logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zgrywać dane z komputera na laptopa jakie programy....??

paulosrybnik 17 Lut 2007 11:01 3930 6
REKLAMA
  • #1 3581950
    paulosrybnik
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Witam!
    Mam problem a mianowicie chciałbym zgrać dane z mojego komputera na laptopa i mam specjalny kabel przez ktory to robilem! Tylko ze kiedys mi to kumpel skofigurowal u mnie na kompie i sciagnal potrzebny program przez ktory to robilem ten program nazywal sie chyba Cerberus (przez Cerberusa sie laczylem a zgrywalem pliki przez totalcommander) czy jakos tak!
    Chcialbym prosic o pomoc jaki program najlepiej do tego sciagnac i jak go w pelni skofigurowac zebym mogl przegrac te dane z mojego kompa na laptopa z gory dziekuje!

Prosze o pilna pomoc... pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3582004
    paulosrybnik
    Poziom 15  
    Hmm nie wiem dokładnie nie znam sie na tym ... niebieski i podlacza sie go z tylu chyba kresowy czy jakos tak nie jestem pewnien
  • REKLAMA
  • #4 3582051
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 611
    Jeśli to skrętka crossowana, to nie trzeba do tego żadnego dodatkowego programu poza tym, co w windowsie (otoczenie sieciowe). Trzeba tylko skonfigurować samą sieć, np. na jednym komputerze ustawić IP 192.168.1.1, na drugim 192.168.1.2, maski 255.255.255.0, wyłączyć zaporę sieciową dla tego interfejsu sieciowego, udostępnić jakiś folder i już można ściągać dane. Na podforum sieciowym powinno być o tym coś więcej.
  • #5 3582637
    paulosrybnik
    Poziom 15  
    tak oczywiscie ... tylko mi wyjasnij jak ja mam ustawic ten IP i co to jest te "maski" ja jestem w tym zielony musisz mi to wytlumaczyc ...
  • #6 3582813
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 3583370
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    W przeciwieństwie do dwóch komputerów łączonych w Windows 95, jeśli łączy się w Linuxie i Xpeku to robi się prościej, bo ja w swojej wersji linuxa Mandriva 2006 a na blaszaku XP SP2 nie musiałem żadnych masek, IPiów i innych duperelek klepać... linux sam złapał połączenie sieciowe i połączył się z z Xpekiem, nawet net bez problemów udostępnił na laptopa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik chce przesłać dane z komputera stacjonarnego na laptopa za pomocą specjalnego kabla, który prawdopodobnie jest kablem sieciowym typu skrętka crossowana. Wcześniej korzystał z programu Cerberus do nawiązania połączenia oraz Total Commander do transferu plików. Porady wskazują, że do takiego połączenia nie jest konieczne używanie dodatkowego oprogramowania poza standardowymi narzędziami systemu Windows, jeśli kabel to skrętka crossowana. Należy skonfigurować adresy IP na obu urządzeniach (np. 192.168.1.1 i 192.168.1.2) oraz maskę podsieci 255.255.255.0, wyłączyć zaporę sieciową dla interfejsu i udostępnić foldery do transferu. W przypadku systemów Linux i Windows XP konfiguracja może być prostsza, gdyż Linux automatycznie wykrywa połączenie sieciowe i umożliwia udostępnianie plików bez ręcznej konfiguracji IP i maski. Autor prosi o dokładniejsze wyjaśnienie konfiguracji IP i maski, gdyż nie jest obeznany z tymi pojęciami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA