logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprzęt audio 5.1 zrobiony z tego co się nawineło (kłopoty)

GODsaveTHEcat 29 Gru 2007 18:00 1578 11
REKLAMA
  • #1 4637003
    GODsaveTHEcat
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam. Jest to temat raczej związany z komputerem ale chyba się nie obrazicie jeśli go tu umieszczę? Posiadam płytę główną Abit KN9 z możliwością podpięcia głośników przednich, tylnych, centralny/sobwoofer i bocznych. Ponieważ wygrzebałam dwie 20 letnie wieże (jedno z Fishera drugie to Lasonic) z całkiem dobrymi kolumnami i systemem surround które mają funkcje line in cd postanowiłem wykorzystać możliwości audio mojej płyty głównej i zacząłem zabawę. Jako głośnik centralny służy mi jakiś Vivaoe 2.1 który jeśli się nie mylę miał na pudelku napisane 200W. To właśnie z tym centralnym głośnikiem są problemy. Używam RealTec Sound Manager tam wchodzę w konfiguracje głośników ustawiam na 6CH Głośnik klikam na głośniki na schemacie i... albo nie słychać tych 2 głośniczków nad ekranem albo tego dużego basa obok ekranu (to który kanał działa zależy od ustawienia "Zmień wyjście centralny/subwoofer"). Pracuję nad tym parę godzin i zabrakło mi już pomysłów jak ten problem rozwiązać. Oto co mam napisane w Informacjach (jeśli się to komuś przyda)

Wersja sterownika audio: 5.10.0.6270
    Wersja Directx: DirectX 9.0c
    Kontroler audio: nVidia(0059)
    Kodek audio: ALC850

Oczywiście użyłem wykrywania złącza. Tak na marginesie muszę sie przyznać że z tej dziedziny nie wiem zbyt dużo. Ma ktoś jakiś pomysł jak to dobrze ustawić ??
  • REKLAMA
  • #2 4637039
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Nie wiem czy we wszystkich wersjach sterowników jest kreator konfiguracji głośników. Jeśli jest użyj go. W zaawansowanych opcjach menedżera dźwięku sprawdź czy masz zaznaczone:
    Switch LineIn to Rear Out
    Switch MicIn to Sub/Center.
    Pozdrawiam.
  • #3 4637090
    Marcin_1972
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Tak nie zadziała - musiałbyś zrobić sumator (np. na 2 rezystorach) L+P (centralny/subwofer) i sumę podać na oba wejścia tego zestawu z woferem.
  • #4 4637106
    Mery84
    Mylisz się. Przełączenie MicIn jako center/sub spowoduje ze na jacku podłączonym do niego na jednym sygnale wyjściowym (lewym lub prawym) pojawi się sygnał dla głośnika centralnego na drugim dla suba. Podziałem, połączeniem L+P i odcięciem pasma dla suba zajmą się sterowniki dźwięku. Niestety będzie to dość kiepsko grało.
  • REKLAMA
  • #5 4637168
    Marcin_1972
    Poziom 18  
    Zgadzam się że:
    Cytat:
    Przełączenie MicIn jako center/sub spowoduje ze na jacku podłączonym do niego na jednym sygnale wyjściowym (lewym lub prawym) pojawi się sygnał dla głośnika centralnego na drugim dla suba. Podziałem, połączeniem L+P i odcięciem pasma dla suba zajmą się sterowniki dźwięku. Niestety będzie to dość kiepsko grało.

Chodzi o to, żeby rozdzieliła sygnały elektronika zestawu 2.1 w innym przypadku będzie kicha.
  • REKLAMA
  • #6 4637457
    GODsaveTHEcat
    Poziom 11  
    Nie wiem jak ale zaczęło działać :-) Teraz mogę przejść d drugiego problemu, to jasne że jak dałem 2 rożne radia to trochę inaczej brzmią kolumny tylne i przednie. Przednie mają tak jakby więcej basów a tylne brzmią w miarę czysto sprobuje to wyregulować na equalizerze radia od przednich ale jest coś czego nie pojmuje czemu przednie kolumny inaczej brzmią? Jest wyraźna różnica miedzy prawą i lewą kolumną, czy to wynika z tego że po lewej na schemacie jest bass czy po prostu coś mam źle? Pamiętam że kiedyś bawiłem się kabelkami żeby tą różnice usunąć ale jakoś nic nie wyszło :-(

Nie wiem czy to już nie podpada pod akustykę ale głośniki ma tak rozmieszczone że kolumny są w górnych rogach pokoju a i subwoofer i jego satelity są nad ekranem komputera. Sam komputer czyli i miejsce gdzie siedzę jest blisko lewej strony pokoju. Czy taki układ jest poprawny? Jedyne co mogę zrobić żeby upodobnić sie do schematu to przenieść subwoofer niżej z boku ekranu.

