logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty alarm z powaidomieniem do sklepu [pomoc w wyborze]

comin 08 Lip 2007 13:10 2494 10
  • #1 4061594
    comin
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Witam
    Zamierzam założyć alarm do sklepu z jednym pomeszczeniem i zapleczem całość 40m².
    W sklepie jest tylko jedno okno i dzwi, tak więc myślę nad jednym czujnikiem ruchu i stłuczeniowym. Chciałbym mieć również powiadomienie na telefon i antynapad.
    Proszę o radę na jaką centralę warto zwrócić uwagę, czujniki, czy warto założyć alarm na pilota czy może na kod, oczywiście w przystępnej cenie.
    Lokal posiada kraty i jest w ruchliwym miejscu, więc alarm bedzie dopełnieniem zabezpieczenia ;)
  • #2 4061620
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Jakiś mały satel wystarczy (np CA5) Dodatkowo radzę założyć kontraktom na drzwi wejściowe jako linia zwłoczna. Załączanie najlepiej za pomocą szyfratora. Powodzenia
    Przepraszam za literówkę oczywiście chodzi o kontrakton
  • #3 4061693
    comin
    Poziom 21  
    Przyznam że pierwszy raz spotykam się z terminem "kontraktom na drzwi wejściowe". Jakie jest jego zastosowanie?
  • #4 4061722
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    nie "kontraktom" tylko KONTAKTRON. A zainteresuj się czymś na prawdę prostym, na przykład Dantomem DT3. Tu masz stronkę:
    http://www.dantom.com.pl/strona.php?11742
    to podstawowa centralka, do której możesz dołożyć powiadomienie gsm. Jeśli chcesz wyżej, to Satel CA5:
    http://www.satel.pl/produkty/ca5.php
    lub Satel CA4V1:
    http://www.satel.pl/produkty/ca4v1.php
    lub:
    http://www.satel.pl/produkty/ca4mx.php
  • #5 4061742
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 4061997
    comin
    Poziom 21  
    Dziękuję Panowie za rady, myślę że Dantom lub Satel ca4 zupełnie wystarczy, do tego KONTAKTRON, czujka ruchu, stłuczeniowa, dialer i syrena wystarczy.
    Powiadomienie ochrony i czujka pożarowa na razie jest mi zbędna.
    Pytanie teraz zasadnicze, gdzie kupić i nie przepłacić? ;)
  • #7 4062197
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 4062357
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    Dantoma można wyposażyć też w inne rodzaje uzbrajania. Zakładałem kilka sztuk wyposażonych w piloty.
    A nie każdemu zależy na historii zdarzeń i innych tego typu funkcjach. Jest też chyba najtańszy i najprostszy w montażu i uruchomieniu.
  • #9 4062531
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 4063360
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Praktycznie nie montuje centralek bez pamięci zdarzeń. W razie nie zadziałania nie ma pewności czy system był załączony.
  • #11 4157958
    adam.albrycht
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    SHARP napisal:
    "nie wiem czemu, ale mam jakąś dziwną awersję do systemów nie załączanych kodem) - przecież kluczyk/pilot może zaginąć/zmienić właściciela"

Wystarczy podlaczyc zamek SATEL SZW-02 i juz kluczyk/pilot nie zginie ani nie zmieni wlasciciela :)

pozdrawiam
    Adam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono wybór prostego systemu alarmowego do sklepu o powierzchni 40 m² z jednym oknem i drzwiami. Zalecane jest zastosowanie centrali alarmowej z możliwością powiadomienia na telefon oraz funkcją antynapad. Proponowane centrale to Satel CA5, CA4V1, CA4MX oraz Dantom DT3, przy czym Dantom jest najtańszy i najprostszy, ale ma ograniczone funkcje, takie jak brak pamięci zdarzeń i uzbrajanie pilotem. Zaleca się stosowanie kontaktronu (czujnika magnetycznego) na drzwi z linią zwłoczną, co pozwala na opóźnienie alarmu przy wejściu i natychmiastowy alarm przy stłuczeniu szyby. Do systemu warto dołożyć czujkę ruchu i stłuczeniową oraz syrenę i dialer (kablowy lub GSM). Dyskutowano także o sposobach uzbrajania systemu – szyfratorem (kodem) lub pilotem, z uwzględnieniem ryzyka zgubienia pilota. Wspomniano o możliwości zastosowania zamka SATEL SZW-02, który zabezpiecza przed nieautoryzowanym użyciem pilota. Wskazano sklepy internetowe oferujące centrale i akcesoria. Podkreślono, że system alarmowy ma być uzupełnieniem istniejących zabezpieczeń, takich jak kraty i lokalizacja w ruchliwym miejscu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA