logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa programowa regulacja prądu w mikroprocesorowym zasilaczu?

adams03 14 Lut 2007 22:35 3179 6
REKLAMA
  • #1 3572665
    adams03
    Poziom 12  
    Witam.

Zabrałem się dziś za analizę układu zasilacz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic62632.html. Mianowicie zastanawia mnie sposób regulacji prądu. Może mi ktoś wyjaśni w jaki sposób jest to realizowane programowo. Z tego co ja widze to na schemacie są tylko dwa wyprowadzenia do uP jedno to wyjście PWM do sterowania napięcia wyjściowego i drugie wejście niby na komparator uP. Właśnie w tym momencie nie mam pojęcia jak to ma się do regulacji prądu w zasilaczu. Za pomoc serdecznie dziękuje i pozdrawiam adams03.
  • REKLAMA
  • #2 3572865
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 91
    Sygnał prądu zasilacza generowany z wyjścia wzmacniacza operacyjnego podawany jest na wejście komparatora w uC.
    Ograniczenie prądu w najprostszym przypadku polega na ograniczeniu napięcia wyjściowego zasilacza do takiej wartości, przy której nie nastąpi przekroczenie zadanej wartości prądu.
    Scenariuszy działania takiego ograniczenia prądu może być kilka, wszystko zależy od programu w uC.
    W tego typu (prostych układach) zastanawiają mnie dwie rzeczy:
    1. pulsacje napięcia na wyjściu zasilacza. Myślę, że zamiast modulacji PWM lepiej sprawdziłby się jakiś układ przetwornika C/A.
    2. niezawodność układu. Co w przypadku, gdy zawiesi się program lub nastąpi jakiś dziwny błąd? Nie trzeba się długo zastanawiać.
    Dałbym w tym przypadku dodatkowe zabezpieczenia.
  • REKLAMA
  • #3 3575059
    251mz
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    po to sa układy typu watchdog , zawsze mozna tak skonstruowac urzadzenie ze jesli procek sie zwiesi to nic sie nie stanie
  • REKLAMA
  • #4 3576192
    maciequ
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam
    należy dodać że regulacja prądu odbywa się wyłącznie potecjometrem P2
    Mikrokontroler jedynie obsługuje sygnał ograniczenia. O ile zatem napięcie
    wpisujemy z klawiaturki, ograniczenie prądowe regulowane jest analogowo
  • REKLAMA
  • #5 3577181
    adams03
    Poziom 12  
    Witam. Przejrzałem wiele układów zasilaczy z regulacją prądu wiec jest to możliwe. Myślałem nad sterowaniem jakiegoś tranzystora przy pomocy wzmacniacza operacyjnego na wejście którego podawany jest sygnał pwm analogicznie jak w układzie powyżej jest regulowane napięcie. Czekam na wasze propozycje regulacji prądu przy pomocy pwm-a.

Ps. Odnośnie tętnień napięcia w tym projekcie wyczytałem gdzieś w jednym poście na temat tego konkretnego zasilacza iż ten problem można rozwiązać poprzez oddzielenie napięć zasilających (vcc, gnd) od napięcia wyjściowego np. Lm358B pin 8. Zresztą wszystkie usterki wyjdą w czasie testów, mimo to warto wcześniej się troszkę pogłowić aby później zmartwień sobie zaoszczędzić. :P

Pozdrawiam adams03.
  • #6 3577372
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 91
    Jak już się bawić w konstrukcję takiego zasilacza, to lepiej chyba zastosować zamiast PWM-ów przetworniki C/A do sterowania ograniczeniami napięcia i prądu. Zadanie się komplikuje, ale tym sposobem można zrobić maszynkę o fajnych parametrach.
  • #7 3591369
    maciequ
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    można zastosować ADUC814. Mikrokontroler (klon 8052) z 2 precyzyjnymi
    wyjściami DAC i sześć 12-bitowych wejść ADC w sam raz do pomiaru
    pądu i napięcia rzeczywistego
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Programowa regulacja prądu w mikroprocesorowym zasilaczu opiera się na pomiarze sygnału prądowego generowanego przez wzmacniacz operacyjny i podawanego na wejście komparatora mikrokontrolera. Ograniczenie prądu realizowane jest poprzez redukcję napięcia wyjściowego zasilacza do wartości nieprzekraczającej zadanej granicy prądowej. Mikrokontroler steruje wyjściem PWM, które reguluje napięcie, natomiast sygnał ograniczenia prądowego jest obsługiwany analogowo, często za pomocą potencjometru. W prostych układach mogą występować pulsacje napięcia na wyjściu, które można zminimalizować stosując przetworniki cyfrowo-analogowe (DAC) zamiast PWM. Dodatkowo zaleca się implementację zabezpieczeń sprzętowych oraz watchdogów, aby zapobiec awariom w przypadku zawieszenia programu. W bardziej zaawansowanych rozwiązaniach stosuje się mikrokontrolery z wbudowanymi precyzyjnymi przetwornikami DAC i ADC, np. ADUC814, umożliwiające dokładny pomiar i sterowanie prądem oraz napięciem. Oddzielenie napięć zasilających układu sterującego od napięcia wyjściowego (np. w układzie LM358B) pomaga ograniczyć tętnienia i poprawić stabilność regulacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA