logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić świetlówkę 24V na 12V? Schemat i wyjaśnienie układu

tomek1984ns88 18 Wrz 2003 17:48 5961 16
REKLAMA
  • #1 330669
    tomek1984ns88
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Nigdzie niemoge dostać świetlówki na 12V ,ale mam okazje kupić na 24V i teraz mam pytanie czy mozna ją jakoś przerobić żeby chodziła na 12 , myśle że możnaby wymienić ten transformatorek ale ja na takich się w ogóle nieznam.Może ma ktoś takiśschemat ? Umie ktoś wytłumaczyć jak działa taki układ ? Z góry dziękuje .
  • REKLAMA
  • #2 330686
    SPiotr
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Sam jestem ciekawy gdzie sprzedają takie świetlówki na 24V i o tych na 12V też nie słyszałem
  • #3 330691
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    tomek1984ns88 napisał:
    Umie ktoś wytłumaczyć jak działa taki układ ? Z góry dziękuje .

Napięcie 12V (24V) jest kluczowane (na kształt prostokąta) a transformator podnosi je do wymaganej wartości 120 V i stabilizuje prąd
  • #4 330695
    kuba989898
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Miałem kiedyś takie przetwornice że po wycięciu 1 kondziołka i zamienieniu go na mniejszy działała na 12 i 24 V. Krótko mówiąc eksperymentuj.
  • #5 330760
    tomek1984ns88
    Poziom 12  
    SPiotr napisał:
    Sam jestem ciekawy gdzie sprzedają takie świetlówki na 24V i o tych na 12V też nie słyszałem

Takie świetlówki są w autobusach podmiejskich (przynajmniej we wrocławiu) tylko że właśnie one są na 24V
  • REKLAMA
  • #6 330790
    zbyszekjen
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mówmy raczej o napięciu zasilania przetwornicy do świetlówek ( jaka jest moc tej świetlówki ?) - podobnie jak w autobusach występują one w pociągach, ale tam chyba też na napięcie 24!
  • REKLAMA
  • #7 330827
    tomek1984ns88
    Poziom 12  
    Ta świetlówka ma być 13 Wattowa
    Do Andrzeja - wydaje mi się że 120V to troche za mało , myśle że trzeba conajmniej paru kV
    Mam w domu taką lampe zasilaną z zapalniczki samochodowej , taką awaryjną , w środku jest zaledwie pare elementów
    -dioda prostownicza
    -tranzystor
    -dwa rezystory
    -dwa kondensatory
    -No i ten transformatorek tylko że na nim niema żadnych napisów , wiecie może skąd można taki wziąć no i oczywiście o co sie pytać ?Może można zastosować jakiś typowy trafo podłączony w drugą stronę ?
  • #8 330900
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    120V do normalnej pracy to nie za mało, mierzyłem.
    A na temat zapłonu się nie wypowiadałem
    (to sprawa rozgrzania żarników i impulsu startowego).
  • #9 331579
    tomek1984ns88
    Poziom 12  
    Znalazłem schemat przetwornicy do świetlówki z 12V
    Jeśli ktoś potrzebuje to znajduje się on gdzieś w dziale WARSZTAT
  • REKLAMA
  • #11 331890
    tomek1984ns88
    Poziom 12  
    Dzięki Piotrek , a co myślisz o tej przetwornicy ? Podobno w takim układzie (zimny start) szybko zużywają się świetlówki ?
  • #12 331901
    tomek1984ns88
    Poziom 12  
    Może możnaby ten układ troche przerobić ?
    Tak mi się to widzi:
    Włączamy napięcie i przez kilka sekund prąd płynie przez żarniki , po kilku sekundach układ przełącza się ( np. poprzez przekaźnik ) na przetwornice .
    Co o tym myślicie ?
  • #13 334820
    tomek1984ns88
    Poziom 12  
    No i nabyłem świetlówkę od autobusu miejskiego tylko że jak już kiedyś pisałem jest ona na 24V.Teraz precyzuje pytanie.
    Czy można taki układ przerobić na napięcie 12V ?Czy to w ogóle jest możliwe?

