logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV GRUNDIG ST 63-713/8 DOLBY i odb. Sat DIGITAL 4000

17 Lut 2007 16:46 1593 8
REKLAMA
  • #1 3583065
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 3583071
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    przy pracy z jednym przysłaniać odbiornik drugiego
    pozdraw
  • #3 3583255
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3583272
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    dobrze myślisz:przestawić tv z sateliTOM
    pozdraw,
  • REKLAMA
  • #5 3583833
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3584218
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    emilsol-to nie są głupie odpowiedzi/w/g mojego mniemania/
    zdawoło mi się ,że w delikatny sposób dam ci szansę na poprawienie pisowni/satelitom/

a w przestawieniu jest jakiś sens-oddalić od siebie jak najbardziej sprzęty/jeśli to fizycznie jest możliwe do wykonania/
    lub ustawić je jakoś skręcone względem siebie-tak aby odbiorniki podczerwieni nie widziały"obcego" pilota

każdemu zdaża się robić "byki" szczególnie pisząc na "kompie",
    u ciebie powtórzyło sie dwukrotnie i zdaje mi się,że w sposób rażący,
    nie zrozumiałeś mojej uwagi i bardzo się poruszyłeś
    / a w instrukcji nie pisze, tylko jest napisane/
    słownik ortograficzny w dłoń,a nie rzucać się na ludzi!
    z góry przepraszam,a dalej niech się wypowie moderator,
    zdaję się na jego wyrok
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3584295
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3584401
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Tylko że cudów trudno oczekiwać. Jeżeli wymiana satelity na inny model nie wchodzi w rachubę, to nie może być porad odnośnie przeróbek pilota TV - takich możliwości nie ma.
  • #9 3584566
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam. Moderator przeczytał i pozostawił wszystkie dotychczasowe posty w tym temacie w stanie nie zmienionym. Nieznacznie tylko zmieniłem tytuł dopisując model odb. Sat. :D
    Mało tego, myślę że można jeszcze poradzić : kup inny odbiornik Sat i to też nie jest głupia porada. Po prostu komendy wysyłane z pilota TV są odbierane zarówno przez TV jak i Sat ale są różnie interpretowane: prawidłowo przez TV i "inaczej" ale powtarzalnie przez odb. Sat. Przeróbka w zakresie zmiany częstotliwości nadawania pilota a w zasadzie zmiany częstotliwości fali nośnej w pilocie wymagać będzie jednocześnie zmian w odpowiednich układach odbiornika TV i raczej jest niemożliwa a o kosztach już nie mówię. Myślę że warto zajrzeć też tutaj http://www.edw.com.pl/pdf/k04/27_15a.pdf
    Moim zdaniem jeżeli już zakupiłeś tuner to w tej sytuacji (tak jak radził to Kol. Kudlatrtv) w czasie kiedy korzystasz tylko z telewizora, najprościej jest zasłonić okienko odbiornika podczerwieni w odb. Sat.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz telewizora Grundig ST 63-713/8 Dolby oraz odbiornika satelitarnego Digital 4000 zgłasza problem z kolidującymi pilotami: zmiana głośności na pilocie TV powoduje zmianę programów na satelicie, a naciśnięcie przycisku na pilocie TV włącza odbiornik satelitarny. W instrukcji telewizora brak informacji o możliwości zmiany zakresu działania pilota TV. W dyskusji zasugerowano fizyczne oddalenie lub odpowiednie ustawienie urządzeń, aby uniemożliwić odbiornikom podczerwieni wzajemne odbieranie sygnałów pilotów. Zwrócono uwagę, że modyfikacje częstotliwości nadawania pilota TV są praktycznie niemożliwe ze względu na konieczność ingerencji w układy odbiorcze telewizora i wysokie koszty. Najprostszym rozwiązaniem jest zasłonięcie okienka odbiornika podczerwieni w tunerze satelitarnym podczas korzystania tylko z telewizora. Alternatywnie, rozważenie zakupu innego modelu odbiornika satelitarnego może wyeliminować konflikt sygnałów pilotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA