logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw 5.1: Cichy i zniekształcony dźwięk z głośnika centralnego w Winampie

lukidick 16 Lut 2007 23:44 3802 9
REKLAMA
  • #1 3581108
    lukidick
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam! Przeglądałem już forum i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu ... Do sedna... Problem polega na tym ze w zestawie 5.1 głośnik centralny jest wykrywany na jednym kanale z subwooferem. Tylko w testach na sprawdzanie głośników działa normalnie, ale np w winampie(z wtyczką do 5.1) leci z niego bardzo cichy dźwięk do tego z takimi czeszczeniami jakby mial za dużo niskich tonów. Bawiłem się już w sterowniku ale nic nie udało mi się zmienić. Moja karta to MINT 8738-6c(nic specjalnego ale powinno działać dobrze). Serdecznie proszę o pomoc...

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3582703
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3588893
    lukidick
    Poziom 11  
    Przepraszam ale nie dałem rady odpisać wcześniej...

Moje głośniki to Logitech X-540 ale to chyba nie ma nic wspólnego... regulacja głośności głośnika centralnego nic nie daje, a przesuwakiem do subwoofera sciszam i podgłaszam subwoofer oraz centralke... nie próbowalem nic w 5.1... Nie rozumiem o co chodzi w przełaczeniu subwoofer/center na tej karcie? Niby bawiłem sie tam jakimiś dwiema zworkami i nic to nie zmieniło. Dalej centralny chodzi cicho i jest wykrywany na tym samym kanale co subwoofer.
  • REKLAMA
  • #5 3588945
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Logitech X-540 - gdy widze te nazwe, to chce mi sie plakac. mialem komputer klijenta na serwisie przez 2 tygodnie i do tego te glosniki.

po wszystkim poszedlem klijentowi na reke i odeslalem plyte glowna do hurtowni, skad zamawiamy sprzet... wrocila po kolejnych 2 tygodniach - okazalo sie, ze wszystko jest 100% ok.

Plyta dziala prawidlowo z innymi zestawami 5+1 Z tego co pamietam to byl Asus A7N8X Delux.

Okazalo sie, ze to problem glosnikow. Klijent kupil glosniki z Allegro - gosc mial je 30% taniej niz hurtownia. Okazalo sie, ze to jakis odrzut producenta...

Co ciekawe - glosniki dzialaly z niektorymi kartami 5+1 normalnie... Ale tylko wtedy, gdy pomijalo sie wzmacniacz w glosniku niskotonowym i podpinalo bezposrednio do k.dzwiekowej...

Pewnie masz ta tania wersje glosnikow i cos tam jest pomieszane z polaczeniami w srodku. Tamten gosc dal za nie cos kolo 130-150 zl - niepamietam dokladnie, jakis czas temu to bylo ;)
  • #6 3589022
    lukidick
    Poziom 11  
    Hehe :) Nawet mnie nie strasz... Głośniki kupiłem normalnie w sklepie, mam na nie gwarancje i wogóle. Zresztą kosztowały troche wiecej bo coś ponad 300 zł :) Tak że nie mam pojęcia co z tym jest nie tak...
  • #7 3591806
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    A zobacz na fotke... na dole jest takie przelacznik ( u mnie) i jak przelacze to zamiast suba gra center a zamiast centera gra sub :D
    Zestaw 5.1: Cichy i zniekształcony dźwięk z głośnika centralnego w Winampie

Dodano po 2 [minuty]:

Albo masz gdzies kabel uwalony miedzy kompem a wzmakiem glosnikow
  • #8 3594718
    lukidick
    Poziom 11  
    ja mam wogole jakis inny sterownik... ale kumpel mi mowil ze np muzyki z winampa nie powinno byc slychac w centralnym bo jest on przeznaczony do dzwieku typowo 5.1 np glosu w filmach... tak ze sam juz nie wiem...
  • REKLAMA
  • #9 3594897
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    lukidick napisał:
    ja mam wogole jakis inny sterownik... ale kumpel mi mowil ze np muzyki z winampa nie powinno byc slychac w centralnym bo jest on przeznaczony do dzwieku typowo 5.1 np glosu w filmach... tak ze sam juz nie wiem...

To zależy jakich używasz wtyczek wyjściowych.
    Wtyczka WaveOut nie obsługuje dźwięku 5+1
    ale za to DirectSound tak.
    Są też inne wtyczki obsługujące dźwięk 5+1 ale musisz poszukać na stronie winampa

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zestawu głośników 5.1 Logitech X-540, w którym głośnik centralny jest wykrywany na tym samym kanale co subwoofer i odtwarza bardzo cichy, zniekształcony dźwięk z nadmierną ilością niskich tonów podczas odtwarzania w Winampie z wtyczką 5.1. Testy głośników systemowych wykazują prawidłowe działanie, a regulacja głośności centralnego nie przynosi efektu. Podejrzewano błędne przełączenie subwoofer/center w sterowniku karty dźwiękowej MINT 8738-6c, jednak zmiany w ustawieniach i zworkach nie rozwiązały problemu. Dyskusja wskazuje na możliwe uszkodzenie lub wadliwe połączenia wewnętrzne w głośnikach, choć autor posiada oryginalny, gwarancyjny zestaw. Zwrócono uwagę, że wtyczka WaveOut w Winampie nie obsługuje dźwięku 5.1, natomiast DirectSound tak, co może wpływać na odtwarzanie dźwięku z głośnika centralnego. Sugerowano również sprawdzenie fizycznych połączeń kabli między komputerem a wzmacniaczem głośników oraz przełączników na samych głośnikach, które mogą zamieniać kanały subwoofera i centralnego. Inne zestawy 5.1 działają poprawnie z tą kartą dźwiękową, co wskazuje na problem sprzętowy po stronie głośników lub ich okablowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA