logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostosować przetwornicę świetlówki 13W z 24V na 12V?

tomek1984ns88 10 Paź 2003 16:58 1741 10
REKLAMA
  • #1 355866
    tomek1984ns88
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jak przerobić tą przetwornice do świetlówki 13W żeby pracowała na napięcie 12V (teraz jest na 24V)

Proszę o pomoc.dzięki
    Załączniki:
    • przetwornica do świetlówki.ZIP (4.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 355966
    SPiotr
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Co to jest TR ?
  • REKLAMA
  • #3 356131
    tomek1984ns88
    Poziom 12  
    TR to jest transformator , ale jedyne co moge o nim powiedzieć to rezystancja poszczególnych wyprowadzeń . Niema żadnych napisów.
  • #4 356711
    tomek1984ns88
    Poziom 12  
    No niemówcie że nikt nieumie mi pomóc !
  • REKLAMA
  • #5 356904
    SPiotr
    Poziom 23  
    Problem tkwi w elemencie TR nic nie wiemy na jego temat np:konfiguracji uzwojeń.Trzeba pamiętać ,że przy 12V prąd wzrośnie dwukrotnie a zatem nie ruszając nic po stronie wtórnej, należałoby pierwotne uzwojenia główne zmniejszyć o połowę zwojów i powiększyć średnice przewodu nawojowego do dwukrotnej obciążalności prądowej.
  • REKLAMA
  • #6 357976
    tomek1984ns88
    Poziom 12  
    Mam jeszcze dwie opcje. Jedna to zrobić jakąś przetwornice na 24V a druga to wywalić ten cały układ , zamontować zwykły dławik od świetlówek i zastosować przetwornice na 220V . Co o tym myślicie ?
  • #8 359815
    tomek1984ns88
    Poziom 12  
    Zrobiłem tą przetwornice na tranzystorze ale coś jest nie tak.
    Zaraz po włączeniu wszystko działa jak należy, po upływie ok 30sek zaczyna się migotanie świetlówki tak jakby niemogła zaskoczyć , w tym czasie transformator i tranzystor się grzeją , jedyna przyczyna jaka mi przychodzi do głowy to taka że zamiast 18 Watowej świetlówki zastosowałem 13Watową , czy to może być przyczyną nieprawidłewej pracy ?

Pozdrawiam
  • #9 360312
    tomek1984ns88
    Poziom 12  
    Już wiem co jest źle z tym projektem. Na schemacie ideowym jest błąd , zamiast rezysora 15 ohm należy zastosować 1,5k
  • #10 360941
    tomek1984ns88
    Poziom 12  
    Teraz jest inny problem. Żeby transformator niepiszczał i żeby świetlówka się jaśniej świeciła trzeba podać wyższą częstotliwość do tranzystora, i ten znowu zaczyna się grzać. Teraz moje pytanie , mam zastosować tranzystor większej mocy czy wyższej częstotliwości niż BD243C ?

Jak byście mogli to podajcie jakiś sprawdzony tranzystor do tego typu układu.

Dziękuje
  • #11 361060
    SPiotr
    Poziom 23  
    Myślę ,że ten tranzystor w zupełności wystarcza zarówno pod względem częstotliwości jak i mocy.Należy raczej zastosować radiator i pastę silikonową najlepiej tą srebrną.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki przetwornicy do świetlówki 13W z napięcia 24V na 12V. Kluczowym elementem jest transformator (TR), którego parametry i konfiguracja uzwojeń są nieznane. Przy obniżeniu napięcia do 12V prąd wzrasta dwukrotnie, co wymaga zmniejszenia liczby zwojów uzwojenia pierwotnego o połowę oraz zastosowania przewodu o większej średnicy dla zwiększonej obciążalności prądowej. Alternatywnie rozważano zastąpienie całego układu zwykłym dławikiem i zastosowanie przetwornicy na 220V, co jest bardziej ekonomiczne niż zasilanie przetwornicy kolejną przetwornicą. Próby wykonania przetwornicy na tranzystorze wykazały problemy z migotaniem świetlówki i przegrzewaniem się elementów, co było spowodowane błędem w schemacie (zły rezystor: 15 Ω zamiast 1,5 kΩ) oraz koniecznością zwiększenia częstotliwości pracy tranzystora. Zastosowany tranzystor BD243C jest wystarczający pod względem mocy i częstotliwości, jednak wymaga chłodzenia radiatorem i pastą silikonową, najlepiej srebrną, aby zapobiec przegrzewaniu.
REKLAMA