logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić słaby sygnał TV w instalacji kablowej UPC?

krzysiekk87 26 Lis 2015 22:28 993 9
REKLAMA
  • #1 15187981
    krzysiekk87
    Poziom 10  
    Witam serdecznie, posiadam instalacje sieci kablowej UPC.
    Dwa telewizory podłączone cyfrowo odbierają słaby sygnał, internet działa dobrze.
    Co zrobić by polepszyć sygnał?Czy dodać jakiś wzmacniacz?
    Przewody położone są w ścianie i muszą zostać tak jak są.
    Przesyłam szkic instalacji.
    Załączniki:
    • Jak poprawić słaby sygnał TV w instalacji kablowej UPC? instalacja.jpg (20.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15188187
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1260
    Co to za rozdzielacz sygnału jest na samym początku instalacji?
  • #3 15188910
    krzysiekk87
    Poziom 10  
    Rozdzielacz jest firmy Axing 5-1000MHz 4dbi, ale dokładnego modelu nie pamiętam.
    Gdybym wymienił rozdzielacz od upc( data data/ rtv ) na telmora (data / rtv rtv ) chyba nic by to nie dało, ponieważ na starym tłumienie jest 8,2 i 4,2, a na telmorze 7dbi i 7dbi.
  • REKLAMA
  • #4 15189586
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 15189865
    krzysiekk87
    Poziom 10  
    Axinga instalowałem ja, drugi serwisant UPC
  • REKLAMA
  • #6 15190667
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 15190936
    krzysiekk87
    Poziom 10  
    Możesz mi wyjaśnić czemu sygnał miałyby przestać docierać do innych odbiorców?
  • #8 15191123
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5489
    Bo wprowadzasz kanałem zwrotnym zakłócenie do sieci operatora - niczego nie instaluj - wezwać serwis koszt 50 zł dopisane do faktury i facet zrobi (nawet jeśli wszystko będzie kosztowało 200 zł - Ty zapłacisz tylko te 50, resztę bierze na siebie UPC).
    krzysiekk87 napisał:
    posiadam instalacje sieci kablowej UPC.

krzysiekk87 napisał:
    Co zrobić by polepszyć sygnał?

Napisano już - wezwać serwis operatora.
    krzysiekk87 napisał:
    Czy dodać jakiś wzmacniacz?

A Kolega mi powie na odległość - na co jestem chory? - niech Ci to nawet do głowy nie przychodzi, bo się możesz nieładnie zdziwić!.
  • #9 15191372
    krzysiekk87
    Poziom 10  
    Ok usuwam rozdzielacz i wzywam serwisanta, a tak dla poszerzenia mojej wiedzy, rozdzielacz jest zły, bo nie posiada filtra kanału zwrotnego?
  • #10 15193635
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5489
    krzysiekk87 napisał:
    rozdzielacz jest zły, bo nie posiada filtra kanału zwrotnego?

Nie wiesz jaki sygnał jest w kablu ile dB tego sygnały tam jest - a zakładasz splitter - chodzi o to, że UPC daje sygnału tyle ile potrzeba na daną chwilę, nie ma zapasu - podłączając następne urządzenia, które też mają własne tłumienie osłabiasz ten sygnał.
    Proszę też pamiętać, że tv kablowa to nie to samo co tv naziemna - w tv kablowej nie da się łatwo coś poprawić dodając składniki aktywne - tak się nie da, co więcej, tak nawet NIE WOLNO.
    Tu dobiera się składniki zależnie od instalacji, samego sygnału, lub reguluje się sygnał w głównej skrzyni, lub nawet całym pionie - Ty nie masz do tego dostępu, a takim działaniem szkodzisz sieci operatora i innym klientów ich usług.

Winnym wątku opisałem sytuację, gdzie klient sam coś zmajstrował w instalacji u siebie w mieszkaniu, że siadło wszystko (też usługi UPC) - przyjechał serwis liniowy, znaleźli winowajcę (tego pana) i musiał się zdrowo tłumaczyć UPC - nie wiem, czy nawet jakiejś kary finansowej od nich za to nie dostał (w końcu naraził firmę na straty).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z słabym sygnałem telewizyjnym w instalacji kablowej UPC, mimo że internet działa poprawnie. W odpowiedziach poruszane są kwestie dotyczące rozdzielacza sygnału Axing, który został zainstalowany przez użytkownika oraz sugestie dotyczące wezwania serwisanta UPC. Użytkownicy ostrzegają przed samodzielnym modyfikowaniem instalacji, co może prowadzić do zakłóceń w sieci operatora. Zwracają uwagę na to, że dodawanie wzmacniaczy lub splitterów bez odpowiedniej wiedzy może pogorszyć sytuację. Zaleca się usunięcie nieodpowiednich komponentów i skorzystanie z profesjonalnej pomocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA