logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Leon 2005 1.9 TDI 110 - TCS wyłącza się po 15 minutach jazdy

przemek_raq 17 Lut 2007 22:36 8734 13
REKLAMA
  • #1 3584450
    przemek_raq
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Witam, problem polega na tym iż po przejechaniu kilkunastu kilometrów, bądź jeździe przez 10-15 min zapala się kontrolka TCS i system ten zostaje wyłączony (sprawdziłem ruszając gwałtownie), na początku jazdy system chyba działa, w momencie utraty przyczepności zaczyna mrugać kontrolka. Jakieś przypuszczenia co może być przyczyną?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3584567
    vipereek
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Podłącz VAG'a i sprawdź błędy. Miałem podobny przypadek z tą kontrolką, skończyło się na wymianie przegrzewającego się czujnika ABS w kole.
  • REKLAMA
  • #3 3584869
    przemek_raq
    Poziom 15  
    Samochód już był w warsztacie podłączany pod komputer, nie wiem jaki program dokładnie ale pewnie VAG i nie wykrył żadnych usterek. Koleś powiedział, że pozostaje zostawienie samochodu u nich na dłuższy czas, żeby mogli sprawdzić cały układ po kolei. A czy w Twoim przypadku po nawet na rozgrzanym silniku po długiej jeździe, po wyłączeniu stacyjki i ponownym odpaleniu, znów trzeba było trochę przejechać, żeby system sie wyłączył, czy może wyłączał się od razu?
  • #4 3585325
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    wiec niestety trzeba bedzie go zostawić w warsztacie, lub podjechac do inego warsztatu w celu sprawdzenia.
    a moze napiszesz od jakiego momentu pojawila sei usterka?
  • #5 3585364
    przemek_raq
    Poziom 15  
    problem w tym, że występuje ona od początku posiadania tego samochodu, samochód jest prawie nowy, został zakupiony w lipcu i miał przejechane 8 000km, miał uszkodzony przód ale nie było to mocne uszkodzenie. najdziwniejsza jest ta regularność wyłączania się TCS, zawsze po pewnym czasie, lub przejechaniu pewnej odległości.
  • #6 3585401
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    no to jest jeszcze na gwarancji , do srewisu z nim i niech naprawiaja,
    ty powinienes potem jedynie sprawdzić czy jest ok, po co chcesz sam szukać, sprzedali ci go , to niech teraz naprawiaja
  • REKLAMA
  • #7 3585537
    przemek_raq
    Poziom 15  
    tylko, że jest to samochód powypadkowy, sprowadzony z Francji więc pewnie trafił do komisu wykupiony przez firmę ubezpieczeniową, właściciel dostał odszkodowanie za cały samochód a firma sprzedaje uszkodzony w celu minimalizacji kosztów. Taki samochód nie podlega żadnym gwarancjom. Dowodem na takie pochodzenie samochodu jest fakt iż był do niego tylko jeden kluczyk, co jest problemem w przypadku samochodów sprowadzanych z Francji, tamtejsze firmy ubezpieczeniowe zabierają samochód powypadkowy tak jak stoi czyli zazwyczaj z jednym kluczykiem. O zapasowy kluczyk staram się u pierwszego właściciela, mam nadzieje, że mój francuski jest na tyle dobry, że przekonam go do wysłania:D ale odszedłem od tematu. Jeśli nie uda mi się samemu nic zdziałać, samochód trafi do warsztatu ale chciałem wcześniej zasięgnąć informacji tutaj.
  • REKLAMA
  • #8 3589035
    Itek
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Może te uszkodzenie kabla sie odzywa jak był źle zadezpieczony to tam woda z solą czy innym środkiem zrobiły swoje i jak zrobiła się zasada tomogą się dziać różne rzeczy . Sprawdż to jeszcze raz czy tam jest ok.
  • #9 3590128
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 340
    witam miałem w audi 1,9 tdi PD (!) PROBLEM BAAAAAARDZO podobny tj zapalały sie kontrolki od abs i esp oraz chamulce nie od razu ale po około 5 min 5-7 km winne było obluzowanie kostki pod pokrywa zaworów na pompowtryskiwaczu przy czym nie wykazywał błedów na abs-ie . Winne moze byc chwilowe obnizenie napiecia ponizej 1,8 v bodajze
  • #10 3641073
    przemek_raq
    Poziom 15  
    Tak z tym, że ten silnik jest na normalnej pompie, nie na pompowtryskiwaczach, sprawdziłem czujniki przy kołach i styki wyglądały jak nowe, zero zabrudzeń i wilgoci. Ma ktoś jakieś pomysły:?:
  • #11 3641683
    jkm73
    Poziom 21  
    Ocena: 173
    trzeba sprawdzic bledy ale nie tylko w abs ale takze w sterowniku silnika,przy kontroli trakcji oba te sterowniki scisle wspolpracuja.
  • #12 7291573
    mppikus
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    witam ja mam ten sam problem, wszystko bylo ok ale dzis rozrzad wymieniałem i wlasnie nie wiem czy czegos nie polączyłem czy cos popsułem, u mnie lampka zapala sie nawej jak nie jade jakies 15 sek po odpaleniu silnika, jakies pomysly co to moze byc?????
  • #13 7295181
    przemek_raq
    Poziom 15  
    U mnie przyczyną okazała się jakaś poluzowana i nadłamana wtyczka na alternatorze więc może tam szukaj przyczyny
  • #14 7351403
    mppikus
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    u mnie byl problem katem wtrysku teraz juz ok

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Seat Leon 2005 1.9 TDI 110 problem polega na tym, że po około 10-15 minutach jazdy zapala się kontrolka TCS i system trakcji zostaje wyłączony. Na początku jazdy system działa poprawnie, a kontrolka zaczyna migać przy utracie przyczepności. Diagnostyka komputerowa (prawdopodobnie VAG) nie wykazała błędów. Możliwe przyczyny to przegrzewający się czujnik ABS w kole, uszkodzenie lub poluzowanie wtyczek (np. na alternatorze), uszkodzenie kabla narażonego na działanie wilgoci i soli, a także chwilowe obniżenie napięcia poniżej 1,8 V. Wskazano również, że problem może wynikać z uszkodzeń powypadkowego samochodu sprowadzonego z Francji, który nie jest objęty gwarancją. Zalecane jest pozostawienie auta w warsztacie na dłuższą diagnostykę całego układu ABS i TCS oraz sprawdzenie błędów nie tylko w sterowniku ABS, ale także w sterowniku silnika, gdyż oba systemy współpracują. W jednym przypadku podobny problem rozwiązała wymiana kąta wtrysku paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA