logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora MDS 442 – jaki typ potencjometru głośności i zamiennik zastosować?

Venom007 17 Lut 2007 21:20 3384 19
REKLAMA
  • #1 3584135
    Venom007
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    Witam dostałem od kumpla kaseciaka 442 ale niestety jest w nim zspsuty potencjometr bo nie reaguje na krecenie calyczas gra tak pocichutku :| niby nie ma problemu bo i tak podlączam to do amplitunera ale jednak nie daje mi spokoju ze nie dziala jak nalezy :( moze ktos wie jaki tam jest potencjometr? musi on byc tak jakby podwójny bo jeszcze jest balans prawo lewo :) (prawo lewo jest niepotrzebne) wystarczy mi jakis zamiennik tego potencjometra zeby ta głóśność chodzila jak nalezy pozdrawiam i czekam na odp.
  • REKLAMA
  • #2 3584153
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Cytat:
    niestety jest w nim zspsuty potencjometr bo nie reaguje na krecenie calyczas gra tak pocichutku niby nie ma problemu bo i tak podlączam to do amplitunera ale jednak nie daje mi spokoju ze nie dziala jak nalezy

Ten potencjometr służy tylko do regulacji poziomu (głośności) nagrywania. Nie ma wpływu na głośność odczytu.
    Cytat:
    moze ktos wie jaki tam jest potencjometr? musi on byc tak jakby podwójny bo jeszcze jest balans prawo lewo (prawo lewo jest niepotrzebne) wystarczy mi jakis zamiennik tego potencjometra zeby ta głóśność chodzila jak nalezy

Jest to potencjometr 2x100kΩ-B (podwójny), dostaniesz w większości sklepów z częściami RTV.
  • #3 3584169
    Venom007
    Poziom 27  
    aha czyli glośność nie bedzie sie zmieniac, to gra troche cicho i krzywo bo jak leci kasetka to ta diodowa skala z jednej strony jest większa a zdrugiej mniejsza:) tez wina potencjometru czy ten potencjometr nie ma wogole wplywu na wyjscie audio?
  • #5 3584210
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ten potencjometr nie ma wpływu na poziom odtwarzania jak i wskazania linijki diodowej przy odczycie.
  • #6 3584353
    Venom007
    Poziom 27  
    to dlaczego krzywo sie te diody zapalaja ? na jednym kanale jest tak jak by ciszej ? przepraszam ale nie znam sie na tym sprzecie.
  • REKLAMA
  • #7 3584369
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Sprawdzałeś na różnych kasetach ("dobrze" nagranych)? Wyczyściłeś głowice?
  • REKLAMA
  • #8 3584577
    Venom007
    Poziom 27  
    tak glowica przeczyszczona, sprawdzalem na orginalnych kasetach różnych
  • REKLAMA
  • #9 3585226
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    moze glowica byla wymieniona i nic poza wymianą nie zostało wyregulowane (a powinno!)
  • #10 3585765
    Venom007
    Poziom 27  
    Witam dzisiaj rozebralem ta diore i jak leci muzyka to sie grzeje ten potencjometr :| watpie zeby moj znajomy cos przy niej grzebal
  • #11 3585857
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    Jak sie moze potencjometr grzac?Ten potencjometr zostaw w spokoju bo to nie jego winna.Wymien wyreguluj glowice oraz tor odczytu.
  • #12 3585871
    Venom007
    Poziom 27  
    no jest cieplo przy potencjometrze na plytce nadrukowej :|
  • #13 3585899
    michał1201
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Może to od zasilacza - jest bardzo blisko.
  • #14 3585945
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    Na pewno bo tam sa stabilizatory blisko.
  • #15 3586349
    borys-20
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Jeżeli chodzi ci o głośność na słuchawkach to ten typ tak ma, jeśli o sygnał na wyj. (cinch z tyłu) no to regulacja toru odczytu,osobno zaś reguluje się wskazania linijek diodowych ,sprawdź też wizualnie stan głowicy, może jest wytarta, (wtedy ją wymień).W mechaniźmie dość blisko jest elektromagnes i dwa silniki,miałem kiedyś(a w zasadzie gdzieś jeszcze mam)tego decka i zauważyłem że często głowica ulegała namagnesowaniu - spróbuj jeszcze z rozmagnesowaniem głowicy(były kiedyś takie kasety czyszcząco-rozmagnesowujące, jak nie zdobędziesz kasety to można to zrobić elektromagnesem z otwartym rdzeniem np. z przekaźnika ,zasilonym napięciem przemiennym).Co do grzania to też typowe dla tego sprzętu(oczywiście mam na myśli stabilizator 24V) w miejscu gdzie stał miałem w półce nad nim ciemniejszą plamę na drewnie.A cha , potencjometr nie jest od balansu, to po prostu dwa niezależnie regulowane poziomy zapisu na kanał L i P. Pozdrawiam Borys.
  • #16 3586933
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    W moim modelu jest identyczna sytuacja że wskaźniki nie wskazują identycznego poziomu (dla sygnału mono!). Rozwiązaniem jest ich kalibracja. Natomiast co do ciepłego potencjometru to koło niego znajduje się żaróweczka która podświetla płytę czołową. Jest ona niewielkiej mocy ale nagrzać może, u mnie ten rejon decka jest dość ciepły po godzinie pracy.
  • #17 3587071
    Venom007
    Poziom 27  
    to nie zaroweczka grzeje u mnie nie ma zaowki wsadzilem zamias niej diody niebieskie
  • #18 3588011
    borys-20
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    A skąd zasilanie, jaka dioda (jaki prąd i napięcie)? W każdym razie potencjometr to nie grzałka i nie płyną tam prądy które mogły by spowodować nagrzewanie.Chyba że ktoś tam coś wtrynił . A propo jakiego rzędu to temperatura?I czy magnetofon nagrywa?
  • #19 3588944
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 3590418
    Venom007
    Poziom 27  
    Ok chyba po problemie :) wyregulowane wskaźniki :) troche podkręciłem głośność na jakis dwoch potencjometrach i gra głośniej :) podlączone jest do amplitunera sony pod wejscie "Tape" przez czincze ale juz wszystko gra, nie grzal sie potencjometr tylko to co jest na plytce obok potencjometru :)

Podsumowanie tematu

✨ W magnetofonie Diora MDS 442 uszkodzony potencjometr odpowiada jedynie za regulację poziomu nagrywania (głośności zapisu) i jest to potencjometr podwójny 2x100kΩ typu B, dostępny w sklepach RTV. Nie wpływa on na głośność odtwarzania ani na wskazania linijki diodowej podczas odczytu. Problemy z nierównym zapalaniem diod i cichym dźwiękiem na jednym kanale mogą wynikać z konieczności kalibracji toru odczytu, wyregulowania głowicy lub jej rozmagnesowania. Potencjometr nie powinien się nagrzewać; ciepło w jego okolicy może pochodzić od pobliskich stabilizatorów napięcia lub podświetlenia płyty czołowej (żaróweczka lub diody LED). Po wyregulowaniu wskaźników i podkręceniu odpowiednich potencjometrów dźwięk na wyjściu cinch podłączonym do amplitunera Sony przez wejście "Tape" działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA