logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230 - w menu *#war0anty# imei 000000000000000

MARCIN_DOB 16 Lut 2007 22:54 3093 12
REKLAMA
  • #1 3580880
    MARCIN_DOB
    Poziom 17  
    Ocena: 73
    Witam

Trafił mi się telefon Nokia 6230 z dziwnym objawem - standardowo po wpisaniu *#06# wyświetla poprawny imei (zgodny z naklejką ) a po wpisaniu
    *#war0anty# imei ma postać samych zer - telefon ma też problem z zasięgiem a dokładnie z całkowitym jego brakiem jak i na automacie tak i na ręcznym wyszukiwaniu

jakieś podpowiedzi ?? miał ktoś podobny problem ?

pozdr.
    marcin_dob

ps. płyta po wanience i wygrzaniu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3580913
    Rafał20
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Witam
    Jestem posiadaczem nokii6230 i powiem Ci ze tez mam same zera po wpisaniu kodu '*#war0anty#' Z pocątku gdy to zauważyłem szlag mnie trafił ze mam uszkodzony UEM. Sprawdziłem na 2 innych tych samych Nokiach i jest identycznie :) wiec nie ma sie czym martwic bo telefon chodzi bez zadnego kłopotu :) :)
    co do zasięgu to wgraj nowego flasha jak to nie pomoże to wymień mu Switha,koncówke zobacz co bedzie sie działo
    pozdrawiam
  • #3 3581070
    charliecharlie
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    imei z samymi zerami to standatdowy błąd w posiadanej przez Was wersji softu, acz nieszkodliwy
    podnieść soft do najwyższej wersji i imei ok
    zasięg - jak wyżej, stawiam na PA lub MJOLNER'a

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3581099
    Rafał20
    Poziom 23  
    Moja wersja softu to5,35 :)
  • REKLAMA
  • #5 3581136
    charliecharlie
    Poziom 24  
    ostatni soft do RH-12 to 5.50

pozdrawiam
  • #6 3581153
    Rafał20
    Poziom 23  
    Zgadza się,własnie sciągnałem z supportu :)
  • REKLAMA
  • #7 3762428
    Diodak.fm
    Poziom 17  
    Mam ten sam problem a brak zasiegu to wina software... Wcześniej objaw był następujacy że nie łapał sieci gdy włożyło się do niego MMC, powyjęciu MMC zasieg był bez problemu. Na pewno nie było to z winy hardware. Wcześniej nie działał też BT. Wgrałem mu FLASH 5,28 i zasieg całkowicie padł oraz nie działa poprawnie bo w galerii nie można utworzyć folderów aniw tel ani na MMC a MMC widzi i nie można wykonac zdjecie gdyż wyświetla komumnikat brak dostatecznej ilosci pamieci mimo że w tel jest 1,8MB cała MMC jest wolna lecz nie chce na nią zapisywać. To chyba jakaś wade tej wersji softu. Niestety nie zwróciłem uwagi jaka była poprzednia wersja, a w chwili obecnej nie dysponuję niczym wyższym aby sprawdzić. Jeśli posiada ktoś linki gdzie są flashe do nokii to będę bardzo zobowiązany, a nie mam czasu szukać i nie lubię płacić naciagaczom za dostęp do serwerów.
  • #8 3762454
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Panowie taki imei w menu war0anty nie przeszkadza w niczym, jesli juz chcilibyscie go poprawic to KS radzi sobie z tym bez problemu ;)

pozdr
  • #9 3785376
    charliecharlie
    Poziom 24  
    diodak
    wg tego co piszesz, to i owszem soft, ale w tym fonie wygląda na uszkodzoną pamięć użytkownika

pozdrawiam

charliecharlie
  • #10 3785410
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Taki IMEI w menu serwisowym ma pewnien typ UEMa w tym modelu standartowo - v2. Widziałem takie telefony prosto z salonu. Jest to standard i nic nadzwyczajnego. Przeciez *#06# jest prawidłowy.
  • #11 3803813
    karwos
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Pytanie jak serwisanci w autoryzowanym serwisie, po oddaniu telefonu na gwaracje, zareaguja.

Niektorym nawet nie chce sie wejsc w LOCK Status w phoenixie, a niektorzy trzepia wszystko... lacznie z wpisem gwarancyjnym na NOLu, menu warranty w telefonie no i lock oczywiscie
  • #12 3804130
    charliecharlie
    Poziom 24  
    moga nie zareagować wcale
    mnie jakiś czas temu dwie 6230 gwarancyjne przyjęli (imei był ok), wgrali nowego softa (imei z "000000") i odesłali
    działały klientom bez zastrzeżeń

pozdrawiam
    charliecharlie
  • #13 3804601
    karwos
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    charliecharlie napisał:
    moga nie zareagować wcale
    mnie jakiś czas temu dwie 6230 gwarancyjne przyjęli (imei był ok), wgrali nowego softa (imei z "000000") i odesłali
    działały klientom bez zastrzeżeń

pozdrawiam
    charliecharlie

Dlatego mowie, ze zalezy od serwisanta ;)
    Ja z 4 lata temu wyslalem 3330, wykasowalem calego flasha i po 2 tygodniach wymienili plyte glowna

Podsumowanie tematu

✨ W telefonie Nokia 6230 pojawia się problem z wyświetlaniem IMEI w menu serwisowym *#war0anty#, gdzie zamiast prawidłowego numeru pojawiają się same zera, podczas gdy standardowy kod *#06# pokazuje poprawny IMEI zgodny z naklejką. Jest to znany, nieszkodliwy błąd wersji oprogramowania, często występujący w tej generacji softu. Zaleca się aktualizację oprogramowania do najnowszej wersji (np. 5.50 dla RH-12), co może rozwiązać problem z IMEI i poprawić działanie telefonu. Problemy z zasięgiem mogą wynikać zarówno z uszkodzeń sprzętowych (np. moduły PA, MJOLNER, switch), jak i z wadliwego softu. Wgrywanie nowego flasha jest podstawową metodą diagnostyczną. W niektórych przypadkach uszkodzona może być pamięć użytkownika, co objawia się błędami zapisu na MMC i problemami z funkcjami telefonu. W serwisach autoryzowanych reakcje na ten błąd są różne – niektórzy serwisanci ignorują problem, inni mogą podjąć działania serwisowe, jednak telefon działa poprawnie mimo błędnego IMEI w menu serwisowym. Narzędzia takie jak Phoenix Service Software (KS) pozwalają na korektę wpisu IMEI w menu warranty, jeśli jest to konieczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA