logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polecana książka z zestawem uruchomieniowym AVR dla początkujących

kalynowsky 14 Lut 2007 18:15 987 2
REKLAMA
  • #1 3571226
    kalynowsky
    Poziom 10  
    Chciałem zdobyć wiedzę na temat mikrokontrolerów AVR a mialem troche do czynienia z 8051. Widzialem kilka pozycji literaturowych i z tego co widzialem jest nawet mozliwosc zakupienia ksiazki z zestawem uruchomieniowym powiedzmy takim nie za drogim. Czy warto i jesli tak to prosze o polecenie czegos jak na poczatek.
  • REKLAMA
  • #2 3571492
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    ja zawsze uważam, że książka zawsze godna jest polecenia ale jeśli chodzi o zestawy uruchomieniowe to hmmm one zwykle jeśli naprawdę to nas wciąga - to szybko lądują w tzw koszu na części ;) .... polecam stronkę

http://www.patron.net.pl/artykuly/AVR_tutorial.htm

zobacz jak tanio i szybko można zacząć bez zestawów które też nieźle kosztują. A tu? - bierzesz procka za kilka zł - jakąś diodę LED na początek, robisz sobie jakiś tani programatorek STK200 czy SIProg i już za kilka - kilkanaście zł zaczynasz bezproblemowo. Tylko w jakim języku zamierzasz programować ????

asembler, C czy Bascom? - w zależności od tego dobierz sobie odpowiednią dobrą książkę

powodzenia

PS ja kilka mies zrobiłem dokładnie to samo co ty - tzn wszedłem w AVRki a kiedyś robiłem coś na '51. Teraz bym jak narazie do projektów na szybko na nic innego nie zamienił takch procków jak ATtiny2313 czy Atmega8
  • #3 3574957
    Batmanmen
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Moim zadaniem nie warto kupować zestawów uruchomieniowych, tak jak napisał przedmówca, jeżeli będziesz chciał poszerzać swoją wiedzę szybko ci sie nie przydadzą. Lepiej samwmu stworzyć sobie z 10 płytek z podstawkami na dany procesor i wyprowadzenia wygodne do polutowania. Dużo kabelków pod ręką...

Mogę ci polecić książke: Rafał Baranowski - Mikrokontrolery AVR attiny(atmega) w praktyce.
REKLAMA