga wzmocnienia. Radio jest monofoniczne, posiada z przodu gniazdo typu jack, które umożliwia podłączenie zewnętrznego źródła dźwięku bez konieczności lutowania. Sugerowane są alternatywne rozwiązania, takie jak zakup kasety z kablem lub transmitera FM do podłączenia MP3. Autor rozważa również montaż napędu CD-ROM wewnątrz radia, jednak wymaga to dodatkowych modyfikacji i lutowania sygnału do wzmacniacza. Wskazano, że przeróbka jest skomplikowana i może nie przynieść oczekiwanych efektów, a gotowe rozwiązania komercyjne mogą być bardziej praktyczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA