logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens MC60 nie włącza się, reaguje tylko na ładowarkę - co robić?

lukaszpan 18 Lut 2007 00:07 1011 7
REKLAMA
  • #1 3584831
    lukaszpan
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam dwa siemensy mc60 i oba sie nie wlaczaja tylko reaguja na ladowarke.

1) Pierwszy reaguje na czerwona sluchawke i nie ma problemow z jego flashowaniem lecz zawsze efekt jest ten sam..jedyn oznaki zycia podczas gdy nie jest do niego podlaczona ladowarka wydaje tylko krotki charakterystyczny dzwiek i nic...ma cietego testpointa. Gdy jest podlaczona ladowarka i wskazuje wskaznik ladowania baterii po przytrzymaniu czerwonej sluchawki wyswietla komunikat "Pusta bateria" mimo ze bateria jest pelna. Caly czas na ekranie brak jest podswietlenia...swieci sie tylko klawiaturka.
    2) Drugi nie reaguje na czerwona sluchawke. Podswietla sie normalnie i wyswietla wskaznik ladowania baterii. Po przecieciu testpointa nadal nie reaguje w zadnym programie na czerwona sluchawke.

Jaka moze byc przyczyna takiego zachowania telefonow? Moze w pierwszym trzeba wgrac ustawienia baterii? Oba sa na procesorach AMD. Czy moze byc to wina zle przecietego testpointa w co watpie? I czy da sie w jakis sposob obejsc czerwona sluchawke?

Prosze o pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 3584950
    cinekcdiz
    Poziom 12  
    Raczej zle wgrywasz softy :P Sprobuj dac jakis do servisu i zobacz co oni poradza a do tego pierwszego to raczej kość pamięci padła a w drogim zdaje mi sie ze tylko nasycenie telefonu dobrze softem powinno mu pomoc.
    co do pominiecia czerwonej sluchawki to jedynie zrobienie gdzies na stykach zwarcia ale grozi to rowniez spaleniem telefonu ( nie zawsze tak jest ze telefon sie spali czesto dziala po takim zabiegu ) pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3585443
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Moim zdaniem w pierwszym MC za bardzo rozpędziłeś się z cięciem, przyjrzyj się pod mikroskopem płycie. Przyniósł mi kiedyś ktoś takiego A55, dokładnie takie same objawy z powodu nieprecyzyjnego cięcie. Płyty nie dało się uratować.
    W drugim MC postąpił bym tak:
    Zmierzyłbym po pierwsze napięcie na polach PowerOn, na jednym z pól powinno być i zwierając klawisz powinno spadać do zera. Jeżeli nie ma, to porównując z drugim sprawdź, gdzie ono ginie.
    Poza tym możesz sobie w kabelku dodać linię Ignition i telefon zgłosi się automatycznie, bez używania czerwonej słuchawki.
  • REKLAMA
  • #4 3585489
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    W drugim MC60 za mocno przeciales i nie dziala czerwona sluchawka.
    Musisz znalesc gdzies aplikacje jak to naprawic, bylo juz. gdzies na forum.
  • REKLAMA
  • #5 3588809
    lukaszpan
    Poziom 11  
    W drugim telefonie raczej malo mozliwe ze za mocno przecialem i uszkodzilem przez to klawiature poniewaz kiedy przytrzymuje czerwona sluchawke telefon wydaje charakterystyczny dzwiek wiec jakby czerwona sluchawka dziala. Jezeli jednak to jakiej aplikacji mam uzyc do naprawy? Prosze chociaz o nazwe bo nie moge znalezc.
    Skoro zle flashuje pierwszego to jaki wgrac mam soft?
    Do tej pory probowalem:
    1)mc60_lg95_pl_v10
    2)MC60_V07_LG4_full_repair
    I czy ma ktos schemat kabla z dolaczona linia Inition? Mam kabelek serwisowy do tej serii siemensow i oryginalny dolaczany w komplecie do s55.
  • #6 3588832
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Skoro przy przyciskaniu czerw sluchawki slychac charakterystyczne bzzz to znaczy, ze wszystko jest OK i nie uszkodziles nic. :}
  • #7 3588874
    cinekcdiz
    Poziom 12  
    No tak KanekS miałem taki tele raz mi tylko upadl i kosc pamieci siadla miałem tak samo jak osoba zakladajaca temat , softy sie nie przyjmowaly . Gdy tele trafil do servisu to wtedy servisant mi powiedzial ze to nie wina softu tylko kosc pamieci i w tym przypadku zdaje mi sie ze to bedzie to samo
  • #8 3590255
    lukaszpan
    Poziom 11  
    No tak...ale istnieje jednak mozliwosc ze to tylko soft. Nie mam dostepu do zadnego porzadnego serwisu ktory by mi to za rozsadna cene wymienil. Jakim softem moglbym probowac go postawic? Moze jest cos czego nie probowalem...ma ktos schemat kabla z dolaczona linia Inition?

Podsumowanie tematu

✨ Dwa telefony Siemens MC60 nie włączają się normalnie, reagując jedynie na podłączenie ładowarki. Pierwszy model wydaje krótki dźwięk bez podświetlenia ekranu, a po przytrzymaniu czerwonej słuchawki wyświetla komunikat "Pusta bateria" mimo pełnej baterii. Drugi model podświetla się i pokazuje wskaźnik ładowania, ale nie reaguje na czerwoną słuchawkę, nawet po przecięciu testpointa. Przyczyną problemów może być uszkodzona kość pamięci w pierwszym telefonie, co uniemożliwia poprawne flashowanie oprogramowania. W drugim przypadku możliwe jest uszkodzenie obwodu czerwonej słuchawki spowodowane nieprecyzyjnym przecięciem testpointa, choć charakterystyczny dźwięk przy przytrzymaniu czerwonej słuchawki sugeruje, że klawiatura działa. Zalecane jest sprawdzenie napięć na polach PowerOn oraz ewentualne dodanie linii Ignition w kablu serwisowym, co pozwala na automatyczne uruchomienie telefonu bez użycia czerwonej słuchawki. W kwestii oprogramowania, próbowano softów mc60_lg95_pl_v10 oraz MC60_V07_LG4_full_repair, jednak nie przyniosły one efektu. Poszukiwane są aplikacje do naprawy funkcji czerwonej słuchawki oraz schematy kabli z linią Ignition do serii Siemens MC60. Wskazano, że nieprecyzyjne cięcie testpointa może uszkodzić płytę główną, co często jest nieodwracalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA