logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość sygnału TV z kablówki UPC bez abonamentu?

EmilKuk 17 Lut 2007 21:35 15361 13
  • #1 3584188
    EmilKuk
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam wszystkich.

Mam pytanko.
    Mam w domu podłączony internet z Chello (UPC) i ostatnio odkryłem że w kablu jest tez sygnał telewizyjny(nie płace abonamentu). Przeskanowałem kanały i znalazłem kilka kanałów (10 z zakresu MTVpolska) na których jest normalny sygnał i bardzo dobry odbiór. Pozostały zakres jest mocno zaszumiony. przeważnie słychać dźwięk lecz obrazu nie da sie oglądać, czarno biały śnieg i tylko kontury obrazu.
    I teraz pytanie, czy da się coś zrobić aby poprawić obraz? Może wzmacniacz pomoże co Wy na to? A jeśli wzmacniacz to jaki.

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam
  • #3 3585303
    nexia
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Istnieją dwa pakiety programów w UPC:podstawowy i rozszerzony.Te kanały z bardzo dobrym obrazem są z pakietu podstawowego(tańszy),a te zaszumione otrzymasz za dodatkową opłatą u operatora UPC .Nie da rady tego wzmocnić.
  • #4 3588336
    EmilKuk
    Poziom 11  
    To na pewno nie jest żaden pakiet. W pakiecie podstawowym powinny być takie kanały jak TVP1,2 Polsta TVN itd. W tym przypadki jest Animal Planet, MTV polska,4fun,TVNmeteo i jeszcze z jakieś 4. Nie wygląda to na zaden pakiet, dlatego mnie to dziwi dlaczego tak jest i czy moze da sie z tym cos zrobic.

Pozdro
  • #5 3588700
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Filtry wycinające telewizję nie są doskonałe, prawdopodbnie udało się Tobie trafić na taki, lub jest zły zainstalowany - dlatego ciesz się oglądaniem tego co masz, nie ma mozliwości wzmocnienia programów których nie ma lub są bardzo słabe.

Pzdr
  • #6 3588740
    Robstar
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Zależy to od tego jaki filtr jest stosowany do filtrowania pakietu TV i puszcza net.
    Downstream jest puszczany na końcu pasma i filtry które są stosowane puszczają ci kilka kanałów TV.
    Powody to albo brak już powoli pasma dla kanałów, a filtr jest cały czas ten sam, albo kiedyś bedzie to korygowane :)
  • #7 3591349
    EmilKuk
    Poziom 11  
    Ok dzięki. To co napisaliście to były moje podejrzenia teraz wiem już na pewno jak to wygląda.

Mam jeszcze jedno pytanie. W takim razie czy jest możliwe za pomocą jakiegoś łącznika sygnałów połączyć ten sygnał z kablówki z sygnałem ze zwykłej anteny? Tak żeby z anteny chodziły podstawowe kanały, a z kablówki te które udało mi się wyłapać?

Pozdrawiam.
  • #8 3591610
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witam

Przede wszystkim, jeżeli w domu nie masz zwrotnicy multimedialnej - (a prawdopodobnie tak jest) nie możesz podłaczać pod ten przewód żadnych innych urządzeń oprócz modemu kablowego, a już na pewno własnej anteny - dlaczego - dlatego, że możesz zakłócić kanał zwrotny internetu, zmienić tłumienie linii lub wprowadzić zakócenia na kanały tv w kablówce.

Możesz przed modemem wstawić rozgałęźnik 1/2 (np tratec, multiline, telmor) na wyjściu do TV założyć filtr kanału zwrotnego. Jeżeli nie wpłynie to istotnie na pracę Twojego modemu (czyli będzie bez problemu się logował) mozesz tak używać TV.

Pzdr
  • #9 3591714
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    M.in. przez nieodpowiedzialne "łączenie" z anteną zewnętrzną sieci
    kablowe promieniują w eter - również na częstotliwościach do łączności
    radiowej (które w sieci kablowej zajmują kanały specjalne "S- xx")
    Wymagana jest izolacja >50dB !!!
    Można to zrobić najbezpieczniej przekaźnikiem w.cz. lub ręcznym
    przełącznikiem w.cz. (bywają takie z "wajchą" lub przyciskami <40zł,
    do przykręcenia do ściany lub przyklejenia do telewizora)
    Dla połączenia zwrotnicą grupy kanałów muszą być rozdzielone przerwą
    min. 10 kanałów aby zwrotnica była dobra i jednocześnie niezbyt kosztowna,
    np. we.1=87...400MHz & k.59...69 / we.2=k. 22...49.
    Oczywiście zwrotnica musi być dobrze ekranowana.
    W wielu przypadkach zostaje przełączanie - zwrotnica jest niemożliwa
    do wykonania np. z powodu kolizji kanałów lub nieopłacalności zrobienia.

BTW, jeśli odbiór z sieci kablowej jest gorszy niż z instalacji indywidualnej
    (co w Polsce zdarza się często...) to po co korzystać z sieci kablowej ?
  • #10 3591936
    EmilKuk
    Poziom 11  
    Wybaczcie dociekliwość i wnikliwość, ale wiąże się ona z moją niewiedzą jeśli chodzi o sygnały TV. Czyli reasumując to wszystko to co dokładnie miałbym zrobić i jakiego sprzętu użyć? Możecie podać jakieś konkretne modele lub linki do stron?
    Nie wiem dokładnie ile jest kanałów pomiędzy tymi podstawowymi programami TV a kanałem na którym jest MTVpolska. Mój telewizor przeszukuje po częstotliwościach więc nie wiem ile jest kanałów oddzielających.
    Jakiego typu miałby być ten koncentrator? Przełącznik nie wiele rozwiązuje bo i tak trzeba przełączać źródło sygnału. Dobrze to rozumiem?

czekam na dalsze informacje.

Z góry dzięki
  • #11 3592202
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    Przykład dobrego przełącznika w.cz.:
    http://www.mpja.com/Category/TV_Accessories/DELUXE_TV_A_B_SWITCH_7018_TV.asp
    http://shopper.cnet.com/Cables_To_Go_High_Iso...itch_antenna_switch/4014-6449_9-31204751.html
    Zwrotnica być może jest możliwa do wykonania po podaniu pasm pracy.
    Częstotliwości kanałów w Twojej sieci powinny być podane przez operatora
    sieci na jego materiałach informacyjnych, kanale informacyjnym w sieci,
    jego stronie www, lub w biurze obsługi abonentów.
    ----
    Jeszcze jeden przełącznik w.cz. Podane parametry Ap/Az:
    http://www.mcminone.com/product.asp?catalog_name=MCMProducts&product_id=33-2895
  • #12 3825423
    skow29
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    mam jeszcze inne pytanie - w pierwszym poście kolega napisał, że NIE płaci za TV tylko sam internet, czy operator sieci kablowej może w jakiś sposób dowiedzieć sie o tym, że podłączony jest oprócz modemu jeszcze telewizor itp? W końcu teraz jest wielka kampania przeciw kradzieży sygnału itp itd, a jeśli jest w stanie to sprawdzić, to czy to jest faktycznie kradzież? Czy operator nie powinien wyciąć całego pasma telewizji kablowej?
  • #13 3889152
    DJ_HANS
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    napisałeś że o nie jest pakiet podstawowy bo masz MTV i inne ja mam pakiet podstawowy za najniższą cenę i są tam te kanały tylko nadają zapewne z inną częstotliwością dla tego nie udało im się ich zamknąć a swoją drogo jeśli przy kanałach jesteśmy ja posiadam karte telewizyjną i podstawowy pakiet w UPS i pytanie da rade jakimś programem wyciągnąć kanały kodowane czyli rozkodować je poprzez kompa ?? i na od
    i jeszcze pytanie odnośnie internetu skoro mam ten pakiet podstawowy w UPC to jest prawdopodobieństwo że na tym kablu jest również net ??
    a jak jest to co za urządzenie przetwarza sygnał z przewodu kablówki jakiś modem czy sieciówka ??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada internet z UPC (dawniej Chello) i zauważył, że w kablu jest również sygnał telewizyjny, mimo braku opłaconego abonamentu TV. Po zeskanowaniu kanałów znalazł kilka z dobrym odbiorem (np. MTV Polska, Animal Planet), natomiast pozostałe kanały są zaszumione lub mają słaby obraz. Dyskusja wyjaśnia, że wzmacniacz sygnału nie poprawi jakości, ponieważ wzmacnia również szumy, a słabe lub zaszumione kanały są prawdopodobnie filtrowane przez operatora. Pakiety programów w UPC są rozdzielone, a niektóre kanały mogą być dostępne bez abonamentu z powodu niedoskonałości filtrów. Próba połączenia sygnału kablówki z sygnałem z anteny zewnętrznej wymaga zastosowania zwrotnicy multimedialnej lub przełącznika wysokiej częstotliwości (w.cz.), aby uniknąć zakłóceń i uszkodzenia modemu. Zwrotnica wymaga rozdzielenia pasm kanałów o co najmniej 10 kanałów różnicy, a przełączniki w.cz. umożliwiają ręczne przełączanie źródeł sygnału. Podano przykłady przełączników w.cz. dostępnych w sklepach internetowych. Operator może wykryć nieautoryzowane korzystanie z sygnału TV, co może być traktowane jako naruszenie warunków umowy. W dyskusji pojawiły się pytania o możliwość dekodowania kanałów kodowanych za pomocą karty telewizyjnej i o urządzenia przetwarzające sygnał kablowy (modem). Podsumowując, poprawa jakości sygnału TV bez abonamentu jest ograniczona przez techniczne i prawne aspekty, a rozwiązaniem może być jedynie korzystanie z legalnie wykupionych pakietów lub łączenie sygnału kablowego z antenowym za pomocą odpowiednich urządzeń separujących i przełączających sygnał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA