logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Winda "nie widzi" pendrive jako dysk wymienny

slavmen 14 Lut 2007 11:38 3944 2
REKLAMA
  • #1 3569499
    slavmen
    Poziom 12  
    Mam nie co podobny problem co tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic577067.html
    załączam żeby nie było że taki temat był juz na forum.
    Mój problem jest taki że po podłaczeniu do kompa pendrive(nie ma znaczenia jakiego) winda (xp sp2) wykrywa go jak urzadzenie usb(włacznie z ikonka "Bezpiecznego...") ale pod exploratorem go nie ma. Mało tego pod Menadżerem urzadzeń widzi go ale muszę mu przyporządkować literę i dopiero wtedy jest widoczny.... no z reszta tez niezupełnie bo explorator zobaczy go (tak żeby była ikonka w moim Komputerze) dopiero po restarcie (ale nie systemu tylko samego explorera) natomiat inne programy juz widzę ten dysk logiczny z przypożądkowana tą literą co mu podałem.
    Jest jeszcze cos dziwnego. Po tych "skomplikowanych " zabiegach moge w pełni korzysać z pena, ale w Moim Komputerze mój pendrive jest w grupie dysków "normalnych" - tam gdzie wszystkie inne partycje z wszystkich dysków, a nie wśród urządzeń z wymiennym nosnikiem danych(czy ajk to sie tam zwie :wink: ) tam gdzie są m.in napedy optyczne.

Co z tym mozna zrobic. Bo mecza mnie te zabiegi żeby dobrać sie do pena.

Dodam jeszcze że na drugim systemie(inna partycja) z tym samym xp nie ma żadnych problemów, z reszta jakis czas temutez nie miałem tych problemów na pierwszym systemie, niestety nie pamietam kiedy to sie zaczelo.
    A i niestety naprawa systemu operacyjnego (litera R poczas instalacji) nie załatwia tego problemu. Reinstalki nie robilem bo zalezy mi na zachowaniu funkcjonalność programów obecnie zainstalowanych.

Próbowałem cos spłodzic w Rejstrze porównując klucze z tego systemu co widzi pena bez problemu - raptem znalazłem jedna różnicę, ale wstawienie tego klucza nic nie pomogło
  • REKLAMA
  • #3 3569826
    slavmen
    Poziom 12  
    Model Pendrive nie ma tu nic do rzeczy.
    Uzywam pena Apaccera ale to samo jest z inymi pendrive'ami,taki zwykłymi jak i mp3playerami. Nie robi równiez tu zadnej róznicy czy te urządrzenia obsługują usb 1.1 czy 2.0

Problem jest w OS.
REKLAMA