logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola GM-350 - migające kontrolki i beep po modyfikacji, jak naprawić?

Redss307 14 Lut 2007 15:37 2398 9
REKLAMA
  • #1 3570526
    Redss307
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam.Mam Gm350 który normalnie chodził 300-350 Mhz. Ktoś go jednak przerobił zmieniając pojemności kondensatorów w stopniu końowym i dołożył kilka trymerów pod przy koćówce mocy. Problem polega na tym że gdy brałem radio było zaprogramowane na 417 Mhz i przy próbie zmiany czego kolwiek standardowym softem teraz już nic nie działa.

Objawy: na przemian migające kontrolki czerwona z zieloną i jest ciągły beep.

Mógłby mi ktoś coś podpowiedzieć?
  • REKLAMA
  • #2 3574435
    vovo
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam.
    Tak się dzieje zazwyczaj przy próbie "wpompowania" niewłaściwego codepluga. Niestety wyleciał programowo Eeprom. Radyjko oprócz modyfikacji elektrycznej musiało być flashowane na wersję UHF-ową i gdzieś tu jest problem pogrzebany. W nowszych wersjach wystarczy zazwyczaj załadowanie defaultowego pliku właściwego do danej wersji. Czy udało Ci się zapisać do pliku odczytaną zawartość radia ? To może pomóc w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #3 3575283
    Redss307
    Poziom 20  
    niestety nie bo nie wiedziałem że taie cyrki bedą.nie miałem nigdy takiego przypadku. to co teraz będzie mi potrzebne ?
  • #4 3575839
    generator
    Poziom 20  
    Jest to zapewne radio "zrobione" z 350mhz przez pewnego gościa który te radia przerabia.Oprócz radia jest zmodyfikowany soft bez którego nic nie zrobisz....-popytaj na forum może ktoś takowy posiada?.
  • #5 3577299
    Redss307
    Poziom 20  
    Coś mi się zdaje że nikt takiego nie ma. Radio do śmietnika :cry:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 3577913
    switaniec
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    ......witam , ten radiotelefon jest nieprzydatny do celow radioamatorskich /ograniczenie sprzetowe/,posiada DekZgod.potw CLBT /415-431MHz 10 W/,na rynku jest tez troche sztuk nieudolnie przerobionych przez "podgladaczy".....jezeli jestes zainteresowany pomoca to napisz na priv.....Adam
  • #8 3580723
    Redss307
    Poziom 20  
    Proszę o pomoc w takim razie publicznie raz jeszcze. Bardzo mi zależy na tym sofcie bo radio nie jest moje i musze je zwrócić.

W najgorszym wypadku zawioze do kogoś w Lublinie ale to już ostateczność i ciekawe ile sobie zażyczy.

kol Switaniec czy mogę cię ładnie poprosić o pomoc ?
  • Pomocny post
    #9 3580817
    switaniec
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    .....dopiero wpadlem ....info jest na pw kol.Redss....Adam
  • #10 3583135
    Redss307
    Poziom 20  
    Dzięki wielkie. Wszystko działa.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada radio Motorola GM-350, które zostało zmodyfikowane poprzez zmianę pojemności kondensatorów w stopniu końcowym oraz dodanie trymerów przy końcówce mocy, a także przeprogramowane na częstotliwość 417 MHz. Po próbie zmiany ustawień standardowym oprogramowaniem radio przestało działać, objawiając się migającymi na przemian kontrolkami czerwoną i zieloną oraz ciągłym sygnałem dźwiękowym (beep). Problem wynika z wgrania niewłaściwego codepluga, co spowodowało uszkodzenie pamięci EEPROM i konieczność posiadania odpowiedniego, zmodyfikowanego softu dedykowanego do wersji UHF. Standardowe pliki konfiguracyjne nie działają z powodu modyfikacji sprzętowych i programowych. W dyskusji zasugerowano poszukiwanie oryginalnego lub zmodyfikowanego oprogramowania na forach oraz możliwość pomocy od osób posiadających odpowiedni soft. Ostatecznie problem został rozwiązany po uzyskaniu właściwego oprogramowania. Wskazano, że przeróbki tego typu są powszechne, ale mogą powodować problemy z kompatybilnością i funkcjonalnością radia, które jest ograniczone sprzętowo do pasma 415-431 MHz i mocy 10 W zgodnie z certyfikatem CLBT.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA