logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alarm w mieszkaniu. Porady dotyczące wyboru alarmu.

aleksandra 79 13 Lut 2007 15:32 2363 8
  • #1 3565222
    aleksandra 79
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,
    Czy ktoś z Was mógłby mi coś doradzić w kwestii wyboru systemu alarmowego do mieszkania 55m2, 3 pokoje, parter, w tym 2 wejścia balkonowe?
    Jestem całkowitym laikiem w tej sprawie, a niestety miałam włamanie do mieszkania i musze się zabezpieczyć na przyszłość - aby spać spokojnie;)

Z góry zdikękuję za pomoc:)
    Pozdrawiam,
    Aleksandra
  • #2 3565313
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 3566304
    gigi-44
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Witam i współczuje ale jak to mówią"mądry polak po szkodzie" też polecę centrala CA6 lub CA5 koszt z klawiaturą spokojnie do 400zł czujki EC301D cena sklepowa to ok 75 zł choć instalatorzy mają zniżki i można już je kupić za 50zł jakieś urządzenie do powiadomienia jeżeli masz linie telefoniczną to dialer do tej centrali kosztuje ok 70 zł syrenka na zewnątrz SPL 2010 ok120 zł akumulator 7Ah12V ok 40 zł .Pozdrawiam Krzysiek.
  • #4 3566625
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1417
    Zaproś firmę instalatorską zrobią ci wycenę (u mnie wyceny są gratis ale za daleko mieszkam)
    Myślę iż kwota 2500zł jest kwotą wygórowaną (u mnie byłoby taniej)
    Poz
    ZJ
  • #5 3566639
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Do tego jeszcze jakać obudowa, kable. Tak jak sharp napisał, od 2500 w góre, zależy jak z kablami trzeba iść.
    Może rzeczywiście warto bezprzewodówke założyć jak mieszkanie jest wykończone.
  • #6 3568712
    weless77
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    Jeśli masz mieszkanie "super odpicowane" to zalecałbym system bezprzewodowy unikniesz kabli.
    Co do central to tak jak koledzy pisali Satel CA5, lub DSC 1565 najlepiej z klawiaturą LCD (koszt większy, ale dzięki temu masz możliwość przeglądu pamięci zdarzeń z wyświeteniem daty). Jeśli chodzi o powiadomienie to jeżeli w twoim bloku linia telefoniczna jest zabezpieczona przed ewentualnym przecięciem to takie powiadamianie powinno wystarczyć, osobiście wybrałbym jednak powiadamianie przez SMS. Skoro mieszkasz na parterze to pomyśl o kontaktronach na okna, wtedy możesz sobie zrobić zazbrajanie tzw na noc.
    Najlepiej zaproś kilku instalatorów aby ci zrobili wycenę, porównaj i wtedy wybierz.
    I unikaj agencji ochrony, tam na kosztorys przychodzi osoba która nigdy nie robiła alarmów (handlowiec, marketingowiec różnie ich nazywają).
  • #7 3569299
    aleksandra 79
    Poziom 2  
    Witam ponownie,
    Dobrze powiedziane "mądry Polak po szkodzie", no ale lepiej późno niż wcale;)
    Bardzo Wam wszystkim koledzy dziekuje za cenne rady - pewnie odezwę sie jak tylko bede po pierwszym spotkaniu z instalatorem;)
    No i raczej wchodzi w grę system bezprzewodowy - mieszkanie jest juz urzadzone....

Pozdrawiam serdedecznie i jeszcze raz dziekuje za pomoc!
    Aleksandra
  • #8 3576778
    marcc
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam,
    Przykra sprawa z włamaniem, ale mawiają również, że piorun nie uderza w to samo miejsce. Uważam jednak, że dobry system będzie bardziej skuteczny.
    System bezprzewodowy będzie na pewno droższy, ale można go założyć szybciej i mniej "inwazyjnie" (osobiście nie jestem ich zwolennikiem). Niekiedy nawet w wykończonym lokalu istnieje możliwość poprowadzenia dyskretnie instalacji przewodowej (pod listwami przypodłogowymi, sufitowymi w karton-gipsach itd.). Wszystko zależy od dobrych chęci oraz warunków.

Pozdrawiam
    Marcin

PS. Również polecam Satela (np.: CA-5 lub CA-10) z manipulatorem LCD.
  • #9 3577275
    19sowa19
    Poziom 11  
    System PowerMax bezprzewodowy szybko łatwo....jeszcze centrala alarmowa będzie z tobą rozmawiała....

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru systemu alarmowego do mieszkania o powierzchni 55 m2 z trzema pokojami i dwoma wejściami balkonowymi. Zalecane są centrale alarmowe marek Satel (modele CA-5, CA-6, CA-10) oraz DSC (modele PC1565-2P, PC5010), wyposażone w klawiatury, najlepiej z wyświetlaczem LCD umożliwiającym przegląd pamięci zdarzeń. Wskazano na konieczność zastosowania czujek ruchu (np. EC301D), kontaktronów na okna oraz sygnalizatorów zewnętrznych (np. SPL 2010). Systemy przewodowe są tańsze, ale montaż może być inwazyjny, zwłaszcza w wykończonym mieszkaniu, dlatego rekomendowane są systemy bezprzewodowe, które są droższe, lecz łatwiejsze do instalacji i mniej ingerują w wystrój wnętrza. Do powiadamiania o alarmie sugerowano dialery podłączone do linii telefonicznej lub systemy powiadomień SMS, przy czym ważne jest zabezpieczenie linii telefonicznej przed przecięciem. Koszt instalacji systemu alarmowego z montażem zaczyna się od około 2500 zł, choć ceny mogą się różnić w zależności od regionu i zakresu instalacji. Zaleca się konsultacje z kilkoma firmami instalatorskimi w celu uzyskania wyceny i porównania ofert. Unikać należy agencji ochrony, które często nie mają praktycznego doświadczenia w montażu alarmów. Wspomniano także system PowerMax jako przykład bezprzewodowego rozwiązania z funkcją komunikacji głosowej centrali.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA