Poszukuje schematu w jaki sposób uruchomić świetlówke za pomocą napięcia 12V= np z instalacji samochodowej. Coś w rodzaju lampy warsztatowej tylko mniejszym kosztem.
toroidalny ma największą sprawność, a tak pozatym to CI z EP mieli zawsze skłonności do przesady, i ten układ jest prądożerny,na bazarze można kupić latarkę ze świetlówką pobiera ok. 300mA, powodzenia
Chce to zamontować pod samochodem. Ten pierwszy układ działa dobrze nawet na dwóch świetlówkach 13W podłączonych szeregowo. Ale zastosowałem tam mocniejszy transformator TST 35/002 2x1,45A. Pobiera po wyregulowaniu ok. 0,6A.
Zastouje chyba rurke termoskurczliwą i zgrzeje ją na końcach świetlówki. Kolor można sobie dobrać wg gustu. Myślałem o czymś przeźroczystym ale nie znalazłem.
HEJ "BOLEK" JAK TEN TEMAT JUŻ BYŁ TO PODAJ NAMIARY BO JA SZUKAŁEM ALE NIC NIE ZNALAZŁEM (MOŻE JESTEM MARNYM POSZUKIWACZEM) A KTO PYTA NIE BŁĄDZI
zbudowalem taki ukladzik jak w drógim poście tylko na zwyklym trafo (w sklepiku mówili ze na tym pojdzie) ale nie chce odpalic i tranzystor sie strasznie grzeje. jestem troche zielony w tych sprawach ale chyba podłączylem dobrze. co moze byc źle.
Pozdrawiam HiOb
złożyłem układ, podłączyłem wszytsko zgodnie ze schematem, włączyłem i nie działa!!! czy jest coś co trzeba w pierwszej kolejności sprawdzić? napewno wiem ze tranzystor grzeje sie zbyt szybko, jest gorący w kilka sekund. trafo mam toroid a na wyjściu 4 volty (dużo za mało)
prosze o jakąś radę naprawde chce żeby mi to zadziałało.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia świetlówki 12V z instalacji samochodowej, ze szczególnym uwzględnieniem schematów i praktycznych porad. Podstawowym rozwiązaniem jest zastosowanie przetwornicy do świetlówek, często opartej na transformatorze toroidalnym ze względu na jego wysoką sprawność. Wskazano, że układy bazujące na zwykłych rdzeniach mogą być mniej efektywne, a niektóre konstrukcje pobierają prąd rzędu 0,6A przy świetlówce 8W. Przykładowo, zastosowano transformator TST 35/002 2x1,45A do zasilania dwóch świetlówek 13W połączonych szeregowo. W dyskusji pojawiły się problemy z przegrzewaniem tranzystora BD243C oraz niskim napięciem wyjściowym (około 4V) przy użyciu transformatora toroidalnego. Użytkownicy wymienili się linkami do licznych schematów i FAQ na forum elektroda.pl, sugerując, że temat jest często poruszany. Poruszono także kwestie montażu świetlówki, np. użycie rurki termokurczliwej do zabezpieczenia końcówek. Wskazano na konieczność dokładnego sprawdzenia połączeń i parametrów elementów, aby uniknąć przegrzewania i nieprawidłowego działania układu. Wygenerowane przez model językowy.