PS: Dziękuje za odpowiedzi :-) Na forum komputerowym ten temat leżał tydzień i zero odpowiedzi a tu od razu :-)
  • #7 4637570
    Mery84
    Takie są założenia 5.1.
    Tylne kolumny mają okrojone pasmo bo to głośniki efektowe. Przód gra pełnym pasmem. Sub to oczywiste - niskie tony. Center to lewy+prawy kanał w średnim paśmie.
  • #8 4637619
    GODsaveTHEcat
    Poziom 11  
    Rozumiem a co z rozmieszczeniem? Poprawiać według schematu położenie sub? I czy to że kolumny (prócz sub) są tuż pod sufitem ma jakieś znaczenie? Aha no i pytanie o którym zapomniałem czy opcja surround ma być włączone w radiach czy nie?
  • REKLAMA
  • #10 4637713
    GODsaveTHEcat
    Poziom 11  
    Na moim schemacie to wygląda nieco inaczej, po pierwsze sub jest po lewej po drugie tylne kolumny są bardziej za słuchaczem niż po bokach a przednie są bardziej po bokach niż tynie. Innymi słowy wszystko na odwrót mam na swoim schemacie :/ Nie mam na nim nic konkretnego napisanego i się teraz pogubiłem :(
  • #11 4638198
    Marcin_1972
    Poziom 18  
    Zwróć uwagę na wysokość:
    -tylnie wyżej uszu,
    -przednie poniżej uszu,
    -centralny w linii uszu,
    -niskotonowy nie jest zwykle krytyczny - stawiasz gdzie pasuje.

W oprogramowaniu karty powinien być test - klikasz na głośnik i słuchasz, czy gra właściwy. Albo włączasz test i się sam robi - takie wędrujące dookoła źródło dźwięku - powinno być na ekranie zaznaczone.
  • #12 4638293
    GODsaveTHEcat
    Poziom 11  
    Ten test to właśnie schemat o którym mówię :) Tylne powyżej uszu spoks ale będzie problem z przednimi poniżej przede mną stoi meblościanka po prawej gdzieś bym upchnął głośnik ale po lewej mam szafę. Szkoda że nie jest na odwrót tylne mógłbym dać po prostu niżej na ścianie. A co do tego ustawienia w poziomie, to w końcu jak tylne mają być bliżej siebie czy przednie maja być bliżej siebie, bo u mnie na schemacie tylne są bliżej rozstawione a przednie szerzej. No i ma być włączony surround na wieżach czy nie ??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji systemu audio 5.1 wykorzystującego starą wieżę stereo (Fisher i Lasonic) oraz kartę dźwiękową na płycie głównej Abit KN9 z RealTek Sound Managerem. Problemem jest prawidłowe działanie głośnika centralnego (Vivaoe 2.1, 200W) i subwoofera, które wymagają odpowiedniego rozdzielenia sygnałów audio. Użytkownik napotkał trudności z konfiguracją kanałów centralnego i subwoofera, które zależą od ustawienia opcji „Zmień wyjście centralny/subwoofer” w sterownikach. Wskazano, że przełączenie wejścia mikrofonowego na center/subwoofer pozwala na rozdzielenie sygnałów, ale jakość dźwięku może być słaba bez dedykowanej elektroniki rozdzielającej pasma. Poruszono też temat rozmieszczenia głośników zgodnie ze standardem 5.1: przednie kolumny z przodu, tylne za słuchaczem, subwoofer i centralny przed słuchaczem, z uwzględnieniem wysokości (tylne powyżej uszu, przednie poniżej, centralny na wysokości uszu). Omówiono różnice brzmieniowe między kolumnami przednimi i tylnymi wynikające z ich charakterystyki pasmowej oraz wpływ ustawień surround w wieżach. Użytkownik zastanawia się nad optymalnym rozmieszczeniem głośników w warunkach domowych, gdzie meble ograniczają możliwości ustawienia. Zalecane jest korzystanie z testu dźwięku w oprogramowaniu karty, aby zweryfikować poprawność kanałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA