logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens MC60 - brak reakcji po wgraniu softu od C60, jak naprawić?

telekomuna 10 Cze 2006 20:48 1044 16
REKLAMA
  • #1 2717399
    telekomuna
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    witam
    mam taki maly problem, robilem dzisiaj siemensa mc60 - przez nieuwage wrzucilem mu soft od c60 i tutaj zaczely sie schody. telefon nie reaguje na czerowona sluchawke (czyli nie moge wrzucic poprawnego flasha - backup posiadam) na sst, jokerze, frei - brak reakcji. mile widziane sugestie dotyczace postawienia tego smiecia.
  • REKLAMA
  • #2 2717541
    +Gajowy
    Poziom 23  
    Ocena: 4
    nio jak nie reaguje to został CI jedynie TP i Full
  • #3 2717569
    telekomuna
    Poziom 29  
    w tym problem ze nie mam czegos takiego jak boot file not accepted tylko telefon w ogole nie rusza (nie reaguje na czerowa sluchawke)
  • #4 2717578
    +Gajowy
    Poziom 23  
    no to TP :)
  • #5 2717589
    telekomuna
    Poziom 29  
    no nie zrozumielismy sie. telefon w ogole nie reaguje na czerwona sluchawke (nawet nie bzyczy), tp dla pewnosci przed chwila zrobilem bateria full a ten dziad dalej nie chce ozyc.
  • REKLAMA
  • #6 2717602
    +Gajowy
    Poziom 23  
    nio ale przeciez TP robisz właśnie m.in. wtedy jak wogole sie nie bootuje..
    sprobuj V-klayem wgrac fulla
  • #7 2717603
    AxeMan
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    Widocznie źle zrobiłeś TP, nie ma opcji żeby się nie połączył po TP. Spróbuj się połączyć z Jokerem. Jak się uda to walnij mu fullflasha przez SST. Później przwyróć IMEI Jokerem (przy obcym fullflashu).
  • REKLAMA
  • #8 2717613
    telekomuna
    Poziom 29  
    boze. rozumiecie jaka jest roznica pomiedzy nie botowaniem sie a calkowitym brakiem reakcji na czerowa sluchawke? telefon nie daje obecnie zadnych oznak zycia (tak samo bylo przed zrobieniem tp). nie tutaj panowie problem gdzie drazcie.
  • #9 2717625
    +Gajowy
    Poziom 23  
    eh.. powiem CI szczerze... ze nie chce mi sie wierzyc w to ze po TP nie komunikuje sie w zadnym programie...
    ty wgrales inny soft... wiec wina lezy w 100% po stronie SW, wiec tylko i wylacznie TP i Full jezeli nie chcial wczesniej sie komunikowac... sprawdz dla pewnosci kabel
  • REKLAMA
  • #10 2717641
    telekomuna
    Poziom 29  
    Cytat:
    COMM_LoadBoots : Waiting to power on the phone ...
    COMM_LoadBoots : phone is not powered on

tutaj masz prostego loga z frei. naciskam power i centralnie nic sie nie dzieje, w sumie mnie to tez zastanawia bo nieraz mi sie zdarzylo wrzucic nie to co powinienem do telefonu a przy tym nie idzie nic. moge sobie czerowna sluchawke naciskac do woli i tak sie nic nie stanie.
  • #11 2717653
    +Gajowy
    Poziom 23  
    Cytat:
    w sumie mnie to tez zastanawia bo nieraz mi sie zdarzylo wrzucic nie to co powinienem do telefonu

nio i o to wlasnie chodzi, ze mialem juz tez nie jeden taki przypadek.. i zawsze poszlo, jak nie FUBU, SWUp to najpozniej po TP.
  • #12 2717735
    telekomuna
    Poziom 29  
    niestety ale ten telefon jest jakis uparty i nie chce sie komunikowac wcale - skonczyly mi sie na niego pomysly chyba.
  • #13 2718244
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Zdaje się że bootcore sobie posadziłeś kolego.Martech i fullflash z bootcore i opcja odhaczona "ignore boot response" i "nie sprawdzaj typu telefonu" i powinien wstać.
  • #14 2718618
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Przetnij dokładniej TP, ewentualnie sprawdz pod swiatlo czy jest dobrze przeciety... MC60, S55, M55 po uwaleniu bootcore wlasnie nie reagowaly na czerwona sluchawke, czyli tak ak to wyzej opisales... Sprawdzales kabel na innym tel?
  • #15 2718642
    telekomuna
    Poziom 29  
    niestety ale na martechu tez nie rusza - chyba procesor poszedl sie jeb!@#
  • #16 2721821
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Malo prawdopodbne zeby uwalilo mu proca po wgraniu innego SW, przegrzej plyte ew. podstaw inna kosc flasha i wtedy na martecha z dziadem ;)
  • #17 2721870
    telekomuna
    Poziom 29  
    malo prawdopodobne a jednak - po wymianie procka ozyl, szkoda tylko ze bylo tyle zabawy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Siemens MC60, który po przypadkowym wgraniu oprogramowania przeznaczonego dla modelu C60 przestał reagować na sygnał czerwonej słuchawki, co uniemożliwia wykonanie poprawnego flashowania. Telefon nie wykazuje żadnych oznak życia ani komunikacji z programami serwisowymi takimi jak SST, Joker, Frei czy Martech. Próby wykonania TP (test point) i pełnego flasha nie przynoszą efektu, a kabel i połączenia zostały sprawdzone. Sugerowano użycie opcji "ignore boot response" i "nie sprawdzaj typu telefonu" podczas flashowania bootcore, co jest typowe przy uszkodzeniu bootcore. Ostatecznie problem okazał się poważniejszy – uszkodzenie procesora telefonu, które po jego wymianie pozwoliło na przywrócenie funkcjonalności urządzenia. Dyskusja podkreśla różnicę między brakiem bootowania a całkowitym brakiem reakcji na czerwony klawisz oraz wskazuje na konieczność fizycznej naprawy hardware w przypadku uszkodzenia procesora po nieprawidłowym wgraniu softu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA