logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tranzystor kluczujący w Cyfral C-882 – działanie i wpływ uszkodzeń na linię

LiutenetMaria 13 Lut 2007 22:58 1890 7
REKLAMA
  • #1 3567967
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Ocena: 209
    Witam! Kto wyjaśni mi zasadę działania tranzystora kluczującego i załączającego linię w telefonach takich jak Cyfral C-882, w odniesieniu do stanów linii: zajęta, gotowa do wybierania nr itd... Jesli nr jest cały czas na zajętości ale można wykonywać połączenia wychodzące czy jest to wina przebicia któregoś z tranzystorów, powstałego w wyniku uderzenia pioruna?
  • REKLAMA
  • #2 3568610
    andy_o
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    Poszukaj na płytce tranzystorów MPSA 42, MPSA 92 (mogą być oznaczone np. A 42, A92 lub podobnie). Wylutuj, zmierz, ew. wymień. Powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #3 3568664
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    tranzystor Q11 do sprawdzenia typ MPSA92
  • #4 3568870
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    To juz sprawdziłem, tranzystor załączający wydaje sie przebity, natomiast ten, sterujący nim wydaje sie dobry.

Moje pytanie jednak nadal jest aktualne:

Jak napięcia na linii i stan wewnętrzny telefonu mają sie do kolejnych trybów pracy:
    słuchawka odłożona (to wiem), ktoś do nas dzwoni, odbieramy, rozmawiamy, odkładamy słuchawkę, podnosimy i wybieramy nr, oczekujemy, rozmowa..

Chodzi mi głównie czy sygnał do wzbudzenia dzwonka emitowany przez centrale, przestaje być emitowany z chwila podniesienia widełek?Bo tam nie ma żadnego odłącznika tego obwodu. Drugą sprawa jest, w jaki sposób centrala orientuje sie że mamy podniesione słuchawki, i dlaczego napięcie spada. Inna sprawa jet jak sygnał mowy z naszego aparatu przedostaje sie przez mostek prostowniczy na linie

Dziękuję!
  • REKLAMA
  • #5 3577527
    andy_o
    Poziom 21  
    Chcesz naprawić telefon czy szukasz informacji jak działa centrala telefoniczna ? Jeśli to pierwsze to sam znalazłeś odpowiedź, jeśli drugie to chyba nie ten dział.
  • #6 3578031
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    "Mądry robi, głupi radzi" To stare powiedzenie.

Proszę pomóc w znalezieniu informacji na ten temat, a nie pouczać. Awaria telefonu jest przykładem, dzięki któremu chce poznać budowę telefonu i tak jak napisałem wyżej proszę sie na niej nie skupiać. Interesuje mnie zasada działania telefonów a chyba nie można tego poznać bez znajomości sygnałów wysyłanych z centrali. Nigdzie nie prosiłem o podanie zasady działanie centrali, jedynie o napięcia na linii w odpowiednich trybach pracy. Uważam więc że dział jest odpowiedni, choć jeżeli moderator uzna za stosowne przeniesie dział do "początkujący", ale to leży w jego gestii...A takie posty należy wysyłać do niego w raportach.
    Uważam również za bezcelowe pisane takich postów jak wyżej, bo nie wnoszą one nic do tematu oraz zaśmiecają forum, pociągając za sobą często "lawinę" odpowiedzi taka jak ta, i której sie spodziewam od andy_o:)
  • REKLAMA
  • #7 3581462
    andy_o
    Poziom 21  
    Pytanie zadane w dziale poświęconym usterkom telefonów, w treści podany konkretny model telefonu. Czyż mogłem przypuszczać, że koledze(-żance) chodzi o teorię działania centrali telefonicznej ? "Mądry robi..." - więc wrzuca Google i z pewnością coś znajdzie. "...głupi radzi" - racja, niektórym nie warto radzić, bo i tak są mądrzejsi.
  • #8 3581776
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Pokrótce centrala rozpoznaje prąd pobierany z linii i na jego podstawie ocenia czy słuchawka jest podniesiona czy odłożona.
    Czyli najpierw przemienny sygnał dzwonienia nakładany jest na napięcie stałe linii, w telefonie masz detektor tego przemiennego sygnału dzwonka. Po podniesieniu słuchawki wzrasta pobierany prąd stały z linii i centrala detekując to wyłącza sygnał dzwonka a następnie komutuje rozmowę. W linii telefonicznej nie mierzymy napięcia a prąd. Jak widzisz nie można poznać zasady działania telefonu bez znajomości zasady działania centrali.

Więcej o zasadzie pracy centrali telefonicznej faktycznie dowiesz się w internecie. W tym dziale zajmujemy się naprawami sprzętu.

Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasady działania tranzystora kluczującego w telefonie Cyfral C-882 oraz wpływu uszkodzeń tego elementu na stan linii telefonicznej. Wskazano, że w telefonie stosowane są tranzystory typu MPSA42 i MPSA92, szczególnie tranzystor Q11 (MPSA92) odpowiedzialny za załączanie linii, który może ulec przebiciu np. na skutek uderzenia pioruna. Uszkodzenie tranzystora kluczującego może powodować stały sygnał zajętości linii, mimo możliwości wykonywania połączeń wychodzących. Omówiono również podstawowe zasady działania linii telefonicznej: centrala rozpoznaje podniesienie słuchawki na podstawie wzrostu prądu pobieranego z linii, co powoduje wyłączenie sygnału dzwonka i przełączenie do trybu rozmowy. Sygnał dzwonka jest sygnałem przemiennym nakładanym na napięcie stałe linii, a centrala monitoruje prąd, nie napięcie. Wskazano, że pełne zrozumienie działania telefonu wymaga znajomości zasad działania centrali telefonicznej. Temat skupia się na naprawie sprzętu i diagnostyce uszkodzonych tranzystorów w telefonie Cyfral C-882.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA