logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja kompa, wybór pamięci i płyty głównej?

papa_smerf 31 Mar 2008 18:03 1206 5
REKLAMA
  • #1 4977369
    papa_smerf
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam. Założyłem taki temat też na innym forum, ale niestety nikt mi nie potrafi udzielić odpowiedzi na takie proste pytania :) Mówiąc delikatnie osoby, które starały sie mi pomóc mają chyba problemy z czytaniem albo są niezbyt rozgarnięte. Dlatego postanowiłem założyć temat też tutaj, bo jeszcze nigdy sie nie zawiodłem :)

Przymierzam sie do ulepszenia nieco swojego kompa. Głównie ze względu na kartę graficzną żeby pograć w lepsze gry. Obecnie posiadam jeszcze starą platformę z AGP, więc muszę wymienić wszystko - tzn. proc, mobo, karte graficzną i pamięć.
    Co do proca i karty graficznej jestem już na 99% pewny:
    AMD 64X2 4800+
    GF 8600GT

Mam problem z wyborem pamięci i płyty głównej. Pamięć na pewno 2x1GB 800 MHz CL4 tylko pytanie jakiej marki? Zaznaczam od razu że nie planuje podkręcać zatem czy jest różnica na jakich kościach ona będzie? Czy jedynie ma to znaczenie przy OC? Do wyboru mam pamięci Kingston, Geil, Patriot, Corsair, A-Data. Z tego co czytałem nawet te sprzedawane jako CL4 chodzą domyślnie na CL5 i trzeba im podwyższyć napięcie żeby obniżyć timingi. A to już można zaliczyć do overclockingu ;) I nie wiem czy każde pamięci sobie poradzą z wyższym napięciem czy nie przejmować się tym i brać najtańsze.

Co do płyty głównej - coś z niższej półki, do 300 zł. Myślałem o Gigabajcie MA770-DS3, zaletą jest chyba to, że obsługuje też procki 4-rdzeniowe, więc jest to (w miare) przyszłościowa płyta. No i nie wiem na jakim czipsecie wybrać. Czy ma to znaczenie jeśli nie planuję podkręcania? CPU będzie AMD a z kolei GPU nVidii, więc nie wiem czy ma może znaczenie jaki wybiore chipset w mobo
    Zależy mi na pasywnym chłodzeniu, bo cenię sobie ciszę.

I jeszcze sprawa odnośnie chłodzenia na proca. Czy socket 939 i AM2 różnią się od siebie jeśli chodzi o mocowanie radiatora? Mam obecnie miedzianego Pentagrama i zastanawiam się czy będę mógł go posadzić na tym nowym sockecie.
  • REKLAMA
  • #2 4977392
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Płyta główna dobra. Procesor kup najszybszy na jaki cię stać. K.Graficzna - nie lepiej GF 9600 ? Pamięci polecam Kingston, będziesz miał spokój. Chłodzenie z 939 pasuje na AM2.
  • REKLAMA
  • #3 4977410
    papa_smerf
    Poziom 10  
    tronic1 napisał:
    Płyta główna dobra. Procesor kup najszybszy na jaki cię stać. K.Graficzna - nie lepiej GF 9600 ? Pamięci polecam Kingston, będziesz miał spokój. Chłodzenie z 939 pasuje na AM2.

Na pewno 9600 byłby lepszy, to oczywiste. Ale chciałbym się zmieścić w 1000 zł także na kartę graficznę zostaje max 300 zł :)
    Obecnie mam pamięci Kingstona i nie narzekam, ale z tego co czytałem to np. pamięci Corsair czy Patriot są wydajniejsze i nie sprawiają problemów jeśli podnosi sie im napięcie - co o tym sądzisz?
  • REKLAMA
  • #4 4977442
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    No wiesz, inne pamięci też są dobre, ale chce ci się "walczyc" z nimi i ustalać jakie zasilanie będzie odpowiednie ? Jeżeli cenisz sobie spokój i wygodę to jednak Kingstony. A co do grafiki to może warto dozbierać ? Kupisz 8600 i tak z nią zostaniesz. 9600 można kupić już za 450 PLZ.
  • REKLAMA
  • #5 4977502
    papa_smerf
    Poziom 10  
    Hehe, gdybym miał nieograniczony budżet to nie pytałbym na forum, tylko brałbym najlepsze co jest :) Najtańszy 9600GT jaki jest u mnie w sklepie kosztuje 480 zł i jest to Palit, a jakoś nie jestem przekonany co do tej firmy. Poza tym ma aktywne chłodzenie, a jak już pisałem lubie ciszę ;) Dodatkowo staram sie kupować komp, który nie będzie zżerał za dużo prądu, a 8600GT z tego co wiem pobiera tylko nieco ponad 40 Wat a to niewiele jak na kartę graficzną.
    Różnica w wydajnośći pomiędzy 8600 a 9600 jest ale jest też różnica w cenie ponad 200 zł
REKLAMA