logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja komputera: wymiana procesora czy dodanie RAM?

jawor121 15 Lut 2007 23:15 1983 8
REKLAMA
  • #1 3577156
    jawor121
    Poziom 10  
    Siemka,

to mój pierwszy post na tym Forum więc na początku chcialem się przywitać:)

Mam komputer o następujących parametrach
    plyta:ASROCK K7VT4A PRO
    procek:Sempron 2400+
    Ram:512 DDR
    Grafa:Geforce Mx4000
    Dysk:80 Gb Samsung
    Napęd:Dvd-RW Lg
    Zasilacz:350 W, mam jeszcze 400w w szufladzie

chce go troszkę zmodernizować
    zakupilem już na Allegro:
    Plyte:Soltek 75FRN3-L dlatego że ma Dual-Chanel i jest pod Socket A
    Grafe:Ati Radeon 9200 mialem ją kiedyś w innnym kompie i byla dobra i kupilem ją za 60 zl

Co jeszcze zmodernizować lepiej wymienić Procka czy kupić drugą kość Ram?

Komp sluży mi do-Gier,Neta,Sluchania Muzy,Oglądania Filmów,czasem do projektowania stron i w przyszlości pisania programów.

Co musialbym dolożyć lub zmienić żeby Vista spokojnie chodzila?Narazie jej nie instaluje ale w przyszlości kto wie:)

Prosz
  • REKLAMA
  • #2 3577184
    Chyllus
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Jeśli chcesz vistę - wymień cały sprzęt ;)
    A tak serio to potrzebujesz więcej ramu. Procek na razie wystarczy.
    Jeśli chodzi o nowsze gierki to i kartę graficzną należy wymienić i to szybko.

Pozdrawiam
  • #3 3577195
    jawor121
    Poziom 10  
    Chodzi mi o gry typu Gta Vc,Fifa 2007,może Carbon,a nie np.Gothic 3.Na tej karcie kiedyś mi te gry chodzily bez problemu ale w przyszlości napewno ją wymienie.Lepiej kupić na PCI czy AGP?
  • REKLAMA
  • #4 3577441
    Chyllus
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Twoja płyta główna nie ma PCI-EXPRESS więc pozostaje jedynie AGP
  • #5 3579713
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Na tej karcie powinieneś spokojnie uciągnąć te gierki:) Ale tak jak przedmówca proponuje inwestycję w 1024mb RAMu w dualu. Nie kupuj kości no name, jak dobrze poszukasz to za 400zł dostaniesz naprawdę dobra pamięć na dość długi okres czasu:) Oczywiście jeżeli masz fundusze to proponuję 2x1GB:)
  • #6 3580314
    jawor121
    Poziom 10  
    Narazie takich funduszy nie mam:)Mam na oku kartę Geforce 6600 za 180 zeta po znajomości.Chciałem też troche zmienic wygląd kompa.Myślałem nad nowa obudową taka z LCD ale bez zasialcza bo mam 350w L&C.Chyba że kupie lepszy zasilacz i sam stuninguje obudowe
  • REKLAMA
  • #7 3580611
    DntSLn
    Poziom 22  
    No to dobrze kolega trafił;)

Kupno nowej obudowy to banalny pomysł.. może zaciekawi kolegę modding? Proszę poszukać tematów pod hasłem modding oraz tuning w tym dziale;)

Po za tym ja i koledzy z forum wszystko wyjaśnimy;)

Pozdrawiam i zapraszam do moddowania! Dn'tSLn - Kuba
  • #8 3580639
    jawor121
    Poziom 10  
    Chce zrobić okno w obudowie, wyłącznik dodatkowych wentylatorów koło włącznika kompa,diód raczej nie bo mi sie nie podobają.Muszę też uporządkować kable w środku.Ewentualnie pomalować cały szkielet obudowy złotym sprayem.Co o tym sądzicie?
  • REKLAMA
  • #9 3580677
    DntSLn
    Poziom 22  
    No spoko, każdy ma swój styl:) A Jak wiadomo modding to FreeStyle:)

Kable od zasilacza proponuje powkładać w peszle (gdzieś umieściłem ładny art. o tym), do podświetlenia polecam katody albo wentyle z diodami, okienko wytniesz szlifierką, wyłącznik wentyli dostanie kolega w elektrycznym:) pozdrawiam:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z płytą ASROCK K7VT4A PRO, procesorem Sempron 2400+, 512 MB RAM DDR, kartą graficzną Geforce MX4000 oraz dyskiem Samsung 80 GB. Planuje modernizację, wymieniając płytę główną na Soltek 75FRN3-L (z obsługą Dual-Channel i socket A) oraz kartę graficzną na ATI Radeon 9200. Pyta, czy lepiej dołożyć pamięć RAM czy wymienić procesor, aby poprawić wydajność, zwłaszcza pod kątem gier takich jak GTA Vice City, FIFA 2007 czy Carbon, a także przyszłej instalacji systemu Windows Vista. Odpowiedzi wskazują, że procesor jest na razie wystarczający, a priorytetem jest zwiększenie pamięci RAM do co najmniej 1024 MB w konfiguracji dual-channel, unikając tanich, nieznanych marek pamięci. Karta graficzna powinna być wymieniona na nowszą, np. Geforce 6600 na AGP, gdyż płyta nie obsługuje PCI-Express. Dodatkowo poruszono temat modernizacji obudowy komputera (modding), w tym wykonania okna, dodatkowych wentylatorów z wyłącznikiem oraz estetycznego uporządkowania kabli, np. za pomocą peszli. Zalecane są również wentylatory z diodami lub katody do podświetlenia. Zasilacz 350 W jest obecny, a użytkownik rozważa zakup mocniejszego zasilacza przy dalszym tuningu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA