logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowa pompa hydroforowa - silnik działa, ale brak ciśnienia w zbiorniku

A.kamil 17 Lut 2007 19:45 10280 11
REKLAMA
  • #1 3583701
    A.kamil
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zakupiłem nową pompę hydroforową i podłaczyłem do instalacji. Mam jednak problem gdyż silnik pracuje a nie bije wody do zbiornika gdyż wskazówka manometru zainstalowanego na zbiorniku nie podnosi się. Od studni do hydroforu ułożony jest nowy wąż zakończony nowym koszem. Co może być powodem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3584215
    Nstan
    Poziom 31  
    Ocena: 155
    1. Czy zalałeś rurę zasilającą
    2. Sprawdź czy trzyma kosz(nawet nowe nie zawsze sprawne)
    3. Jak kolega pisał sprawdź kierunek obrotów
    4. Na jaką głębokość wpuszczona jest rura z koszem
    5. Nieszczelność na połączeniach(bierze lewe powietrze)
    6. Uszkodzona pompa
  • REKLAMA
  • #4 3586377
    A.kamil
    Poziom 11  
    1. Pompę zalewałem
    2. Kosz - jak sprawdzić czy trzyma?
    3. Kierunek obrotów zgodny z zaznaczonym strzałką na pompie
    4. Rura z koszem wpuszczona na 4m do studni
    5. Po zalaniu rury nie było na połączeniach wycieku wody
    6. Pompa - jak można sprawdzić czy pompa jest dobra?
  • Pomocny post
    #5 3587186
    Nstan
    Poziom 31  
    A.kamil napisał:

Kosz - jak sprawdzić czy trzyma??

W studni zawsze rura skręcana jest na kolanie lub trojaku. Wystarczy wykręcić rurę z koszem napełnić ją wodą i zobaczyć czy opada poziom wody w rurze.
    Jeśli zalewałeś rurę zasilającą to po napełnieniu należy odczekać (a nawet pozostawić na godzinę ) aby uwolniło się powietrze zamknięte w rurze. Jeśli będziemy mieli powietrze zamknięte to z chwilą gdy pęcherzyki powietrza będą się uwalniać poziom wody będzie się obniżać. Jeśli mamy szczelną instalację i sprawny kosz poziom wody po uwolnieniu się powietrza powinien się nie zmieniać. Na końcu uzupełniamy wodę i zakręcamy korek lub zawór zalewowy.

A.kamil napisał:
    Pompa - jak można sprawdzić czy pompa jest dobra?

Możesz odłączyć zasilanie i podłączyć kawałek węża gumowego. Następnie nalać pełne wiadro wody i zanurzyć w nim węża. Włącz na chwilę pompę a ta powinna wypompować wodę z wiadra.
  • REKLAMA
  • #6 3587560
    e2rd.o
    Poziom 21  
    Ocena: 111
    Może są odwrotnie podłączone rury ssąca z tłoczącą do pompy
  • #7 3589399
    A.kamil
    Poziom 11  
    Pompa po podłączeniu węża do wiadra z wodą stojącego niżej pociągła wodę i wypompowała.
    Kosz sprawdziłem nie ucieka woda.
    Rury dobrze podłączone według instrukcji

Co jeszcze może być powodem?
  • Pomocny post
    #8 3590520
    Nstan
    Poziom 31  
    Jeśli pompa jest sprawna a woda nie ucieka to źle jest ułożony wąż. Rurociąg zasilający powinien być ułożony ze spadem do studni. Wąż także powinien być układany starannie w linii prostej (bez łuków w górę).
  • Pomocny post
    #9 3590616
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 68
    Też miałem taki problem. I tak sobie wykombinowałem... Zamontowałem trójnik a na nim zawór kulowy, do tego zbiornik na wodę. Teraz, żeby zalać pompę wystarczy, że naleję wody do zbiornika i odkręcę zawór. Potem zakrecam zawór i włączam pompę. Jeśli nie zaskoczy od razu to przy pracującej pompie odkręcam zawór i pozwalam jej zaciagnąć wodę z mojego zbiornika, oczywiście uważając żeby nie wybrała całej bo inaczej znów się zapowietrzy; zamykam zawór i przez przez chwilę czekam. Jeśli znów nie zacznie ciągnąć to ponawiam operację. Oczywiście trzeba pilnować, żeby w zbiorniku była cały czas woda. Za każdym razem pompa przepompowując porcję wody wypompowuje też trochę powietrza, w rurze ssawnej powstaje co raz większe podciśnienie, które zasysa wodę ze studni. Po, góra, trzech powtórkach pompa działa jak trzeba, a cała operacja trwa najwyżej 2 minuty.
    Załączniki:
    • Nowa pompa hydroforowa - silnik działa, ale brak ciśnienia w zbiorniku schemacik z pompą hydroforową.jpg (4.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3591211
    A.kamil
    Poziom 11  
    Nstan napisał:
    Jeśli pompa jest sprawna a woda nie ucieka to źle jest ułożony wąż. Rurociąg zasilający powinien być ułożony ze spadem do studni. Wąż także powinien być układany starannie w linii prostej (bez łuków w górę).

Jest tak jak piszesz, studnia jest wyżej niż dom i spadek jest w kierunku domu. Ja myślałem że to nawet lepiej i pompie będzie lżej zasysać wodę.
    Spróbuje zrobić tak jak woytekp
  • Pomocny post
    #11 3591423
    Nstan
    Poziom 31  
    A.kamil napisał:

...studnia jest wyżej niż dom i spadek jest w kierunku domu. Ja myślałem że to nawet lepiej i pompie będzie lżej zasysać wodę.

Oczywiście że pompie jest lżej zasysać wodę na odcinku od pompy do kolana w studni gdzie będzie powstawać poduszka powietrzna. Na kolanie nastąpi urwanie wody i pompa nie będzie prawidłowo działać. Jeśli różnica w poziomie jest mała a ponieważ zakupiłeś nową pompę masz dwa wyjścia:
    1. Ułożyć prawidłowo wąż ze spadkiem do studni
    2. W studni zamiast kolana wstawić trojak oraz zawór aby tam mieć możliwość zalania rurociągu. Dodatkowo proponuję do zaworu od góry wkręcić kawałek rury aby wykonać mały zbiorniczek.
  • #12 3599868
    A.kamil
    Poziom 11  
    Wstawiłem w studni trojak z zaworem i wykonałem zbiornik zalewowy. Bez problemu zalałem węża i po uruchomieniu pompy po chwili wskazówka manometru zaczęła się podnosić. Dziekuję wszystkim za pomoc gdyż kupiłem pompę na Allegro i myślałem że wadliwą (miałem stracha).

Podsumowanie tematu

✨ Nowa pompa hydroforowa uruchomiona, silnik działa, lecz manometr nie wskazuje ciśnienia w zbiorniku. Przyczyny problemu obejmowały m.in. błędny kierunek obrotów silnika, niewłaściwe zalanie rury ssącej, nieszczelności powodujące zasysanie powietrza, odwrotne podłączenie rur ssącej i tłoczącej oraz nieprawidłowe ułożenie węża ssącego. Po sprawdzeniu poprawności podłączeń i szczelności kosza, problemem okazał się nieodpowiedni spadek rurociągu ssącego – wąż był ułożony ze spadkiem w kierunku pompy, co utrudniało zasysanie wody i powodowało powstawanie poduszki powietrznej. Rozwiązaniem było zamontowanie w studni trójnika z zaworem oraz wykonanie zbiornika zalewowego umożliwiającego łatwe zalanie rurociągu i usunięcie powietrza. Po tych modyfikacjach pompa prawidłowo zasysa wodę, a manometr wskazuje ciśnienie w zbiorniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA