logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić świetlówkę 12V z instalacji samochodowej? Schemat i porady

byku 17 Wrz 2003 13:48 11669 12
REKLAMA
  • #1 329538
    byku
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Poszukuje schematu w jaki sposób uruchomić świetlówke za pomocą napięcia 12V= np z instalacji samochodowej. Coś w rodzaju lampy warsztatowej tylko mniejszym kosztem.
  • REKLAMA
  • #2 329559
    SPiotr
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Przetwornica świetlówki:
    Załączniki:
    • Przetwornica świetlówki.pdf (159.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 330972
    tomek1984ns88
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Koniecznie trzeba zastosować toroid ? Niemoże być na zwykłych kształtkach ?
  • #4 331022
    andrew751
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    toroidalny ma największą sprawność, a tak pozatym to CI z EP mieli zawsze skłonności do przesady, i ten układ jest prądożerny,na bazarze można kupić latarkę ze świetlówką pobiera ok. 300mA, powodzenia
  • #5 331171
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    ja zrobiełm sobie układ który "źre" od 0,6A do 0,02 - minimum jasnosci (przy nówce lampie 8W)
    polecam artykół z EdW sierpień 2002 str. 58

do czego to chcesz zastosować?, może znajdziemy coś lepszego...

co do teroida, to dyskutował bym na temat jego sprawności przy kilkudziesieciu kHz- to po co sa wszelkie rdzenie ferromagnetyczne?
  • #6 333526
    byku
    Poziom 2  
    Chce to zamontować pod samochodem. Ten pierwszy układ działa dobrze nawet na dwóch świetlówkach 13W podłączonych szeregowo. Ale zastosowałem tam mocniejszy transformator TST 35/002 2x1,45A. Pobiera po wyregulowaniu ok. 0,6A.
  • REKLAMA
  • #7 333629
    tomek1984ns88
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    A znasz może wyprowadzenia tego tranzystora ?
    BD243C ( patrząc do strony napisów )
  • #8 333859
    byku
    Poziom 2  
    1:B 2:C 3:E
  • #9 335096
    byku
    Poziom 2  
    Zastouje chyba rurke termoskurczliwą i zgrzeje ją na końcach świetlówki. Kolor można sobie dobrać wg gustu. Myślałem o czymś przeźroczystym ale nie znalazłem.

HEJ "BOLEK" JAK TEN TEMAT JUŻ BYŁ TO PODAJ NAMIARY BO JA SZUKAŁEM ALE NIC NIE ZNALAZŁEM (MOŻE JESTEM MARNYM POSZUKIWACZEM) A KTO PYTA NIE BŁĄDZI
  • REKLAMA
  • #12 351459
    Hiobb
    Poziom 11  
    zbudowalem taki ukladzik jak w drógim poście tylko na zwyklym trafo (w sklepiku mówili ze na tym pojdzie) ale nie chce odpalic i tranzystor sie strasznie grzeje. jestem troche zielony w tych sprawach ale chyba podłączylem dobrze. co moze byc źle.
    Pozdrawiam HiOb
  • #13 2006804
    strobik
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    złożyłem układ, podłączyłem wszytsko zgodnie ze schematem, włączyłem i nie działa!!! :cry: czy jest coś co trzeba w pierwszej kolejności sprawdzić? napewno wiem ze tranzystor grzeje sie zbyt szybko, jest gorący w kilka sekund. trafo mam toroid a na wyjściu 4 volty (dużo za mało)

prosze o jakąś radę naprawde chce żeby mi to zadziałało. :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia świetlówki 12V z instalacji samochodowej, ze szczególnym uwzględnieniem schematów i praktycznych porad. Podstawowym rozwiązaniem jest zastosowanie przetwornicy do świetlówek, często opartej na transformatorze toroidalnym ze względu na jego wysoką sprawność. Wskazano, że układy bazujące na zwykłych rdzeniach mogą być mniej efektywne, a niektóre konstrukcje pobierają prąd rzędu 0,6A przy świetlówce 8W. Przykładowo, zastosowano transformator TST 35/002 2x1,45A do zasilania dwóch świetlówek 13W połączonych szeregowo. W dyskusji pojawiły się problemy z przegrzewaniem tranzystora BD243C oraz niskim napięciem wyjściowym (około 4V) przy użyciu transformatora toroidalnego. Użytkownicy wymienili się linkami do licznych schematów i FAQ na forum elektroda.pl, sugerując, że temat jest często poruszany. Poruszono także kwestie montażu świetlówki, np. użycie rurki termokurczliwej do zabezpieczenia końcówek. Wskazano na konieczność dokładnego sprawdzenia połączeń i parametrów elementów, aby uniknąć przegrzewania i nieprawidłowego działania układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA