Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem ze śledzeniem zmiennego IP przez dyndns

Psiotrek 14 Feb 2007 11:03 3143 4
    Psiotrek
    Level 16  
    Witam wszystkich. Mam problem: muszę "wystawić" obraz z rejestratora cyfrowego przez internet, ale router który jest u klienta nie ma wsparcia dla Dyndns (speedtouch 510). Do momentu gdy IP się nie zmieni wszystko działa jak należy, jest dostępność przez internet. Niestety nie ma możliwości pozostawienia wewnątrz sieci włączonego komputera z odpowiednim programikiem. Uruchomiłem usługę ddns wbudowaną w rejestrator, ale ona nie śledzi zmieniającego się IP, nie wiem dlaczego. Instalowałem już kilka systemów opartych o rejestrator cyfrowy i usługę neostrada, więc mniej więcej wiem co z czym, czasem trzeba było zrobić aktualizację firmware, ale po wszystkich ceregielach z przekierowaniem portów itp. wszystko ostatecznie grało, routery dobrze współpracowały z dyndns. A tu klops. Może robię jakis podstawowy błąd? W instrukcji rejestratora (AVTech 760) niby wszystko jest opisane, ale nie do końca. A w podobnych konstrukcjach instrukcja części sieciowej jest po prostu kopiowana, więc przestudiowanie ich kilku niewiele do sprawy wniosło. Może ktoś to zrobił i mu działa? Porady typu "zmień router" prosze sobie darować, sam na to wpadłem, ale chyba da się to zrobić w obecnej konfiguracji. W końcu po coś funkcja DDNS w rejestratorze jest...
    Bezio
    Level 11  
    Witam.
    Jeśli nadal potrzebujesz informacji - napisz.
    501238975
    Level 21  
    Rozwiązales ten problem? Bo trafil mi sie ten sam router i mam ten sam problem, wstawilem IP rejestratora w zakladce NAPT i zaczelo chodzic, ale po kazdym dniu trzeba aktualizowac ustawienia IP na dyndns.com bo z polaczeniem powstaje.
    awysoki
    Level 17  
    14 Lut 2007 12:03

Panowie , post zostal napisany pol roku temu

Nie zamykam z powodu aktualnego, nierozwiązanego problemu użytkownika 501238975, związanego tematycznie z głównym wątkiem.[n]
    l33
    Level 10  
    Od wczoraj posiadam Thompsona Speedtouch 510 i posiada on wsparcie dla dyndns [od wersji softu 4.3.2 bodajże]
    Jeśli jesteś w trakcie - mam wszystko gotowe i ustawione a pojawią się komunikat (update needed) a w logach "cannot resolve .../no-ip/dyndns..." to musisz ustawić w routerze klienta dns
    Po połączeniu się telnetem wydajesz komendę
    Quote:
    dns client dnsadd

i podajesz np 194.204.159.1

Jeśli już dyndns działa to wystarczy tylko forwardować port na rejestrator cyfrowy i gotowe