Ktoś tu kiedyś pisał że robił taki patent że za piwo dostał od kogoś taką świetlówkę na 24V i wyjął jakiś kondensator i zaczeła działać na 12V. Hmm piszcie co o tym myślicie. Dzięki
  • #14 450797
    Ryho 100
    Poziom 12  
    Kup sobie zimna katodę są b.ładnie wyglądają efektowne są w różnych kolorach kusztuja około 50 zł. ja sobie kupiłem w conrad elektronik 16 euro 3 kolory w jednej te jedno kolorowe były po około 12 euro mają odrazu przetwornice na 12V.
  • #15 450831
    anan
    Poziom 12  
    mialem kidys pszyjemnosc naprawiac , i widziec kila takich pszetwornic.
    ulad zwyky generato samodlowny.
    zmien opor podzlaczony do bazy tranzystora / chyba 1.2 k /
    sprubuj 2 razy miejszy ,powinno dzialac .nieco mijsza moc ale zawsze.
    kontensator decyduje o czetotliwosci pracy.trafa nie ruszaj klejony ferryt.
    a jesi do kompa to moze polacz -12,12.
  • #16 450970
    Schumacher
    Poziom 11  
    Sa swietlowki na 12V sam mam dwie takie w garazu. Maja ok 40 cm dlugoscie.podlacza sie je do zapalniczki albo na akumulator za pomoca zabek.koszt takiej lampki cos kolo 20 zł.
    pozdro.
  • #17 3992463
    Marcin G.
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    Witam. Mam pytanie do Tomka. Mam taki ukladzik od świetlówki. Jest to przetwornik na 12V. Wyjołem to z lapki warsztatowej ale padl mi tranzystor a nie mogę odczytac sumboli bo zrobila sie w nim dziura. Wystawie fotke mojej przetwornicy moze to jest taka sama jak twoja. Prosił bym cie abyś mi podał symbol tego tranzystora. PozdrawiamJak przerobić świetlówkę 24V na 12V? Schemat i wyjaśnienie układu

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przeróbki świetlówki zaprojektowanej do pracy na napięciu 24V na zasilanie 12V. Uczestnicy wyjaśniają, że same świetlówki nie są produkowane na 12V czy 24V, lecz wymagają przetwornic zasilanych tymi napięciami, które podnoszą napięcie do około 120V potrzebnego do pracy lampy. Przetwornice te generują napięcie prostokątne i stabilizują prąd, a ich układ zwykle zawiera transformator ferrytowy, tranzystory, kondensatory i rezystory. Wskazano, że modyfikacja polegać może na zmianie elementów w przetwornicy, np. wymianie kondensatora lub rezystora bazowego tranzystora, co wpływa na częstotliwość i moc układu. Propozycja zastosowania układu z zimnym startem, gdzie przez kilka sekund prąd płynie przez żarniki, a następnie następuje przełączenie na przetwornicę, ma na celu wydłużenie żywotności świetlówki. Wskazano także, że świetlówki 12V są dostępne na rynku, często z wbudowanymi przetwornicami, np. w lampkach warsztatowych lub awaryjnych. Jeden z użytkowników podaje link do schematu przetwornicy 12V w dziale WARSZTAT na forum elektroda.pl. W dyskusji pojawiły się także uwagi o trudnościach z identyfikacją elementów transformatora i tranzystora w oryginalnych przetwornicach oraz sugestie, że transformator ferrytowy jest klejony i trudny do wymiany. Poruszono temat zastosowania świetlówek z autobusów miejskich (24V) i pytanie o możliwość ich adaptacji do 12V. W końcowej części pojawiła się prośba o identyfikację tranzystora z uszkodzonej przetwornicy 12V.
REKLAMA