logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam materiałów-strojenie urządzeń wysokiej częstotliwości

sebus1302 15 Lut 2007 22:00 1867 8
REKLAMA
  • #1 3576791
    sebus1302
    Poziom 10  
    Witam!!
    W najbliższym czasie będę się starał o podjęcie pracy na stanowisku strojenia urządzeń wysokiej częstotliwości. Firma jest bardzo nowoczesna i wydaje mi się że to doświadczenie które wyniosłem z laboratoriów na uczelni (czyli stare urządzenia z lat 60tych, pamiętających młodość naszych rodziców i dziadków) nie przyniosą mi pochlebnych epitetów na rozmowie kwalifikacyjnej. Firma zajmuje się technologią przekazu informacji, cyfrową i analogową, sprzętem do użytku domowego jak również profesjonalnego.
    Proszę o jakieś wskazówki, rady tudzież materiały dotyczące strojenia w mowych technologiach.
    Gdy tylko uda mi się dostać na to stanowisko będę mógł coś powiedzieć i podzielić się swoimi doświadczeniami z Wami :o]
    POZDRAWIAM!!
  • REKLAMA
  • #2 3576970
    darczar
    Poziom 25  
    Ocena: 75
    Witam!
    Jeśli mogę na początek coś doradzić, to proponuję zdobyć informacje nt.
    sprzętu pomiarowego używanego przez tę firmę. Następnie należałoby
    poszukać informacji o danych technicznych i obsłudze tego sprzętu.
    Znajomośc tych danych może znacząco ułatwić rozmowę kwalifikacyjną.
    Powodzenia!
    Darek
  • #3 3577719
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    Czyżby Kolega do Radmora się starał? Jeśli tak, to trzymamy kciuki!!!

Na początek pobierz z Elektrody dokumentację do ZPFM-3 i ZPFM-4, jeśli faktycznie się starasz do Radmora. Są to "kultowe" przyrządy, i zanim siądzie się na coś lepszego to zaczyna się od nich.
  • REKLAMA
  • #4 3577799
    sebus1302
    Poziom 10  
    Nie trafiłeś;o] Startuję do firmy VECTOR Sp z o.o. z siedzibą w Gdyni. To nie jest jeszcze duża firma ale szybko się rozwija. Gdyby ktoś znał urządzenia pomiarowe jakie stosuje się do strojenia urzządzeń w.cz. to byłbym szczęśliwy ;o]
    Pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • #5 3578155
    sp5wcx
    Poziom 33  
    To szukaj wszelkich informacji na temat:
    1) Analizatory widma
    2) Wobuloskopy
    3) Generatory sygnałów kontrolnych
    4) Mierniki poziomu sygnału TV i TV-SAT
    To tak na dobry początek. Typów konkretnych nie podaję, bo mnóstwo tego jest obecnie na rynku. Ale myślę że na rozmowę kwalifikacyjną to ogólne zasady działania i użytkowania wystarczą.
  • #7 3578175
    sp5wcx
    Poziom 33  
    www.vector.com.pl i wszystko jasne. Raczej radarów stroił nie będzie ...
  • #8 3579471
    sebus1302
    Poziom 10  
    Radarów raczej nie...;o] I nie ubolewam z tego powodu, mógłbym kiepsko wylądować.
    Dziękuję za pomoc.
    Piszę pracę inżynierską na temat DRMu, jak tylko będę miał jakieś sensowne treści to się podzielę z członkami forum.
    POZDRAWIAM!!
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Poszukujący pracy na stanowisku strojenia urządzeń wysokiej częstotliwości zwraca się o materiały i wskazówki dotyczące nowoczesnych technologii pomiarowych i strojenia. Zalecane jest zdobycie wiedzy o sprzęcie pomiarowym stosowanym w firmie VECTOR Sp. z o.o. w Gdyni, która zajmuje się technologią przekazu informacji, zarówno cyfrową, jak i analogową, dla użytku domowego i profesjonalnego. Wskazano na konieczność zapoznania się z urządzeniami takimi jak analizatory widma, wobuloskopy, generatory sygnałów kontrolnych oraz mierniki poziomu sygnału TV i TV-SAT. Podkreślono, że znajomość ogólnych zasad działania i obsługi tych przyrządów będzie pomocna na rozmowie kwalifikacyjnej. Zwrócono także uwagę na kwestie bezpieczeństwa związane z ekspozycją na pola elektromagnetyczne, szczególnie w kontekście urządzeń wysokiej częstotliwości. W dyskusji pojawiła się sugestia dotycząca dokumentacji do kultowych przyrządów ZPFM-3 i ZPFM-4, choć nie są one bezpośrednio związane z firmą VECTOR. Autor planuje dzielić się dalszymi doświadczeniami po podjęciu pracy oraz pracuje nad inżynierską pracą dotyczącą DRM (Digital Radio Mondiale).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA