Problem tkwi w elemencie TR nic nie wiemy na jego temat np:konfiguracji uzwojeń.Trzeba pamiętać ,że przy 12V prąd wzrośnie dwukrotnie a zatem nie ruszając nic po stronie wtórnej, należałoby pierwotne uzwojenia główne zmniejszyć o połowę zwojów i powiększyć średnice przewodu nawojowego do dwukrotnej obciążalności prądowej.
Mam jeszcze dwie opcje. Jedna to zrobić jakąś przetwornice na 24V a druga to wywalić ten cały układ , zamontować zwykły dławik od świetlówek i zastosować przetwornice na 220V . Co o tym myślicie ?
Zrobiłem tą przetwornice na tranzystorze ale coś jest nie tak.
Zaraz po włączeniu wszystko działa jak należy, po upływie ok 30sek zaczyna się migotanie świetlówki tak jakby niemogła zaskoczyć , w tym czasie transformator i tranzystor się grzeją , jedyna przyczyna jaka mi przychodzi do głowy to taka że zamiast 18 Watowej świetlówki zastosowałem 13Watową , czy to może być przyczyną nieprawidłewej pracy ?
Teraz jest inny problem. Żeby transformator niepiszczał i żeby świetlówka się jaśniej świeciła trzeba podać wyższą częstotliwość do tranzystora, i ten znowu zaczyna się grzać. Teraz moje pytanie , mam zastosować tranzystor większej mocy czy wyższej częstotliwości niż BD243C ?
Jak byście mogli to podajcie jakiś sprawdzony tranzystor do tego typu układu.
Myślę ,że ten tranzystor w zupełności wystarcza zarówno pod względem częstotliwości jak i mocy.Należy raczej zastosować radiator i pastę silikonową najlepiej tą srebrną.
✨ Dyskusja dotyczy przeróbki przetwornicy do świetlówki 13W z napięcia 24V na 12V. Kluczowym elementem jest transformator (TR), którego parametry i konfiguracja uzwojeń są nieznane. Przy obniżeniu napięcia do 12V prąd wzrasta dwukrotnie, co wymaga zmniejszenia liczby zwojów uzwojenia pierwotnego o połowę oraz zastosowania przewodu o większej średnicy dla zwiększonej obciążalności prądowej. Alternatywnie rozważano zastąpienie całego układu zwykłym dławikiem i zastosowanie przetwornicy na 220V, co jest bardziej ekonomiczne niż zasilanie przetwornicy kolejną przetwornicą. Próby wykonania przetwornicy na tranzystorze wykazały problemy z migotaniem świetlówki i przegrzewaniem się elementów, co było spowodowane błędem w schemacie (zły rezystor: 15 Ω zamiast 1,5 kΩ) oraz koniecznością zwiększenia częstotliwości pracy tranzystora. Zastosowany tranzystor BD243C jest wystarczający pod względem mocy i częstotliwości, jednak wymaga chłodzenia radiatorem i pastą silikonową, najlepiej srebrną, aby zapobiec przegrzewaniu.